Aproape o treime din jucării conţin metale toxice, susţine un raport

Vânzările din perioada sărbătorilor sunt un indicator crucial al puterii  economice, în condiţiile în care în lunile noiembrie şi decembrie
Vânzările din perioada sărbătorilor sunt un indicator crucial al puterii economice, în condiţiile în care în lunile noiembrie şi decembrie (ALAIN JOCARD / AFP / Getty Images)

În general, părinţii ar trebui să fie mai atenţi când selectează jucăriile pentru copiii lor, potrivit unui studiu recent.

Potrivit unui proiect comun de cercetare, 29% din jucăriile testate conţin elemente toxice.

Studiul a fost realizat de organizaţiile ecologice din şase ţări din Europa de Est şi Asia, incluzând Ucraina, Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan şi Kârgâzstan. Subiecţii testaţi au fost selectaţi în mod aleatoriu din jucăriile disponibile în ţările respective. Cele mai multe dintre jucării proveneau din China.

Un total de 569 de jucării au fost testate pentru şase metale grele: antimoniu, mercur, arsenic, plumb, cadmiu şi crom. Cercetătorii au descoperit metale toxice în 164 de jucării, sau 29 la sută.

Rezultatele au arătat că plumbul era toxina cea mai frecventă, descoperit în 18 la sută din jucăriile testate. Treisprezece la sută din jucării au fost testate pozitiv pentru antimoniu, în timp ce opt la sută conţineau arsenic şi trei la sută conţineau mercur.

Aproape 80 la sută din jucăriile selectate proveneau din China. Celelalte 20 de procente de jucării care conţineau elemente toxice s-au dovedit a fi fabricate în Germania, Italia, Grecia şi Republica Cehă.

"Rezultatele ne duc la concluzia că doar 71 la sută dintre jucării sunt curate," a declarat ecologista Olga Tsygulyova, care a luat parte la cercetare, pentru The Epoch Times.

Tsygulyova susţine că jucăriile toxice sunt dăunătoare nu numai când copiii le bagă în gură sau le înghit, dar chiar şi când copiii le ating, din moment ce suprafeţele jucăriilor pot conţine particule toxice.

Părinţii ar trebui să fie atenţi când aleg o jucărie şi să evite cumpărarea de produse viu colorate sau cu mirosuri puternice, sfătuieşte Tsygulyova.

Tsygulyova subliniază că jucăriile nesigure sunt dăunătoare nu numai pentru sănătatea copiilor, dar şi pentru mediu, atunci când sunt aruncate ca deşeuri. În acest caz, jucăriile pot provoca daune şi asupra mediului, prin eliberarea de metale toxice care pătrund treptat în sol şi în apele subterane. Această problemă este deosebit de gravă în ţările care nu au un sistem de sortare şi reciclare a deşeurilor, cum ar fi Ucraina.

Ecologiştii îi sfătuiesc pe părinţi să verifice dacă jucăriile au mărci de calitate înainte de a le cumpăra. Mărcile care trebuie căutate includ sistemul de asigurare a calităţii ISO 9000, sistemul de management de mediu ISO 14000 sau marcajul "CE" pentru produsele fabricate în UE. Alte mărci de asigurare a calităţii pot varia de la ţară la ţară.

Părinţii pot solicita comercianţilor cu amănuntul să le prezinte documentele de însoţire pentru jucării, şi certificatele de calitate. Conform legii, în multe ţări, consumatorii au dreptul de a solicita informaţii despre produse.

Comercianţii cu amănuntul sunt, de asemenea, obligaţi să ofere anumite garanţii privind calitatea. Oleksiy Shumilo, directorul organizaţiei ecologice ucrainene EcoRight-Harkov, a afirmat că unii consumatori contribuie la fabricarea de produse de proastă calitate când cumpără jucării din locurile nereglementate.

"De exemplu, dacă ajungem într-o staţie de metrou şi vedem pe cineva care vinde jucării şi nu avem timp să mergem la magazin ... Dacă vom cumpăra în astfel de locuri, fără a verifica, atunci suntem iresponsabili faţă de copiii noştri", a spus el.

Cu toate acestea, potrivit Zoryanei Mischuk, directorul organizaţiei ecologice ucrainene MAMA-86, jucării de calitate scăzută se găsesc chiar şi în magazine specializate.

"Puteţi găsi jucării nesigure şi în reţelele comerciale de mari dimensiuni. Fiţi atent", a avertizat Mishchuk.