Catedrala Jecmănirii Neamului cere bani de la baroni

Va fi construită în stil bizantin românesc şi va fi cu 20 de metri mai înaltă decât Casa Poporului, întruparea visului megalomaniei ceauşiste. Măreţul edificiu pe care tocmai l-am descris este "Catedrala Mântuirii Neamului Românesc", "cel mai important proiect bisericesc."

Catedrala va avea o capacitate 5.000 de persoane, 14 lifturi şi peste 700 de locuri de parcare pentru cei ce vin să se mântuiască motorizat şi va costa (fără finisaje şi podoabe) înspre 100 de milioane de euro, conform Patriarhiei.

"Daţi 300.000" pentru BOR

Toate bune şi frumoase până aici, dacă Biserica vrea să-l depăşească în ambiţii pe Ceauşescu construind lăcaş de cult mai înalt decât Casa Poporului, treaba ei. Singura problema este că Biserica Ordotoxă Română îşi face ambiţia pe banul nostru, al tuturor.

Ne reamintim cu toţii campania de acum mulţi ani de zile, "Daţi un leu pentru Ateneu". Cine a vrut a dat, cine n-a vrut, n-a dat, nimeni nu a băgat mâna în buzunarul nimănui. Cam aşa procedează intituţiile care au nevoie de bani, fac un apel către cetăţeni.

Nu şi Patriarhia, care consideră că absolut toţi cetăţenii sunt obligaţi să contribuie, cu sau fără voia lor, la construcţia Catedralei patronate de BOR.

Cum nu poate băga direct mâna în buzunarul românului, aşa cum face Guvernul prin acciza pe carburanţi şi taxa pe stâlpi, Patriarhia a găsit şi ea o manieră de a fura legal, şi a trimis o scrisoare către Consiliile Judeţene şi primării, pentru a cere bani, într-o desăvârşită ignorare a faptului că banii pe care îi gestionează edilii din ţară sunt bani strânşi din taxele şi impozitele plătite de la cetăţean.

"Constatăm cu îngrijorare că, în contextul actualei crize economice, rezultatele colectei naţionale pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului s-au diminuat îngrijorător, fapt care afectează bunul mers al acestui important şantier bisericesc. În aceste condiţii, vă rugăm, Domnule Preşedinte, să acordaţi un sprijin financiar în valoare de 300.000 de lei Patriarhiei Române – Catedrala Mântuirii Neamului, pentru plata materialelor şi manoperei necesare lucrărilor la structură în această fază esenţială pentru bunul mers al întregii lucrări”, se arată în scrisoarea trimisă în 11 noiembrie şi semnată însuşi de Patriarhul Daniel.

Conform Gândul, Patriarhia a solicitat banii în temeiul legii 376/2007 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului. La art. 1, alin. 2, se menţionează că “fondurile destinate construirii Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului vor fi asigurate de către Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române, de către Guvernul României, în limita sumelor alocate anual cu această destinaţie prin bugetul Ministerului Culturii şi Cultelor, precum şi de către autorităţile administraţiei publice locale".

Administraţie Locală, în cazul Catedralei înseamnă Bucureşti, nu Iaşi, Arad sau Cluj

Desigur, însă Primăria Capitalei a dat deja şi primăriile de sector, cu excepţia sectorului 4, au contribuit şi ele deja, şi alţi bani nu mai dau. Aşa că BOR trece peste "fleacuri" gen locaţie pe hartă şi cer bani de la Iaşi, de la Braşov, de la Bistriţa Năsăud, de la Braşov, de peste tot, spre nemulţumirea multor Şefi de Consilii de judeţ:

„Susţinem construirea Catedralei Mântuirii Neamului, dar, în primul şi în primul rând, conform legii este o cheltuială în sarcina Guvernului şi a Patriarhiei Române prin excelenţă. Avem în judeţ suficiente biserici neterminate care aşteaptă un ajutor. Strict proiectul de ajutorare a Catedralei Mântuirii Neamului nu îl vom susţine. Când ai la tine acasă nişte lucruri de făcut, să dai la Bucureşti nişte bani.....”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă consilierul şi prim-vicepreşedintele PDL Bistriţa-Năsăud, Eugen Curteanu, citat de Adevărul.

Istoric, costuri şi realizări

Iniţial, BOR intenţiona să construiască Catedrala pe platoul central din Parcul Carol I, pe un teren de 5 hectare, dat în folosinţă în 2004 Patriarhiei de "drept-credinciosul" Adrian Năstase, la vremea respectivă premier. Pentru a se ridica Catedrala, ar fi trebuit demolat Mausoleul Eroilor din Parcul Carol, lucru care nu ridica nici o problemă din punctul de vedere al BOR şi al lui A. Năstase. A ridicat însă probleme pentru Traian Băsescu, la vremea respectivă primar. Băsescu s-a opus ideii dărâmării Mausoleului s-a judecat şi a câştigat procesele cu autorităţile care au emis autorizaţii pentru construirea Catedralei în parc (Primăria sectorului 4 şi Consiliul general), astfel că Mausoleul a fost salvat şi s-a trecut la căutarea unui alt amplasament pentru Catedrală.

În iunie 2009 Biserica Ortodoxă Română a anunţat că Măreaţa Catedrală se va ridica lângă Casa Poporului, ocupând 11 hectare de teren. Catedrală urma sa aibă o suprafaţă de 38.000 de metri pătraţi, o înălţime de 120 de metri, costul total al lucrării fiind estimat la 400 de milioane de euro, cu finisaje incluse (sculpturi, picturi, mozaicuri, odoare bisericeşti etc.) şi în jur de 100 de milioane de euro în faza de roşu-gri.

În 2010, înainte ca proiectul să fi fost demarat, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a declarat că "pentru proiect nu vor veni bani de la statul român şi că Biserica îşi asumă întreaga responsabilitate financiară, banii împrumutaţi urmând a fi înapoiaţi într-un termen de 15 - 20 de ani, plus o perioadă de graţie, de la ridicarea construcţiei la roşu.", conform wikipedia.

La trei ani de la această declaraţie, Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române informa că pentru lucrările la infrastructură s-au cheltuit de 30 de milioane de euro, jumătate din ei venind de la bugetul de stat:

Până în prezent, totalul cheltuielilor însumează până în 30 de milioane de euro", declara pentru Adevărul, Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al BOR, după finalizarea lucrărilor de infrastructură. "Jumătate din aceşti bani vin din ajutorul bugetului de stat, iar cealaltă jumătate din donaţiile credincioşilor, din ţară şi din afară. O parte importantă a donaţiilor vine dinspre Arhiepiscopia Bucureştiului, ce include Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Prahova“.

Pur informativ, de proiectarea Catedralei s-a ocupat, în urma unei licitaţii organizate de BOR, firma Vanel Exim din Bacău, cunoscută de mulţi ani ca fiind din cercul de influenţă al fraţilor Dumitru şi Sergiu Sechelariu, primul fost primar băcăuan, al doilea fost secretar de stat în construcţii, în guvernul Năstase. Conform inpolitics.ro, Vanel Exim este cunoscută pentru realizarea proiectului casei lui Adrian Năstase din Zambaccian, pentru realizarea proiectului celebrei case a mamei lui Miron Mitrea, pentru care fostul demnitar a fost trimis în judecată de către DNA, sub acuzaţia de luare de mită. Etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne