Atacurile cibernetice către Epoch Times: ”Salutări” de la Partidul Comunist Chinez ?

Oficialii chinezi de rang înalt duc adesea războaie politice în interiorul Partidului Comunist Chinez dar, de cele mai multe ori, nu doresc ca detaliile confruntărilor lor să ajungă în faţa publicului.
Pe 30 iulie, Partidul Comnist Chinez a lansat cel mai mare atac împotriva websitului Epoch Times în limba chineză. Serverul a trebuit să întrerupă serviciul temporar. Traficul pe site s-a dublat de când au fost publicate ştirile despre arestarea ţarului securităţii, Zhou Yongkang. (Epoch Times)
P. P.
15.12.2014

Oficialii chinezi de rang înalt duc adesea războaie politice în interiorul Partidului Comunist Chinez dar, de cele mai multe ori, nu doresc ca detaliile confruntărilor lor să ajungă în faţa publicului. Aşa că nu le sunt pe plac dezvăluirile şi interpretările mass mediei legate de aceste incidente.

Hackerii, suspectaţi că acţionează din ordinul autorităţilor chineze, au lansat un val de atacuri cibernetice împotriva website-ului chinez al The Epoch Times la numai câteva zile înainte ca agenţia de ştiri Xinhua, purtătorul de cuvânt al regimului, să anunţe, pe 5 decembrie, că Zhou Yongkang, fostul şef al puternicelor forţe de securitate ale Chinei, este acuzat de o serie de crime, de la adulter până la dezvăluirea secretelor de stat.

Atacurile cibernetice, care au început pe 1 decembrie şi au durat aproape o săptămână, reprezintă ultimul val dintr-o serie de operaţiuni cibernetice lansate de regim împotriva ediţiei chineze a The Epoch Times de la fondarea website-ului, în anul 2000, potrivit staff-ului tehnic.

În mod similar, în luna iulie, când autorităţile chineze au oficializat desfăşurarea investigaţiei împotriva lui Zhou Yongkang, ediţia în limba chineză a The Epoch Times a fost atacată de hackeri iar website-ul a funcţionat intermitent timp de câteva zile.

Atacurile cibernetice pot fi cu greu atribuite unor instituţii iar staff-ul tehnic al ziarului şi editorii executivi cred că acestea urmăresc să împiedice accesul publicului pe Epochtimes.com, toate purtând amprenta operaţiunilor cibernetice conduse de statul chinez, a adăugat staff-ul ziarului.

De asemenea, momentul atacurilor este de multe ori predictibil: frecvenţa acestora creşte în perioadele când confruntările din interiorul Partidului Comunist Chinez se intensifică iar cititorii caută rapoarte necenzurate şi clare, comentarii, explicaţii şi interpretări ale evenimentelor care se desfăşoară.

Articolul intitulat ”Demascarea brutalităţii lui Zhou Yongkang – O istorie sângeroaseă, ar putea fi unul din motivele care a declanşat atacul. Articolul, care detaliază legăturile fostului ţar al securităţii cu recoltarea organelor de la prizonieri de conştiinţă, devenise popular în versiunea chineză a website-ului, fiind posibil să irite liderii din Partid. Chiar şi atunci când îl acuză pe Zhou de corupţie, nu sunt niciodată menţionate cele mai grave crime pe care le-a comis acesta de pe poziţia sa de rang înalt. Acesta este un tipar obişnuit în istoria politică comunistă a Chinei: sistemul este capabil să se răzbune împotriva indivizilor vinovaţi, însă abuzurile sistematice comise de Partid nu sunt recunoscute, şi nici grupurile pe care acesta le persecută nu sunt considerate a fi inamici.

Unul dintre aceşti ”inamici” este Falun Gong, o practică spirituală înrădăcinată în cultura tradiţională chineză, devenită foarte populară în anii '90; dar în 1999 liderul de atunci al PCC, Jiang Zemin, a lansat o dură persecuţie care continuă şi astăzi. Înfricoşat că reînvierea spiritualităţii chineze va face ca ideologia partidului să devină irelevantă, Zemin a investit masive resurse politice şi financiare în campania sa de persecuţie împotriva Falun Gong.

La începutul anului 2012, în timpul epurării lui Bo Xilai - un oficial de rang înalt şi un aliat al lui Zhou Yongkang - atacurile de blocare a serviciului (DDoS) au lovit Epoch Times. Precum Zhou, Bo era foarte implicat atât în corupţia care a creat acum mari probleme pentru mii de oficiali, cât şi în represiunea lansată de Jiang (şi de Partid) împotriva Falun Gong, la care a participat cu mult entuziasm.

Se crede că Bo, fost înalt oficial al Partidului în provincia de nord-est a Chinei, Liaoning, unde grupul spiritual este persecutat mai brutal, a permis şi a facilitat recoltarea de organe de la practicanţi Falun Gong, precum şi plastinarea cadavrelor şi vânzarea lor pentru a fi expuse în expoziţiile "The Human Body", potrivit jurnalistului american de investigaţii Ethan Gutmann.

În timp ce conducerea comunistă din prezent - dorind să diminueze puterea adânc înrădăcinată a clicii politice organizate de Jiang Zemin pe parcursul anilor 1990 şi 2000 - epurează figuri de rang-înalt precum cea a lui Zhou Yongkang, liderii comunişti au arătat un interes redus pentru reformă sau pentru expunerea anvergurii la care a ajuns violenţa campaniilor politice ale Partidului. Este posibil ca astfel de revelaţii să submineze legitimitatea care i-a mai rămas Partidului, şi controlul său politic.

Când nu este supus atacurilor cibernetice, relatările website-ului chinez al The Epoch Times despre intrigile politice ale PCC generează un puternic interes atât în diaspora chineză cât şi în interiorul Chinei, unde utilizatorii de Internet folosesc software-uri trecând de cenzura impusă de Partid pentru a accesa website-ul.

Deseori, traficul pe website se dublează în perioadele de confruntări politice.

Staff-ul tehnic al The Epoch Times s-a obişnuit deja cu intruziunile. Aşa cum a remarcat unul din membrii staff-ului tehnic după atacurile recente, ”Partidul Comunist Chinez trimite salutări”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor