BOR îi pune la punct pe capitaliştii în "putrefacţie" de la BBC

„România este una dintre cele mai sărace ţări din UE. În ciuda acestui fapt, politicienii români au continuat să direcţioneze sume mari de bani în construirea de noi biserici. Aceasta include şi donaţia a 11 hectare în centrul Bucureştiului şi fonduri pentru construirea noii catedrale [Catedrala Mântuirii Neamului]", spune Tessa Dunlop.
Vedere de ansamblu a semnului de pe peretele centrului de televiziune BBC în vestul Londrei. (Carl Court / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.08.2013

A fost odată, ca acum, o ţară săracă, săracă, unde când plouă copiii de la ţară nu pot ajunge la şcoală fiindcă se înfundă până la şolduri în noroi, o ţară în care dispensarele din sate şi comune se închid din lipsă de finanţare de la bugetul de stat, o ţară unde, când vin inundaţii, oamenii rămân izolaţi şi fără electricitate pentru că, iarăşi, nu sunt bani pentru împăduriri, drumuri şi poduri la bugetul de stat.

Însă în această ţară săracă, săracă, unde pentru infrastructură nu sunt bani, se găsesc totuşi fonduri pentru a construi biserici, multe, multe, câte una la trei zile, biserici bogate, opulente, biserici care costă bani mulţi, chiar foarte mulţi. De la buget şi de la cetăţeni.

Aceasta este imaginea României surprinsă de BBC World Service care a difuzat sâmbătă, 3 august, o emisiune despre ţara săracă mai sus menţionată care se numeşte... România, evident. Realizatoarea emsiunii, Tessa Dunlop, a început să vină în România acum mai bine de 20 de ani şi este căsătorită cu un român, cunoscând bine tradiţiile şi spiritualitatea poporului nostru. Şi realităţile sistemului românesc unde Biserica Ortodoxă Română, reiese din emisiunea BBC, „absoarbe” fonduri de milioane de la stat, deşi economia ţării este... aşa cum e.

„România este una dintre cele mai sărace ţări din UE. Salariul mediu este foarte scăzut. În ciuda acestui fapt, politicienii români au continuat să direcţioneze sume mari de bani în construirea de noi biserici. Aceasta include şi donaţia a 11 hectare în centrul Bucureştiului şi fonduri pentru construirea noii catedrale [Catedrala Mântuirii Neamului]", spune Tessa Dunlop.

"Mergeţi prin fiecare orăşel sau sat şi veţi vedea două sau trei biserici, multe din ele palate opulente, simbol al credinţei într-una din cele mai religioase ţări din lume”, ne mai îndeamnă Tessa Dunlop, pentru a ne convinge de adevărul spuselor ei.

Nu este nevoie, ştim. Nu sunt bani pentru orfelinate, pentru a strânge copiii vagabonzi de pe stradă, nu sunt bani pentru dispensare, însă biserici răsar peste tot. Şi nu ştiu dacă este musai un simbol al credinţei în spaţiul românesc, cât de o nevoie stringentă a Bisericii de a îşi proclama prin prezenţă şi imagine supremaţia ideologică asupra ţării. Şi pentru asta BOR speculează lipsa de speranţă a unei ţări sărace manipulându-i pe români să creadă că bunăvoinţa divinităţii poate fi cumpărată cu bani şi că Cel de Sus îi iubeşte mai mult pe cei care dau bani pentru biserici. Astfel, românii ajung să creadă că donând bani pentru ctitorit biserici îşi câştigă şi ei un mic colţişor de rai. Ca la bancă. Oamenii uită adesea că în inimă stă credinţa, nu în portofel.

Pe vremuri, Biserica Catolică vindea bule papale pentru mântuire. Puteai păcătui oricât, dacă aveai bănuţul să îţi cumperi de la papalitate mântuirea, te duceai în rai. Dacă nu, ghinion...

În spaţiul ortodoxiei, idem, poţi să înjuri, să furi, să-ţi baţi nevasta, să ai gânduri fofortind de nedreptate şi de răutăţi, dacă contribui cu bani pentru biserică, "Cel de sus" te-ar vedea, ar mai şterge câteva păcate de la răboj. Cu cât contribui mai mult la ridicarea unei biserici sau la cutia milei, cu atât mai mult eşti iertat şi-o să te duci drept în rai...

La 2 zile după documentarul BBC, Biserica ortodoxă, vine să combată emisiunea BBC, dând un comunicat prin care-şi apără imaginea, expunându-şi nemulţumirea vis-a-vis de BBC şi presa românească, într-un mod mai degrabă jignit şi jignitor decât creştinesc.

Aşadar, BOR, prin Patriarhia Română, vine să certe BBC-ul pentru manipulare şi presa română pentru lipsă de discernământ în preluarea informaţiilor difuzate de BBC, şi îi pune la colţ pe toţi explicând că bisericile nu sunt "un capriciu" ci o necesitate pentru popor. Acelaşi popor care foloseşte pe Facebook, pentru catedrala mântuirii neamului, apelativul sintagma "Catedrala Manipulării Neamului".

Redăm câteva fragmente din comunicatul BOR adresat presei româneşti întru clarifcarea mesajului "transmis" de emisiunea BBC.

"În legătură cu documentarul “Deşi este cea mai săracă ţară din UE, în România la fiecare trei zile se mai construieşte o biserică ”, prezentat de postul de televiziune BBC în ziua de 3 august 2013, şi difuzat fără discernământ critic de unele media româneşti, Patriarhia Română precizează: Construirea de noi lăcaşuri de cult nu este un capriciu, ci reprezintă o necesitate, mai ales în mediul urban".

