Noutăţi la BOR: sfeştania pentru maşini
Evoluăm. BOR, respectiv Biserica Ortodoxă Română introduce oficial în uzanţa religioasă a ţării slujba de sfinţire pentru maşini. Patriarhia Română anunţă că slujba de sfinţire a maşinii a fost introdusă în Molitfelnic, "îndrumarul" după care sunt organizate toate slujbele şi rânduielile religioase ale BOR.
În luna iulie, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române a apărut lucrarea "Molitfelnic". În premieră absolută, lucrarea cuprinde o slujbă specială pentru cei care vor să îşi binecuvânteze maşina.
Sfeştania pentru maşini, poate deveni o slujbă foarte populară la români. Totuşi ce plus valoare aduce românului slujba cu pricina? Exorcizarea duhurilor rele din benzină sau motor, un consum mai mic la suta de kilometri sau doar banalul noroc necesar când pleacă la Sinaia să nu păţească precum Huidu, chiar nu ştim. Cu certitudine însă că slujbele se vor face pentru bani şi BOR găseşte încă o sursă de venit.
Nu este singura nouă sursă de binecuvântare şi de băgat adânc mâna în buzunarul credinciosului obidit care priveşte înspre preot pentru o fărâmiţă de noroc. Alături de tradiţionalele slujbe şi liturghii venite din vremuri îndepărtate, Preafericitul Daniel, probabil la cererea sinodului pe care-l păstoreşte, a aprobat întroducerea în Molitfelnic şi a Sfeştaniei-la-începerea-unei-lucrări-de-folos-obştesc (cum ar fi, de exemplu, inaugurare viitoarei autostrăzi Bechtel), Sfeştania-la-începerea-unei-lucrări-particulare (se poate aplica la orice, de la reabilitarea Hotelului Rin, pentru a înlătura blestemul fraţilor Negoiţă cărora proprietatea le ia foc a treia oară, până la simplul bătut al unui cui), Rânduiala sfinţirii uneia sau mai multor icoane cu felurite chipuri (aici chiar nu îndrăznesc să mă întreb la ce se gândea Preafericitul Daniel), Rugăciune la binecuvântarea unui monument (gândul mă duce la cartoful tras în ţeapă de pe Calea Victoriei, Bucureşti) sau Rugăciune-la-încheierea-anului-şcolar. Nu se specifică dar nici nu se exclud "ierurgii" înainte şi după examenul de Bacalaureat şi o slujbă preventivă de exorcizare la Liceul Bolintineanu şi la MEN.
Revenind la autoturisme, nu ştim dacă tarifele pentru sfeştanie vor fi stabilite funcţie capacitatea cilindrică a maşinii, marca, vechime, culoare, cauciucuri, xenoane sau se negociază de la om la om, pardon, de la taică părinte la om.
Totuşi ce plus valoare aduce românului slujba cu pricina? Exorcizarea duhurilor rele din benzină sau motor, un consum mai mic la suta de kilometri sau doar banalul noroc necesar când pleacă la Sinaia să nu păţească precum Huidu, chiar nu ştim.
Nu credem că va fi ceva discriminatoriu, se presupune că BOR îi va ţine egali pe posesorii de Logan cu posesorii de Mercedes, deşi...
Oricum tehnologia schimbă lucrurile. Acum câteva luni Biserica anunţa crearea unei aplicaţii pentru rugăciuni şi acatiste pentru telefoanele mobile cu tehnologie android. Aplicaţia "Mănăstirea Curtea de Argeş", dezvoltată de mănăstirea cu acelaşi nume? (nu ştiam că mai recent părinţii sunt şi programatori) conţinea un planificator cu alarmă, "care le aminteşte credincioşilor ce rugăciune şi-au propus să spună, pe ce dată şi la ce oră, dar şi o listă de rugăciuni şi acatiste."
Lumea a salutat probabil cu bucurie această şansă în plus spre mântuire, însă posesorii de telefoane cu alte softuri s-au simţit discriminaţi, programul funcţiona doar pe platforma android."Şi cu noi ce se întâmplă", trepida Facebook-ul la vremea cu pricina, la aflarea ştirii, "mergem în iad, sau dăm rapid o fugă să ne cumpărăm smartphone-uri cu Android?"