Cutremur diplomatic: Ponta e prea ocupat pentru Victoria Nuland
alte articole
Premierul Victor Ponta nu are timp pentru a-i acorda o întrevedere Victoriei Nuland, numărul doi în diplomaţia SUA. Nuland se va afla în România în perioada 10-11 ianuarie, pentru a discuta cu autorităţile de la Bucureşti "chestiuni bilaterale şi regionale, inclusiv despre eforturile pentru întărirea statului de drept".
Titus Corlăţean, a declarat miercuri că programul premierului Victor Ponta era făcut de multă vreme şi nu poate fi modificat pentru a include o întrevedere cu asistentul secretarului american de Stat, care şi-a anunţat vizita în România.
Vizita a fost anunţată - ce coincidenţă!- imediat după ce premierul Ponta a atacat din nou justiţia, afirmând că Adrian Năstase a fost condamnat politic, comparându-l pe fostul premier al României cu Iulia Timoshenko a Ucrainei, aflată după gratii şi ea.
Cum premierul Ponta nu şi-a putut modifica agenda, l-a abilitat pe Titus Corlăţean să discute cu emisarul SUA tot ce este de discutat.
Am intrat pe site-ul guvernului pentru a vedea ce îl ţine pe premierul Ponta atât de ocupat. În agenda publică, pe care o poate accesa tot cetăţeanul, în zilele de 10 şi 11 ianuarie, nu figurează nimic. De altfel, în nici una dintre zilele săptămânii, în agenda publică a premierului nu figurează nimic, cu excepţia zilei de 6 ianuarie, când echipa guvernamentală a lui VP informează că Ponta este (a fost) invitat la România TV.
Agenda premierului lipseşte, în schimb pe site sunt multe poze colorate foarte frumos: Ponta şi Barosso, Ponta şi noul său amic electoral, Iurie Leancă, căruia premierul i-a dăruit bani şi dvd-uri cu Tom şi Jerry, Ponta şi multe alte imagini cu potenţial electoral.
USL ne trage în Asia
Prima imagine care se afişează când tastezi www.gov.ro, este cea a lui Ponta alături de prim ministrul Chinei, Li Keqiang, fotografiaţi împreună cu ocazia Forumului Economic China-Europa Centrală şi de Est ţinut la finele lui noiembrie la Bucureşti. Respectivul eveniment, afişat ca principală "realizare" a guvernului în anul care a trecut, a fost considerat de UE drept o tentativă a Chinei de a invada Europa cu produse ieftine, introduse netransparent în UE, prin acorduri încheiate prin spatele Bruxelles-ului cu ţări est europene afectate de criză şi dispuse să fie flexibile în acordurile cu guvernul Chinez.
Pe acelaşi site se pot citi declaraţiile făcute de Ponta când România a ratat aderarea la Schengen, invectivele de" iresponsabil şi populist", adresate europarlamentarului Elmar Brock, care şi-a permis să ceară ca est europenii care vin în Germania, nu pentru muncă ci pentru ajutor de şomaj alocaţie pentru copii etc., să fie trimişi în ţările de origine şi amprentaţi, pentru a evita intrările multiple.
Iar dacă UE a văzut văzut în vizita premierului Chinei la Bucureşti o strategie de tip divide et impera a "fraţilor" chinezi în căutare de dominioane noi, Ponta a văzut o ocazie de a se afirma şi de a mai ieşi de sub "tutela" UE, care deşi dă bani, are prostul obicei de a cere socoteală pentru ei.
Reamintim că promisiunea miliardelor Chinei l-au făcut pe Ponta suficient de arogant încât să scoată din Parlament şi Guvern, pe durata vizitei lui Li Keqiang, steagurile şi însemnele UE şi NATO, pentru a arbora drapelul chinez.
Dacă tot îi sunt dragi lui Ponta comparaţiile cu Ucraina, cea care a ales Eurasia lui Putin în locul UE, reamintim că după ce preşedintele ucrainean Ianukovici a cerut bani, la Vilnius, pentru a semna Acordul de Asociere cu UE, John Kerry a refuzat să mai pună piciorul în Ucraina, unde trebuia să participe la summitul OSCE. La Kiev a fost trimisă aceeaşi Victoria Nuland pe care Ponta nu are timp să o primească la finele acestei săptămâni.