Băuturi calde pe care le puteţi savura în sezonul rece

Ciocolată caldă (Campusbucuresti.ro)
Flori Mladin
12.12.2016

În sezonul rece aveţi prilejul de a consuma tot felul de băuturi calde, unele dintre ele foarte apetisante. Când afară este foarte frig sau ninge ca în poveşti, puteţi savura o licoare caldă în familie, cu prietenii ori cu familia sau vă puteţi răsfăţa singuri.

1. Ceai cu lapte

Potrivit cercetătorilor din cadrul Universităţii Northumberland din Marea Britanie, o băutură ideală se preparată astfel: se toarnă peste pliculeţul de ceai 200 ml de apă la temperatura de 100 grade Celsius, se lasă la infuzat două minute apoi se toarnă 10 ml de lapte. Se bea după 6 minute, când băutura ajunge la 60 de grade.

2. Lapte cu scorţişoară

Se ia o cantitate de 50 ml de lapte fierbinte şi se amestecă bine cu 1 linguriţă de vanilie, un praf de ghimbir uscat şi puţină scorţişoară. La final, puteţi adăuga şi 25 ml de cafea dacă vă place gustul.

3. Lapte cu cacao

O băutură simplă dar gustoasă. Dacă aveţi în casă cacao, vă puteţi prepara o băutură caldă în câteva minute. Amestecaţi laptele cu cacao, după gust, şi nu veţi regreta.

4. Lapte cu ciocolată şi muşeţel

Sunt necesare 500 ml lapte fiert, 1 pliculeţ de muşeţel, 100g ciocolată, 2 linguri de miere. Se încălzeşte laptele într-un vas cu pliculeţul de muşeţel. Se închide focul, se scoate pliculeţul şi se adăugă ciocolată şi miere.

5. Ciocolată caldă cu bezele

Aceasta este o reţetă specială de ciocolată caldă împrumutată de la Jamie Oliver. Pentru 250 ml lapte este nevoie de 1-2 linguri pudră de ciocolată (sau o ciocolată normală făcută bucăţele), 1 mână de bezele, zahăr (dacă e nevoie). Se încălzeşte laptele şi se toarnă peste pudra de ciocolată şi peste zahăr, amestecând constant până se topeşte tot ce era în cană. La final, se adaugă şi bucăţelele de bezele.

6. Ciocolată mexicană

- La 170 ml apă este nevoie de 1 linguriţă esenţă de vanilie, 12 linguri de zahăr, 1 linguriţă de scorţişoară măcinată, 1 lingură de cafea espresso instant, 1 praf de sare, 75 g de ciocolată amăruie (de cea mai bună calitate), dată prin răzătoare, 500 ml de lapte integral, boia de ardei iute (după gust). Se fierbe apa şi se adaugă vanilia, zahărul, scorţişoara, cafeaua şi praful de sare, după 1 minut se adaugă şi ciocolată amăruie. Se amestecă bine până se îngroaşă uşor. La final se adaugă laptele şi se fierbe încă 1 minut la foc mic.

- La un plic de ciocolată caldă instant sau una preparată în casă, se adaugă un praf de pudră de chili, o linguriţă şi jumătate de scorţişoară şi frişcă. Se prepară ciocolata caldă conform indicaţiilor de pe ambalaj, se pune jumătate din cantitatea de pudră de chilli şi de scorţişoară şi se amestecă. Se adaugă apoi puţină frişcă deasupra şi se pune restul de chili şi de scorţişoară.

7. Irish Coffee (cafea irlandeză)

La o ceaşcă de cafea tare, este nevoie de 1 linguriţă de zahăr, 30-40 ml whisky şi frişcă pentru ornat. Se pune cafeaua într-o cană mare ca pentru vin şi se amestecă bine până se topeşte zahărul. Apoi se toarnă alcoolul, iar la final se adaugă frişcă.

8. Suc fierbinte de mere

Pentru această reţetă este nevoie de 500 ml suc de mere, 1 baton scorţişoară, 5 linguri suc de portocale proaspăt stors, o ligurinţă de miere. Se încălzeşe mierea cu sucul de portocale şi sucul de mere. Când s-a încălzit, puteţi pune batonul de scorţişoară şi apoi lăsaţi să fiarbă puţin compoziţia.

8. Compot

Se alege fructul preferat sau o combinaţie de mai multe fructe şi se pun tăiate în bucăţele mici la fiert în apă. La final, se adaugă puţină miere sau zahăr. Se poate servi ca o băutură caldă, niciodată fierbinte. Se mai poate adăuga şi puţină vanilie, nucşoară, scorţişoară sau coji de portocală şi lămâie, după gust.

9 . Vin fiert

- Pentru această reţetă aveţi nevoie de 400 ml de vin roşu, o linguriţă de scorţişoară, puţină coajă de portocală rasă, 3-4 cuişoare, 3-4 linguriţe de zahăr. Se amestecă toate ingredientele într-un ibric, se pune la foc mic şi se amestecă până se topeşte zahărul.

- O altă reţetă necesită următoarele ingrediente: vin, ghimbir, cuişoare şi scorţişoară. Vinul nu se fierbe, ci se încălzeşte puţin, se pune zahăr după gust, puţin piper şi celelalte ingrediente. La final, se adaugă în cană şi o felie de portocală. Băutura cu aceste arome va fi foarte plăcută.

10. Ţuică fiartă

Se pune zahăr într-un ibric şi se topeşte până obţineţi un fel de zăhar ars. Apoi se toarnă ţuica şi se lasă la fiert - se observă că aceasta îşi va schimba puţin culoarea. Peste toate se mai adaugă puţin piper sau miere, cuişoare şi scorţişoare (după gust). La final, băutura va fi aromată şi numai bună de savurat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor