Ceaiul verde ar putea reduce riscul pentru cancer la san

Consumul de ceai verde a fost asociat cu o incidenta mai scazuta a cancerului la san.
Consumul de ceai verde a fost asociat cu o incidenta mai scazuta a cancerului la san. (Photos.com)

In ultimii cativa ani au aparut o serie de studii care arata ceaiul verde ca fiind o bautura sanatoasa. Multe dintre aceste cercetari s-au concentrat pe abilitatea aparenta a ceaiului verde de a ajuta in lupta impotriva cancerului. Ceaiul verde este bogat in fitochimicale (substante care apar in mod natural in plante) cunoscute ca si polifenoli care au o activitate antioxidanta. Aceasta inseamna ca au potentialul de a reprima moleculele care genereaza boala, cunoscute ca radicali liberi in corp.

Intr-un studiu recent publicat pe Internet in jurnalul de Carcinogeneza a fost evaluata asocierea dintre ceaiul verde de baut si cancerul la san [1]. In acest studiu, consumatorii de ceai verde, comparativ cu cei care nu consumau, au avut tendinta sa manance mai multe fructe si legume (probabil cu efect protectiv impotriva cancerului la san). In acest studiu, acesti factori si altii au fost luati in considerare intr-o incercare de a face o evaluare cat mai corect posibila cu privire la asocierea actuala dintre consumul de ceai verde si cancerul la san.

Acest studiu a descoperit ca femeile care au consumat cel putin 700 g (26 de uncii) de frunze de ceai verde in fiecare an au avut un risc cu 39% mai redus pentru cancer la san comparativ cu femeile care nu au consumat ceai. Fiecare cana de ceai verde contine o lingura de ceai de frunze. 26 de uncii de frunze uscate pe an este egal cu doar cu 300 de cani de ceai verde in timpul anului: mai putin de o cana pe zi.

Acest studiu epidemiologic nu poate dovedi niciodata ca ceaiul verde protejeaza impotriva cancerului la san. Totusi, faptul ca acest studiu a luat in considerare un anumit numar de factori intareste descoperirile sale. De asemenea, se stie ca ceaiul verde contine substante despre care unii considera ca ar putea ajuta la protejarea corpului impotriva cancerului.

Un polifenol particular in ceaiul verde care a atras atentia este epigallocatechin gallate (EGCG). S-a descoperit ca EGCG are un anumit numar de actiuni protective impotriva cancerului in corp, incluzand o abilitate de a ajuta in dezactivarea chimicalelor care cauzeaza cancer (carcinogeni).

Luand toate acestea in considerare, precum si cercetarile anterioare care leaga ceaiul verde de protectia impotriva cancerului, par sa existe destul de multe motive pentru a gandi ca consumul de ceai verde ar putea fi benefic.

Referinte:

1. Zhang M, et al. Ceaiul verde si prevenirea cancerului la san: un studiu de caz in sud-estul Chinei. Carcinogeneza, 20 Decembrie 2006.

Dr. John Briffa locuieste in Londra si este autor al mai multor lucrari si articole de sanatate, avand un interes special pentru nutritie si medicina naturista.