Chinezii cumpără în exces lapte praf olandez pentru sugari

După tragedia cu laptele praf contaminat cu melamină din China de acum câţiva ani, consumatorii chinezi nu au încredere în mărcile chineze de lapte praf pentru sugari şi procură laptele praf de la kilometri distanţă – tocmai din emisfera vestică.
Lapte într-un supermarket (Peter Valk/Epoch Times)
Peter Valk
13.02.2013

După tragedia cu laptele praf contaminat cu melamină din China de acum câţiva ani, consumatorii chinezi nu au încredere în mărcile chineze de lapte praf pentru sugari şi procură laptele praf de la kilometri distanţă – tocmai din emisfera vestică.

Chinezii care îşi pot permite, cumpără mărci străine de lapte praf prin intermediul Internetului, iar acest lucru oferă chinezilor din străinătate o oportunitate de afaceri: exportarea de lapte praf în China.

Începând cu anul 2012, femeile din China s-au dus la supermarketuri şi farmacii din Olanda pentru a-şi umple cărucioarele de cumpărături cu lapte praf etichetat cu mărci olandeze bine-cunoscute.

Producătorul olandez de alimente pentru copii Friso nu este prea încântat de acest val de clienţi noi. Friso se teme că cererea foarte mare de lapte praf de pe piaţa chineză va depăşi capacitatea sa de a produce lapte praf, lăsând prea puţine produse pentru copiii olandezi.

"Noi vedem că chinezii cumpără cantităţi mari din produsele noastre, le iau cu ei în bagaje [în avioane] sau le trimit în China", a spus Jasper Aansorgh, manager de vânzări la Hero, care deţine brandul Friso.

Într-un comunicat de presă de acum trei săptămâni, Friso a numit astfel de persoane drept "jefuitori" şi a cerut supermarketurilor şi farmaciilor olandeze să nu vândă mai mult de două până la patru pachete din marca lor de lapte praf pentru fiecare client.

Cele mai multe farmacii şi supermarketuri au ataşat o notă pe rafturile de lapte praf pentru sugari, indicând: "Pentru toate mărcile Nutricia şi Friso de lapte praf pentru copii: maxim 4 cutii per persoană. Din păcate suntem nevoiţi să luăm aceste măsuri din cauza lipsei de lapte praf de pe piaţa olandeză. Motivul acesteia este creşterea rapidă a exporturilor de lapte praf pentru sugari în China."

Dar dacă cumpărătorii chinezi nu se vor lăsa afectaţi de dezaprobarea clienţilor şi angajaţilor olandezi, ei încă pot aduna mult lapte praf în fiecare zi. Un centru urban olandez obişnuit are cel puţin şase locuri unde se vinde lapte praf pentru sugari, acestea aflându-se la distanţă mică unele de altele.

După ce cumpără cantităţi foarte mari de lapte praf, produsele sunt de obicei depozitate în casă, garaj sau cămări. De acolo cutiile de carton se vor îndrepta spre China par avion, cea mai mare parte dintre produse fiind vândute prin intermediul Taobao Marketplace, un site-ul web în limba chineză pentru cumpărături on-line, înrudit cu ebay.

Pe Taobao, aceste produse sunt vândute la un preţ cel puţin dublu faţă de magazinele olandeze. O parte din magazinele Taobao vând peste 6.000 de cutii de Friso pe lună, în timp ce alte magazine Taobao vând mult mai puţin, deoarece trebuie să câştige mai întâi încrederea clienţilor. Majoritatea magazinelor încep prin vânzare de produse prietenilor şi membrilor familiei din China, încercând să-şi construiască reputaţia cu ajutorul lor.

Cu câteva luni în urmă, când nu existau restricţii privind cumpărarea de lapte praf olandez pentru sugari, chinezii postau fotografii şi înregistrări video online care îi înfăţişau cumpând lapte praf pentru sugari în interiorul unui magazin olandez, pentru a dovedi autenticitatea acestuia cumpărătorilor chinezi.

Mulţi chinezi din afacerea cu lapte praf pentru sugari au emigrat în Olanda în ultimii 10 ani. De multe ori ei nu vorbesc olandeza bine şi sunt forţaţi să lucreze în curăţătorii sau restaurante pentru a câştiga mai mulţi bani. Diplomele lor chineze nu sunt de multe ori recunoscute în Olanda. Pentru cei mai mulţi, exportarea laptelui praf olandez pentru sugari le aduce doar bani de buzunar, sumele variind între 100 şi 900 de euro pe lună. Pentru alţii, această afacere le oferă un venit bun de circa 1.500 de euro pe lună.

Mulţi dintre ei nu se gândesc prea mult la drama de acum câţiva ani - şase copii au murit şi nenumăraţi alţii au fost otrăviţi - care le-a oferit această oportunitate de afaceri. Alţii consideră că acţiunilor lor sunt atât o afacere cât şi o acţiune de caritate, deoarece oferă părinţilor chinezi o alternativă la un lapte praf contaminat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor