Retrospectivă Epoch Times 2012: Corupţia şi mita protejează produsele contrafăcute în China
alte articole
Pe pieţele din China, pot fi găsite versiuni contrafăcute ale oricărui fel de produs: există magazine cu falsuri de lux, electronice, bunuri de uz casnic, produse alimentare şi băuturi, certificate, documente oficiale, chitanţe, tricouri de fotbal şi chiar produse Apple falsificate. În loc să ajute la combaterea acestor infracţiuni, oficialii locali ai Partidului Comunist sunt renumiţi că îi ajută pe făptaşi să îşi ascundă acţiunile.
Deşi regimul a declarat de multe ori că va elimina produsele false, cetăţenii sunt sceptici. Păstrarea activă a întreprinderilor, indiferent dacă contrafac sau nu anumite produse, contribuie la PIB-ul local - un criteriu de măsură esenţial, utilizat în evaluarea funcţionarilor ce doresc să promoveze. Guvernele locale sunt, de asemenea, mulţumite de falsificatorii care îşi plătesc impozitele. "Protecţionismul a devenit umbrela produselor contrafăcute şi a practicilor necinstite de afaceri", a relatat un articol din presa de stat. "Protecţionismul trebuie înlăturat înainte ca orice contrafacere să poată fi eliminată".
Incidentele anului 2012 nu pot fi privite izolat faţă de situaţia deja existentă la debutul anului, pentru a avea o privire de ansamblu asupra realităţii cu care ne putem confrunta în relaţionarea cu China, şi totodată pentru a vedea în ce măsură mentalitatea care provoacă dezastrele în China poate fi regăsită pe teritoriul românesc. Am putea evita astfel neplăceri majore, învăţând din greşelile sale, în loc de a le perpetua pe ale noastre.
Contaminarea terenului agricol din China cu metale grele
Contaminarea apei şi solului cu metale grele a dus la multe cazuri de boli profesionale şi la decese în China. Wang Weiluo, un expert în problemele de mediu care locuieşte în prezent în Germania, a declarat pentru Radio Free Asia la finele anului trecut că, contaminarea cu metale grele a Chinei este mult mai rea decât a recunoscut regimul în mod public şi că documentele lui Luo pentru Academia Chineză sunt extrem de inexacte. El a dezvăluit faptul că mulţi copii suferă de otrăvire cu plumb din cauza contaminării cu plumb a apelor industriale uzate. Cu toate acestea, din câte a citit el, industriile relevante au raportat că respectă standardele de stat.
Wang a declarat, "Prin urmare, trebuie să întreb regimul chinez dacă a eşuat în a lua măsuri eficiente pentru a stabili un standard rezonabil de eliminare a apelor uzate, deoarece standardul actual s-a dovedit că nu oferă absolut nici o garanţie pentru protecţia sănătăţii chinezilor."
Zheng Yi, un dizident şi scriitor din străinătate, a tras un semnal de alarmă cu 10 ani în urmă, că râurile din China nu mai hrănesc oamenii din zonele aflate de-al lungul cursurilor lor. În schimb, poluanţii din râuri au creat sate în care cancerul este omniprezent, iar Zheng a numit râurile drept "râuri de cancer." În zona Hetao din Mongolia Interioară, aproape 300.000 de oameni sunt supuşi riscului de otrăvire cu arsenic, circa 2.000 de persoane fiind diagnosticate din cauza prezenţei metalelor grele din sol şi sursele subterane de apă. În satul Dalahai, în apropiere de oraşul Baotou, Mongolia Interioară, cea mai mare parte a locuitorilor suferă de boli cardiovasculare, cancer şi osteoporoză, în timp ce unii suferă de boli ce nu au fost diagnosticate. Cotidianul Informaţia Economică a raportat că unei fete de 10 ani nu i-a crescut nici un dinte. Apele subterane şi culturile satului au fost contaminate cu metale grele, fluor şi minereuri rare, conţinute în apele uzate scurse de la o mină din apropiere.
Zheng este de acord cu Wang, şi anume că poluarea mediului este o problemă creată de sistemul de guvernare al Chinei. Mulţi experţi, nu numai din China, dar şi din afara ei, au observat de ceva timp că dezvoltarea şi creşterea economică a Chinei se realizează la un cost ridicat: poluare extremă şi distrugerea mediului. Zheng a declarat pentru postul de radio Sound of Hope (SOH) că, în ciuda dovezilor evidente, oamenii nu au reuşit să îşi înveţe lecţia şi continuă să polueze, ceea ce duce la vânzarea de produse alimentare toxice, pentru hrana zilnică. Consecinţele teribile sunt o reflectare a problemelor importante morale şi politice care îmbolnăvesc China, a afirmat el.
Echipa olimpică a Chinei renunţă la carne pentru a exclude un test antidoping pozitiv
După ce în 2008, laptele praf infestat cu melamină a îmbolnăvit şi ucis copii, ca urmare a deciziei Partidului Comunist de a ascunde povestea pentru a nu eclipsa pregătirile pentru Jocurile Olimpice, iată că în 2012, sportivii din echipa olimpică a Chinei au renunţat să mai consume carne, indiferent dacă este de porc, vită sau oaie de teama că aceasta ar putea conţine substanţe care pot da rezultate pozitive la un eventual control antidoping, a relatat pe 18.04.2012 presa de la Beijing, monitorizată de Interfax. Temerile oficialilor chinezi din domeniul sportului s-au ivit după ce în carnea de porc a fost descoperit recent clenbuterol, o substanţă chimică activă din categoria steroizilor, interzisă în industria alimentară din China, cu potenţial de creştere a masei musculare.
Preparate cu sare tehnică
Anterior, în China s-a raportat despre producţia subterană pe scară largă a ouălor false, numite de asemenea "ouă de cauciuc" realizate din produse chimice, gelatină şi parafină. După aspectul exterior, ouăle false practic nu pot fi distinse de cele adevărate, însă preţul lor este de 10 ori mai mic decât preţul de comercializare a ouălor obişnuite. Potrivit presei chineze ofiţerii de poliţie au descoperit la 01.06.2012 un depozit de preparare a ouălor cu sare tehnică pentru a-şi reduce costurile de producţie. O tonă de sare tehnică costă între 500 şi 800 de yuani, în timp ce preţul unei tone de sare alimentară este de 1.000 de yuani. Cotidianul "Nanfang" a raportat în iunie 2012 că în China au fost descoperite sute de tone de sos de soia cu conţinut de sare tehnică.
Folosirea substanţelor chimice în industria alimentară
După ce, recent, în vodca de elită chineză au fost găsite substanţe cancerigene extrem de periculoase, un nou scandal de proporţii ce vizează produsele alimentare care nu sunt de calitate a cutremurat societatea chineză. De această dată, este vorba de un important producător de pui de carne, care foloseşte substanţe chimice dăunătoare în procesul creşterii păsărilor, chiar şi metale grele – cum ar fi nitratul de argint, precum şi un remediu pentru sterilizare. Site-ul chinez "Economia", a relatat că întreprinderea vizată este unul din principalii furnizori de carne de pui pentru restaurantele fast-food din ţară, cum ar fi ”KFC”, ”Mcdonalds”, precum şi numeroase supermarket-uri din China continentală. Pe microblogul oficial al filialei chineze a ”KFC” (restaurante fast-food) a apărut recent următoarea informaţie: "Ponderea livrărilor de carne de pui de la ”D Hai Group Co , Ltd” pentru KFC este de doar aproximativ 1%, ceea ce înseamnă că compania respectivă este pentru KFC doar un furnizor regional mic. În legătură cu situaţia creată, vor fi desfăşurate investigaţii suplimentare".
Apa potabilă din China contaminată cu compuşi contraceptivi
Liangjie Dong, un fost cercetător în bioştiinţă şi bioinginerie moleculară de la Universitatea din Hawaii, a scris pe un blog pe 16 mai că China are cel mai mare consum de pilule contraceptive, ele nefiind luate doar de oameni, dar fiind utilizate şi în domeniul pescuitului şi acvaculturii. Dong a citat un articol intitulat "Evaluarea sursei apei contaminate cu compuşi estrogenici perturbatori în China", care a fost publicat de Journal of Environmental Science în februarie 2012. Articolul susţinea că, după analizarea activităţilor estrogenice din 23 de probe de apă prelevate din şase sisteme hidrografice principale din China, analiza a arătat că toate probele aveau o activitate estrogenică semnificativă, cel mai înalt nivel înregistrându-se în delta fluviului Yangtze.
Canibalism modern: China împânzeşte Asia cu "vitamine din carne de copii morţi"
Practica de canibalism modern s-a răspândit în Coreea de Sud din august 2011, când Seoul Broadcasting Station (SBS) a transmis un raport despre acest fenomen. De atunci s-au raportat numeroase cazuri de contrabandă, conform agenţiei coreene de ştiri Yonhap.
Acest canibalism modern este sprijinit de credinţa că cei care consumă capsulele capătă energie, însă Coreea de Sud a avertizat că acestea pot îmbolnăvi grav consumatorii, care se pot infecta cu o super-bacterie. Autorităţile vamale au afirmat de asemenea că pilulele, despre care se afirmă că pot "întineri" persoana, sunt consumate de bolnavii de cancer şi chinezii care muncesc în Coreea de Sud.
Vara trecută SBS a transmis că fetuşii rezultaţi de pe urma avorturilor - în unele cazuri încă vii - sunt recoltaţi de la spitalele din China şi din clinici de avorturi de către companii farmaceutice, care le pun în 'cuptoare cu microunde pentru uscare' şi apoi le toacă în prafuri.
Având în vedere politica "unui singur copil" este lesne de înţeles câte drame se ascund în spatele acestei industrii.
“Fabricanţii pun anumite ierburi în capsule, pentru a le face de nedetectat la inspecţiile vamale. Alţii pun capsulele în containere cu medicamente, pentru a distrage atenţia” a declarat un oficial vamal în condiţii de anonimat, pentru Times. Coreea de Sud va examina toate medicamentele, pudrele şi alte substanţe suspecte aduse din China de către turişti, în efortul de a stăvili contrabanda cu capsule din carne de om. Autorităţile sud coreene încurajează turiştii care intră în ţară să înţeleagă caracterul ilegal al acestor produse numite "tonice" şi să nu le introducă în Coreea.
Dispută SUA - Columbia legată de folosirea erbicidelor inflamabile fabricate în China
Un erbicid fabricat în China folosit pentru eliminarea culturilor ilegale inclusiv cocaină, poate crea un conflict între Columbia şi personalul Agenţiei Narcoticelor din Statele Unite care lucrează în interiorul ţării. Experţii au aflat că substanţa aflată în recipientele vândute Columbiei nu era la fel cu cea din reclama producătorului chinez. Substanţa are în compoziţia sa ingrediente inflamabile şi corozive care au fost interzise în Statele Unite şi Uniunea Europeană, a raportat ziarul El Espectador. În raport este menţionat faptul că eticheta erbicidului a fost “alterată inexplicabil” pentru a întruni cerinţele legate de utilizare. Noile etichete au diferenţe “substanţial discrepante ” comparate cu cele de dinainte. Statele Unite au spus că dacă acest erbicid este folosit pe scară mare ofiţerii săi s-ar putea retrage din programul de eradicare a cocainei, a raportat ziarul El Espectador.
Un malware pre-instalat a fost descoperit pe computerele din China, susţine Microsoft
Cercetătorii Microsoft din China au găsit versiuni falsificate ale sistemului de operare Windows şi un software malware, cunoscut sub numele de Nitol, care trimite informaţii către puncte de comandă şi control conduse de hackeri. S-a raportat că malware-ul putea să pornească microfonul şi webcam-ul computerului, permiţând hackerilor să vadă şi să audă tot ce se întâmplă în apropierea calculatorului. Un atac similar a fost documentat ca aparţinând Operaţiunii GhostNet, considerată a fi o acţiune de spionaj susţinută de stat, ce a folosit mecanisme similare cu cele de spionaj asupra unor obiective politice, cum ar fi calculatoarele tibetanilor şi cele guvernamentale. Mai rău decât atât, Nitol transformă calculatorul într-o parte a unui botnet, care poate fi folosit de hackerii ce utilizează aceleaşi servere pentru a întreprinde activităţi răuvoitoare, cum ar fi dezlănţuirea unui atac DDOS (Distributed Denial of Service), asupra computerelor neprotejate, după bunul plac al hackerilor. Potrivit threatpost, curtea federală din SUA i-a acordat lui Microsoft un ordin de restricţie împotriva lui Peng Yong, a companiei sale Bei Te Kang Mu Software Technology şi a altor trei persoane neidentificate incluse în proces şi a dat undă verde Microsoft şi autorităţilor SUA pentru a bloca malware-ul şi botnet-ul Nitol. Raportul a arătat că 80% din computerele infectate se află în China şi că 85% din punctele de comandă şi control operează tot în China.
Piese electronice contrafăcute, din China, folosite în echipamentele militare americane
O anchetă desfăşurată pe perioada unui an de o comisie a Senatului american, citată de BBC News în mai 2012, a descoperit 1.800 de cazuri în care piese falsificate au fost folosite la aeronave militare americane. Peste 70% din cele circa un milion de piese contrafăcute provin din China. Dacă una dintre piese nu funcţionează, sunt puse în pericol siguranţa şi securitatea naţională, iar Pentagonul va avea costuri mai mari, avertizează oficialii.
Unde sunt locurile noastre de muncă?
Referindu-se la subiectul în discuţie, un politician american spunea că ţara lui este capabilă să producă jucării pentru copii. La fel şi România. Suntem capabili să producem îmbrăcăminte, încălţăminte, birotică, pielărie, medicamente, becuri şi biciclete. Producem de asemenea usturoi de mii de ani. Nu avem nevoie să le importăm din China şi nici nu este moral a le importa dintr-o ţară al cărei regim dictatorial practică dumpingul. Nu este moral nici faţă de români. Vrem noi oare cu adevărat să reducem şomajul?
Aruncaţi o privire spre stivele de mărfuri chinezeşti din marile complexe comerciale: uniforme, mohorâte, fragile. Chipuri din infern în formă de jucării îţi fac cu mâna .... mormane de pături, cămăşi, papuci, ciorapi şi flori din plastic .... electronice de unică folosinţă .... La început le acceptam pentru că erau atractive ca preţ, dar nu ne puteam imagina că prin ingineriile sinistre ale Partidului Comunist Chinez, într-o bună zi vom fi pur si simplu constrânşi să le cumpărăm. Anti-calitatea impregnează fiecare moleculă, iar din adâncurile „Made în China” urcă vaiete şi lacrimi.
Acapararea neonestă a unei bune părţi din locurile de muncă din întreaga lume, urmată de sărăcirea omenirii şi implicit constrângerea de a cumpăra produse chinezeşti ieftine este doar una dintre formele de persecuţie lansate de PCC împotriva umanităţii. Lipsa job-urilor a generat un val de teroare economică care a coborât în adâncul fiecărui om. Lucru valabil şi în cazul producătorilor. Nu ştii când produsele tale ar putea fi înlocuite cu mărfuri chinezeşti. Cum natura intrinsecă a comunismului este legată de persecuţie, uitându-ne cu mai multă atenţie vom descoperi şi alte forme ale ei. (Augustin Enescu - Extrase din editorialul Epoch Times ”Unde sunt locurile noastre de muncă?” )