Truse de testare pentru alimente toxice vor fi vândute în China
alte articole
Chinezii, loviţi de scandaluri alimentare neîncetate şi care trăiesc sub ameninţarea că laptele sau carnea cumpărate ar putea conţine substanţe chimice industriale necunoscute, au acum o nouă opţiune: o trusă de testare la domiciliu, care poate determina dacă hrana lor este toxică.
Trusa a fost elaborată de cercetători de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Tianjin, în nordul Chinei, a raportat agenţia oficială de ştiri Xinhua. Aparent trusa oferă un rezultat în câteva minute.
Kitul nu a fost încă introdus pe piaţa chineză, dar este de aşteptat să fie vândut în viitorul apropiat şi va ajuta consumatorii "să identifice produsele alimentare contaminate cu bacterii patogene şi reziduuri excesive de medicamente", a declarat agenţia de ştiri într-un raport din această săptămână.
Trusa constă dintr-o hârtie indicatoare care îşi schimbă culoarea în contactul cu peste 60 de substanţe chimice din alimente, inclusiv substanţe nocive, a declarat agenţia. Aceasta a prezis că se va înregistra o cerere foarte mare pentru trusă.
De-a lungul ultimilor ani au existat numeroase rapoarte privind prezenţa medicamentelor, a produselor chimice industriale şi a altor contaminanţi în orice, de la produse lactate la pui de găină sau pepeni verzi.
Au existat rapoarte privind germeni de fasole contaminaţi, lapte care conţinea produse chimice alcaline de curăţare, găluşte contaminate cu aluminiu, carne de raţă produsă chimic şi vândută drept carne de oaie, şi carne care conţinea cantităţi excesive de clenbuterol, o substanţă chimică de ardere a grăsimilor care poate fi cancerigenă.
Într-un alt exemplu bine mediatizat, puii vânduţi de lanţul de fast-food KFC erau hrăniţi cu substanţe chimice toxice, care ucideau gâzele ce zburau în jurul lor.
Unul dintre cazurile majore de produse alimentare contaminate din China a apărut în 2008, când a izbucnit un scandal masiv legat de contaminarea cu melamină a laptelui praf. Drept urmare peste 300.000 de copii au fost îmbolnăviţi de rinichi şi şase sugari au murit.
Ca urmare, consumatorii chinezi au început să se teamă că alimentele lor - în special produsele fabricate în China - sunt contaminate. Mama unei fetiţe de 15 luni din China, Chen Zhuolin, a afirmat: "Fetiţa mea nu va mai consuma niciodată laptele praf produs intern, chiar dacă plătesc mult mai mult pentru laptele importat". Chen a declarat pentru Cotidianul Poporului că ea călătoreşte în Hong Kong în fiecare lună pentru a cumpăra lapte praf.
Profesorul Wang Shuo din Tianjin a remarcat faptul că testele de siguranţă alimentară necesită de obicei instrumente complicate şi proceduri de laborator, ceea ce înseamnă că procesul este probabil costisitor şi de lungă durată, a raportat Xinhua.
El a spus că echipa sa a achiziţionat 13 brevete naţionale pentru trusa de testare şi că ei vor desfăşura activităţi viitoare de cercetare pentru a reduce costurile de producţie. Wang nu a dezvăluit preţul trusei de testare.