BOR în război cu agenţiile de turism

Epoch Times România
23.10.2013

Biserica Ortodoxă Română (BOR) atrage atenţia într-un comunicat de presă că (unele) agenţii de turism se folosesc de numele Domnului şi de Biserică, pentru a face profit, organizând pelerinaje recomandă aşa numite locuri sfinte, fără a fi abilitate de BOR. Agenţiilor de turism nu le pasă de sufletul duhovnicesc al creştinilor din ţară ci urmăresc doar folosul personal.

Creştinilor li se recomandă că, dacă doresc să viziteze locuri sfinte fără să-şi pericliteze sufletul nemuritor, să facă bine să apeleze la centrele de turism ecumenic ale BOR, de exemplu, la Basilica Travel, agenţia de turism înfiinţată de Patriarhia Română care a realizat anul trecut un profit de 122.209 lei, la o cifră de afaceri de 631.440 lei.

“Patriarhia Română atrage atenţia asupra pretinselor pelerinaje la locuri sfinte creştine din ţară şi străinătate organizate, fraudulos, în numele Bisericii Ortodoxe Române de unele agenţii de turism, persoane fizice şi chiar parohii care oferă servicii turistice sub standarde de calitate şi încalcă legislaţia românească şi europeană în vigoare”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei Române.

Pentru a îşi convinge enoriaşii că agenţiile îi tratează prost, BOR atrage atenţia că mulţi români au făcut sesizări la Patriarhia Română, “nemulţumiţi de serviciile turistice de slabă calitate oferite [de agenţii de turism]”.

Mai mult, (unele) agenţi de turism pun în pericol sufletele enoriaşilor români, căci nu le asigură acestora asistenţă bisericească pe perioada pelerinajelor sau, şi mai rău, aduc la "pretinsele" pelerinaje preoţi cu statut canonic incert sau chiar PREOŢI FALŞI!!! avertizează BOR.

În plus, BOR, cunoscută pentru faptul că "taie chitanţa" pentru fiecare acatist, sfeştanie, nuntă, botez, înmormântare sau sfinţire de maşină efectuată de preoţii săi, îi acuză pe (unii) agenţi de turism că sunt infractori:

“Sunt şi alte probleme grave, în sensul că nu se eliberează chitanţe pentru sumele încasate, pentru pelerinaje, nu se încheie un contract de prestări servicii, aşa cum prevede legea, se face evaziune fiscală şi se urmăreşte, astfel, doar câştigul financiar personal. Mai sunt şi alte aspecte, printre care faptul că în timpul călătoriei li se cer bani în plus pentru diferite locuri de vizitat de care nu au fost anunţaţi anterior”, a declarat reprezentatul Patriarhiei Române, intervievat de Gândul.

BOR expune manieră machiavelică în care (unele) agenţii de turism îi induc în eroare pe credincioşi. Astfel (anumiţi) operatori de turism mint clienţii, menţionând pe site-urile de prezentare că ar avea binecuvântarea Bisericii, şi stabilind că punct de plecare în pelerinaje Dealul Mitropoliei, special pentru a crea falsă impresie că au girul Patriarhiei Române.

Pentru a evita capcanele întinse de acele malefice agenţii şi a-şi păstra în siguranţă şi suflet şi portofel, credincioşii sunt sfătuiţi, să nu contracteze pelerinaje decât de la BOR, care are propriul sau birou oficial de turism, Basilica Travel.

ANAT acuză BOR că vrea să pună monopol pe pelerinaje

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) cere Patriarhiei Romane să nu anatemizeze toţi operatorii de turisme ci să îi nominalizeze public pe cei care au efectuat astfel de pretinse pelerinaje evazioniste, folosindu-se, în plus, de preoţi falşi.

“Din acest comunicat [comunicatul BOR N.R.] reiese că agenţiile de turism au probleme. Vrem să ştim clar câţi dintre membrii ANAT sunt de vină şi câţi membri ai Bisericii au participat la ele, pentru a şti clar. Pentru a fi ghid, preoţii trebuie să aibă atestat şi ei, sunt astfel de preoţi care au. Nu poţi să arunci pisica la toate agenţiile. Dacă s-ar şti exact, ar putea să se ia măsurile necesare împotriva celor care nu plătesc taxe şi impozite. Nu pot să fiu de acord cu această exprimare lapidară şi superficială a Bisericii”, a declarat pentru gândul Lucia Morariu, preşedinte ANAT.

În plus, dacă cineva a încălcat legea atunci BOR a făcut-o, până nu demult, deoarece pelerinajele organizate de centrele de pelerinaj şi diverse centre bisericeşti nu erau organizate conform legii, pentru că nu aveau licenţă de turism. “Din fericire, Patriarhia a început să facă ordine ca urmare a unor iniţiative a ANAT, pentru ca toţi trebuie să plătească taxe şi impozite”, a mai declarat Lucia Morariu.

"Sunt pline uşile bisericilor cu afişe de excursii organizate de preoţi. Ar trebui verificaţi preoţii dacă au brevet de turism”, a declarat pentru gândul Alin Burcea, vicepreşedinte ANAT, în replică la informaţia că BOR va analiza în următorul Sinod "problema pelerinajelor organizate de agenţii de turism, persoane fizice şi parohii fără binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române, pentru adoptarea unor măsuri cu scopul prevenirii unor astfel de situaţii nedorite pentru clerul şi credincioşii ortodocşi care doresc să viziteze locuri sfinte creştine în ţară şi străinătate”

BOR îşi depăşeşte atribuţiunile, reclamă şi Lucica Morariu, Biserica nu are dreptul să impună un aviz pentru a se organiza pelerinaje. “Nu există nicăieri în legislaţie asta - să ceri aviz de la Biserică. Dacă ei ştiu ceva, îi rugăm să ne anunţe, cere preşedintele ANAT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor