CE avertizează: China, sursa majorităţii produselor periculoase importate în UE

Reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) au avertizat joi că majoritatea produselor periculoase, inclusiv jucării şi îmbrăcăminte, care sunt importate în Uniunea Europeană provin din China. Mai mult, în pofida promisiunilor de cooperare făcute de oficialii de la Beijing, cazurile de identificare au crescut cu 4% în 2012.
Magazin de jucării în Beijing (TEH ENG KOON / AFP / Getty Images)
Liviu Şerbănescu
17.05.2013

Reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) au avertizat joi că majoritatea produselor periculoase, inclusiv jucării şi îmbrăcăminte, care sunt importate în Uniunea Europeană provin din China. Mai mult, în pofida promisiunilor de cooperare făcute de oficialii de la Beijing, cazurile de identificare au crescut cu 4% în 2012.

În total, 2.278 de produse fac obiectul unor alerte în UE în 2012 - inclusiv jucării şi articole vestimentare care conţin componenţi chimici cancerigeni şi interzişi, produse electronice ce prezintă defecţiuni - şi mai mult de unul din două (58%) provin din China, relevă un raport anual al RAPEX, sistemul rapid de alertă al UE pentru alte produse periculoase decât cele alimentare.

"China este unul dintre primii exportatori către UE", a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorului.

Tonio Borg a mai precizat că "93% din jucăriile importate în UE provin din China, inclusiv Hong Kong".

Conform raportului, printre cele 2.278 de produse considerate periculoase şi retrase de pe piaţă anul trecut, 19% au fost jucării, 34% - articole vestimentare şi 11% - produse electronice. "Majoritatea jucăriilor fabricate în China sunt bune, altfel nu ar fi importate în UE", a mai afirmat Tonio Borg.

Oficialul UE a mai subliniat că reglementările aflate în vigoare în UE sunt foarte stricte şi majoritatea produselor periculoase sunt identificate în timpul controalelor vamale.

Nu mai puţin de 56% dintre identificările din 2012 s-au făcut în Ungaria, Bulgaria, Spania, Germania şi Marea Britanie. "Unele ţări sunt mai vigilente în aplicarea reglementărilor", a mai precizat Borg.

Componenţi chimici periculoşi

Pentru exemplificare, comisarul a arătat una dintre jucăriile periculoase, sub forma unui urs micuţ îmbrăcat într-un costum de salvator. "Nu ursul prezintă risc, ci costumul său, deoarece conţine componenţi chimici periculoşi", a explicat oficialul UE.

Tonio Borg a mai declarat că există o "foarte bună cooperare cu autorităţile chineze" în lupta împotriva fabricării produselor periculoase, însă a recunoscut apoi că numărul de cazuri identificate în rândul produselor chinezeşti a crescut cu 4%, în perioada 2011-2012, revenind astfel la 58%, adică "nivelul din 2010".

Pe de altă parte, comisarul nu a putut să precizeze ce acţiuni sunt preconizate de CE pentru a inversa această tendinţă, însă China nu va beneficia de un tratament preferenţial, a dat asigurări el.

"Nicio consideraţie politică nu este luată în calcul în materie de securitate", a afirmat comisarul european.

În plus, UE are şi altă problemă, întrucât aproximativ 11% dintre produsele identificate drept periculoase sunt de "origine necunoscută", faţă de 8% în 2012, a anunţat Borg.

"Trasabilitatea ne va permite să aflăm de unde provin produsele mai puţin sigure", a declarat Tonio Borg, preizând că o reglementare privind etichetarea ţării de origine este în curs de adoptare în UE.

Aproape o treime din jucării conţin metale toxice

În timpul sărbătorilor, părinţii ar trebui să fie mai atenţi când selectează jucăriile pentru copiii lor, potrivit unui studiu recent.

Săptămâna trecută, un proiect comun de cercetare şi-a anunţat rezultatele, arătând că 29 la sută din jucăriile testate cuprindeau elemente toxice.

Studiul a fost realizat de organizaţiile ecologice din şase ţări din Europa de Est şi Asia, incluzând Ucraina, Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Kârgâzstan. Subiecţii testaţi au fost selectaţi în mod aleatoriu din jucăriile disponibile în ţările respective. Cele mai multe dintre jucării proveneau din China.

Un total de 569 de jucării au fost testate pentru şase metale grele: antimoniu, mercur, arsenic, plumb, cadmiu şi crom. Cercetătorii au descoperit metale toxice în 164 de jucării, sau 29 la sută.

Rezultatele au arătat că plumbul era toxina cea mai frecventă, descoperit în 18 la sută din jucăriile testate. Treisprezece la sută din jucării au fost testate pozitiv pentru antimoniu, în timp ce opt la sută conţineau arsenic şi trei la sută conţineau mercur.

Aproape 80 la sută din jucăriile selectate proveneau din China. Celelalte 20 de procente de jucării care conţineau elemente toxice s-au dovedit a fi fabricate în Germania, Italia, Grecia şi Republica Cehă.

Retrospectivă Epoch Times 2012: Corupţia şi mita protejează produsele contrafăcute în China

Pe pieţele din China, pot fi găsite versiuni contrafăcute ale oricărui fel de produs: există magazine cu falsuri de lux, electronice, bunuri de uz casnic, produse alimentare şi băuturi, certificate, documente oficiale, chitanţe, tricouri de fotbal şi chiar produse Apple falsificate. În loc să ajute la combaterea acestor infracţiuni, oficialii locali ai Partidului Comunist sunt renumiţi că îi ajută pe făptaşi să îşi ascundă acţiunile.

Deşi regimul a declarat de multe ori că va elimina produsele false, cetăţenii sunt sceptici. Păstrarea activă a întreprinderilor, indiferent dacă contrafac sau nu anumite produse, contribuie la PIB-ul local - un criteriu de măsură esenţial, utilizat în evaluarea funcţionarilor ce doresc să promoveze. Guvernele locale sunt, de asemenea, mulţumite de falsificatorii care îşi plătesc impozitele. "Protecţionismul a devenit umbrela produselor contrafăcute şi a practicilor necinstite de afaceri", a relatat un articol din presa de stat. "Protecţionismul trebuie înlăturat înainte ca orice contrafacere să poată fi eliminată".

Incidentele anului 2012 nu pot fi privite izolat faţă de situaţia deja existentă la debutul anului, pentru a avea o privire de ansamblu asupra realităţii cu care ne putem confrunta în relaţionarea cu China, şi totodată pentru a vedea în ce măsură mentalitatea care provoacă dezastrele în China poate fi regăsită pe teritoriul românesc. Am putea evita astfel neplăceri majore, învăţând din greşelile sale, în loc de a le perpetua pe ale noastre.

Contaminarea terenului agricol din China cu metale grele

Contaminarea apei şi solului cu metale grele a dus la multe cazuri de boli profesionale şi la decese în China. Wang Weiluo, un expert în problemele de mediu care locuieşte în prezent în Germania, a declarat pentru Radio Free Asia la finele anului trecut că, contaminarea cu metale grele a Chinei este mult mai rea decât a recunoscut regimul în mod public şi că documentele lui Luo pentru Academia Chineză sunt extrem de inexacte.

Expertul a dezvăluit faptul că mulţi copii suferă de otrăvire cu plumb din cauza contaminării cu plumb a apelor industriale uzate. Cu toate acestea, din câte a citit el, industriile relevante au raportat că respectă standardele de stat.

Wang a declarat, "Prin urmare, trebuie să întreb regimul chinez dacă a eşuat în a lua măsuri eficiente pentru a stabili un standard rezonabil de eliminare a apelor uzate, deoarece standardul actual s-a dovedit că nu oferă absolut nici o garanţie pentru protecţia sănătăţii chinezilor."

Zheng Yi, un dizident şi scriitor din străinătate, a tras un semnal de alarmă cu 10 ani în urmă, că râurile din China nu mai hrănesc oamenii din zonele aflate de-al lungul cursurilor lor. În schimb, poluanţii din râuri au creat sate în care cancerul este omniprezent, iar Zheng a numit râurile drept "râuri de cancer." În zona Hetao din Mongolia Interioară, aproape 300.000 de oameni sunt supuşi riscului de otrăvire cu arsenic, circa 2.000 de persoane fiind diagnosticate din cauza prezenţei metalelor grele din sol şi sursele subterane de apă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor