CCR decide că Legea descentralizării este neconstituţională. Reacţiile politicienilor

Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta
Declaraţii de presă la sediul PSD 1. În imagine, Liviu Dragnea şi Victor Ponta (Epoch Times România)

USL primeşte o nouă lovitură. Curtea Constituţională a decis că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie, este neconstituţională, acceptând sesizarea transmisă de parlamentarii PDL.

Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat, vineri, că este surprins că magistraţii CCR au declarat legea neconstituţională.

"Aştept motivarea Curţii Constituţionale să vedem care sunt motivele pentru care legea a fost declarată neconstituţională, să vedem dacă e declarată neconstituţională în totalitate sau în parte şi vom acţiona în consecinţă", a declarat Dragnea pentru Mediafax.

"Sigur că sunt surprins. Dacă se declară în totalitate neconstituţională, practic de aici s-ar putea înţelege că România nu mai are dreptul să se descentralizeze, aşa cum se întâmplă în Europa. Dar aş vrea totuşi să văd motivarea Curţii şi atunci voi avea o reacţie mai aplicată", a adăugat acesta.

Cum a primit vestea Opoziţia

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a declarat că: "Este, dincolo de o victorie politică a PDL, o veste bună pentru români. Această lege le-ar fi adus românilor şi mai multe probleme prin feudalizarea României în favoarea baronilor USL. Iată că argumentele noastre politice şi juridice au fost corecte şi Curtea Constituţională a dat câştig de cauză sesizării PDL, invalidând în unanimitate această lege aberantă", a declarat prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, potrivit Realitatea.

"Legea a fost promovată de Dragnea, invalidarea ei înseamnă o responsabilitate politică a Guvernului şi presupune ca urmare a deciziei CC demisia Guvernului, a premierului şi a întregului Cabinet. Facem apel la majoritatea USL să înţeleagă că o astfel de reformă nu se poate face pe picior şi să facă un pact naţional pentru descentralizare, în care să intre nu numai partidele, ci şi specialiştii", a adăugat Predoiu.

Preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, este de părere că „decizia unanimă a Curţii Constituţionale arată că proiectul de lege pe descentralizare este neconstituţional pe fond”.

„Este a doua veste proastă pe ziua de azi pentru domnul Dragnea şi este echivalentul unei moţiunii de cenzură reuşite la adresa Guvernului USL! Dragnea ar trebui să-şi dea demisia instantaneu. Este miza lui politică, este legat ombilical de reuşita acestui proiect, făcut prin încălcarea legislaţiei în vigoare. Domnul Dragnea ar trebui să-şi recunoască o înfrângere şi să plece din Guvern!”, a adăugat acesta.

Deputatul PDL Elena Udrea a afirmat: „Ponta să-şi dea imediat demisia dacă are principii după ce CCR a declarat neconstituţională legea descentralizării pe care Guvernul pe care îl conduce şi-a asumat răspunderea. Îi readuc aminte ce spunea pe 25 ianuarie 2012 după o decizie similară a Curţii Constituţionale: „Guvernul Boc trebuie să demisioneze astăzi, ţinând cont că şi-a angajat răspunderea pe o lege nedemocratică şi declarată neconstituţională. Este o înfrângere catastrofală pentru Guvernul Boc, care trebuie să plece astăzi”.

Vicepreşedintele PDL Andreea Paul a anunţat pe contul său de Facebook: „Curtea Constituţională a admis sesizarea PDL cu privire la neconstituţionalitatea procedurii descentralizării pentru care şi-a asumat responsabilitate Guvernul USL condus de licenţiatul în drept Victor Viorel Ponta. Proiectul încalcă articolul care consacră unitatea statului român, principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constituţionale în ceea ce priveşte purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale şi primării. Totodată, procedura angajării răspunderii este neconstituţională. PDL spune NU hoţiei, NU corupţiei, NU manipulării, NU baroniadei locale, DA transparenţei şi dezbaterii publice şi parlamentare!”

Raluca Ţurcan, vicepreşedinte PDL, a declarat pentru Mediafax: „În urma deciziei Curţii Constituţionale, Guvernul Ponta ar trebui să demisioneze. Legea descentralizării a fost trecută prin asumarea răspunderii Guvernului şi, practic, astăzi Guvernul primeşte un vot de blam din partea unei instituţii care veghează respectarea Constituţiei”.

"Ordinea corectă pentru Guvern ar trebui să fie în primul rând modificarea Constituţiei, apoi, reorganizarea administrativ teritorială cu decizii şi servicii mai aproape de cetăţeni", a adăugat aceasta.

Şi consilierul prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, anunţa pe contul său de Facebook marea veste: „Premierul şi-a asumat răspunderea politică în faţa Parlamentului pe o lege care încalcă Constituţia, conform unei decizii luată în unanimitate de CCR”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne