Toamna: diete naturale atât pentru starea de spirit, cât şi pentru piele
alte articole
Zilele devin mai scurte, iar soarele lasă tot mai mult şi mai des locul ceţurilor şi ploii, temperaturile scad şi nu este o coincidenţă faptul că, toamna, starea de spirit este adesea afectată. Dar nu numai atât, pielea feţei şi a corpului este uscată, roşie şi, în unele cazuri, se exfoliază (cazul vacanţelor condensate în 10-15 zile de completă imersiune solară!).
Pentru a ignora daunele se poate cere ajutor naturii: turmericul (din kunkuma, în sanscrită, şi kurkum, în arabă), ceaiul verde şi viţa de vie roşie pot ajuta la "repararea" echilibrului pielii, oferind un nivel potrivit de hidratare. Experţii recomandă, de fapt, mai multe ceaiuri pe bază de plante şi consumarea alimentelor pe baza de turmeric. Există, de asemenea, nenumărate reţete cosmetice "preparate în casă", pentru a face ca pielea să strălucească şi pentru a o răsfăţa chiar şi după vacanţă.
Cuvintele-cheie pentru toamnă sunt, de fapt, "magneziu" şi "hidratare". Magneziul este un micronutrient care joacă un rol-cheie în ajustarea stării de spirit şi reprezintă un tratament împotriva stresului: datorită efectelor sale calmante, este salutar în restabilirea echilibrului emoţional şi mental. Beneficiile sale sunt deosebit de utile în acest sezon, în cazul în care tulburările de dispoziţie devin mai frecvente şi oamenii suferă de tulburări de concentrare, insomnie, oboseală fizică şi mentală. Magneziul se găseşte în multe alimente, fructe uscate şi alimente integrale, dar şi în apă.
Apa reprezintă aproximativ 70% din greutatea corpului nostru: prin urmare, este uşor de înţeles cât de important este rolul său în toate funcţiile noastre vitale, inclusiv în controlul stării de spirit şi al hidratării pielii. Este demonstrat, de fapt, că o deshidratare, chiar şi una moderată, are efecte negative asupra stării mentale, de multe ori combinate cu debutul altor simptome de deshidratare, cum ar fi oboseala fizică şi durerile de cap, care sunt intensificate toamna.
Consumul a cel puţin 8 pahare de apă pe zi ajută la menţinerea unui nivel adecvat de hidratare, în beneficiul atât al stării de spirit cât şi al pielii, spun experţii.
Plante antioxidante. Toate plantele bogate în polifenoli şi flavonoide sunt un ajutor valoros pentru pielea noastră. "Turmericul, componentă principală de culoare galben-ocru al curry-ului indian, este bogat în curcuminoide, în timp ce extractul de ceai verde, coajă de pin şi struguri conţin catechine" explică Marco Valussi, fitoterapeut şi membru al EHTPA (European Herbal & Tradiţional Medicine Practitioners Association). "Acestea sunt toate substanţe antioxidante, anti-inflamatorii şi de protecţie pentru ţesutul conjunctiv, deci sunt utile în prevenirea şi, de asemenea, în recuperarea efectelor negative post-expunere", relatează Valussi în studiul publicat în Journal of Nutrition.
Dieta verde pentru piele. Pentru a da pielii un mic ajutor şi pentru a evita exfolierea inestetică din cauza deshidratării, se recomandă ca micul dejun să se înceapă cu o cană de ceai verde iar, pe tot parcursul zilei, se recomandă consumul de 2-3 pahare de suc de rodie, care este o bombă de vitamine (A, B şi C) şi de enzime protectoare, stimulând regenerarea stratului de piele şi a pereţilor vaselor de sânge.
De asemenea, putem utiliza curcuma (turmericul) în fiecare fel de mâncare ce permite utilizarea acesteia. "Atenţie totuşi, deoarece este puţin absorbabilă: în proporţie de 80% nu este absorbită. Curcuma este solubilă în grăsimi, deci, pentru a fi absorbită, trebuie amestecată cu ulei, sau unt", spune Valussi. Doza ideală? "Cel puţin două linguri de praf de turmeric pe zi, adăugate la diverse reţete".
Pentru a întârzia apariţia ridurilor şi contracararea efectului negativ al razelor soarelui este indicat extractul din scoarţă de pin maritim, necomestibil. "Acest extract reprezintă unul dintre cele mai puternice complexe antioxidante prezente în natură. Este eficient ca fotoprotector, deoarece leagă şi protejează colagenul, proteina care ne menţine pielea netedă şi intactă. În plus, luminează petele negre ale pielii, cauzate de pigmentarea excesivă.
Foarte valoros este şi extractul de viţă-de-vie roşie, care face pielea mai moale, dă un ten mai clar şi, mai ales, previne deteriorarea cauzată de radicalii liberi.
Atât în cazul pinului, cât şi al viţei- de- vie roşii, extractul trebuie să conţină cel puţin 95% de polifenoli sau 80% din pro-antocianitine: "sunt indicate 100-150 de miligrame pe zi", recomandă Valussi.
Măşti şi împachetări. Aloe, pătlagină, ovăz, fân grecesc: "Toate plantele care conţin mucilagii au un efect anti-inflamator şi antioxidant", explică Valussi.
Dacă doriţi, puteţi prepara în casă reţete cosmetice.
De exemplu, dacă aveţi o plantă de aloe, pur si simplu, tăiaţi o frunză şi stoarceţi-o până când iese o substanţă gelatinoasă: este gelul care conţine mucilagii, polizaharide, multe vitamine, minerale şi leptină. Întindeţi gelul direct pe faţă şi lăsaţi-l până când se absoarbe total.
Cu pătlagină sau ovăz, în schimb, se pot pregăti măşti cu efect calmant. "Se pune un pumn de frunze de pătlagină sau de seminţe de ovăz la înmuiat în apă, până când apare partea mucilaginoasă. Se adaugă câteva picături de ulei de trandafir, mosc, şi se aplică pe faţă timp de 10-15 minute".
Chiar şi curcuma poate avea un uz cosmetic. Pasta de curcuma este folosită în Ayurveda ca un remediu pentru a hidrata şi a menţine pielea sănătoasă, precum şi ca tratament anti-îmbătrânire. Aceasta este folosită foarte mult în tratamentul de frumuseţe al mireselor înainte de căsătorie în India, Nepal, Bangladesh şi Pakistan.
Pentru un tratament de îmbunătăţire a bronzului pielii, doar se întinde pe suprafaţa tenului o jumătate de linguriţă de pulbere de turmeric amestecat cu două linguriţe de ulei de migdale (sau ulei de argan) şi puţină apă.
În caz de exfoliere, se întinde pe tot corpul ulei de sunătoare, care are o puternică acţiune anti-inflamatoare.
Încă o dată, natura ne vine în ajutor, simplu şi la costuri rezonabile.