O necesitate pentru cine? Corespondentul BBC afirma că "relaţia dintre stat şi religie este avantajoasă pentru ambele părţi. (...). Anual, Guvernul român alocă un milion de euro pentru salariile preoţilor, însă Biserica mai primeşte milioane de euro şi din alte surse, precum autorităţile locale sau diverse companii." Ambele părţi sunt Biserica şi Statul, nu poporul român.

Pentru cine sunt bisericile o necesitate? Pentru credincioşi, sau pentru Patriarhie care, cu fiecare biserică nou construită, mai pune câte o piatră la temelia imaginii de atotputernicie în teritoriul românesc, şi pentru miile de preoţi care fără biserici nu au parohie, fără parohie nu au nici salariu şi nici credincioşi care să plătească pentru parastase, botezuri înmormântări şi, mai nou, maşini?

Tessa Dunlop: Mergeţi prin fiecare orăşel sau sat şi veţi vedea două sau trei biserici, multe din ele palate opulente, simbol al credinţei într-una din cele mai religioase ţări din lume

Statul contribuie cu câteva milioane de euro anual, dar milioanele de euro care ies din buzunarul unor oameni care plătesc pentru serviciile religioase deşi n-au bani să îşi trimită copiii la şcoală sau să îşi îngrijească bătrânii, i-a numărat vreodată cineva?

Cât despre banii absorbiţi de la statul care nu are fonduri pentru dispensare, dar are pentru biserici, BOR precizează că banii i se cuvin. Pentru că averile sale (de ce are nevoie Biserica de avere?) au fost cândva confiscate de către comunişti.

"Construirea, pictarea şi întreţinerea acestora [bisericilor - n.r] sunt susţinute financiar în cea mai mare parte de comunităţile parohiale, care sunt şi principalii lor beneficiari. În ceea ce priveşte sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele recunoscute (nu doar Biserica Ordotoxă Română), potrivit Ministerului Finanţelor Publice, acesta reprezintă 0,2% din bugetul de stat sau 0,08% din PIB-ul României şi este consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prin Legea secularizării proprietăţilor bisericeşti (1863) şi de către regimul comunist din România, începând cu anul 1948".

BOR nu precizează însă de ce are biserica nevoie de avuţii, retrocedări, pământuri. Stă scris că mai uşor trece o cămilă prin urechea acului decât să ajungă un bogat în rai. Şi atunci, de ce vrea Biserica Ortodoxă bogăţii? Până şi noul papă, vorbea despre ieşirea din opulenţă şi îi sfătuia pe preoţi să lase bogăţia şi să se reîntoarcă la austeritate dacă doresc o reapropiere de popor.

Cât despre Catedrala Mântuirii Neamului, Patriarhia Română mai precizează, adresând fine persiflări atât postului BBC cât şi altui post de televiziune ultra respectat în lume Deutsche Welle, care şi el a sesizat paradoxul opulenţei ordoxismului românesc că:

Toate informaţiile inexacte, prezentate în documentarul BBC, sunt preluate din aceeaşi sursă tendenţioasă (ASUR), aşa cum a procedat în luna august 2011 postul de televiziune Deutsche Welle, care a realizat un reportaj similar. (...) În urmă cu doi ani, în reportajul Deutsche Welle se folosea aceeaşi retorică patetică şi alarmistă în ceea ce priveşte construirea Catedralei Mântuirii Neamului prin aprecierea costurilor realizării infrastructurii acesteia, faza roşu-gri, la peste 600 milioane de euro. În realitate, costurile estimate de specialişti sunt de 100 milioane de euro, iar, după realizarea infrastructurii viitoarei Catedrale patriarhale (finalizată în aprilie 2013), acestea au scăzut cu 20%”.

Dar oare câte orfelinate s-ar putea construi cu banii cu pricina, sau câte drumuri s-ar putea asfalta la sate, astfel încât să nu mai meargă copiii din unele sate kilometri întregi pe jos până la şcoală, în dimineţile de iarnă reci?

BBC este, admite Patriarhia Română în comunicatul său, "una dintre instituţiile media internaţionale cele mai apreciate pentru profesionalismul şi corectitudinea informaţiilor prezentate".

Însă, cum cineva trebuie întotdeauna să poare o vină, Patriarhia îi acuză pe jurnaliştii care au realizat emisiunea că au "transmis un mesaj fals că, din cauza Bisericii Ortodoxe Române, România este «ţara cea mai săracă din UE» cu un sistem educaţional, medical şi de asistenţă socială în criză, fără nici o dovadă în acest sens nu onorează postul de televiziune britanică."

Drept urmare, în stil rusesc mai degrabă decât românesc, BOR îi pune la punct pe englezi sfătuindu-i să îşi vadă de ce se întâmplă în ţările lor în loc să se bage în treaba creştinismului românesc. Sună oarecum în stilul arhi-consacrat al mesajelor de tip "capitalişti în putrefacţie, capitalism în putrefacţie", pe care îl foloseau comuniştii români când ne vorbeau despre "neligiuirea" orânduirilor din vest.

Cităm pasajul care încheie comunicatul BOR:

"În plus, considerăm că este mai demn pentru un popor european creştin să construiască biserici noi, necesare unor comunităţi numeroase, decât să vândă biserici goale din lipsă de credincioşi, spre a fi transformate în spaţii comerciale sau sportive, aşa cum se întâmplă adesea în Marea Britanie şi în alte ţări secularizate din Occident, spre mirarea altor religii."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor