Caroline Herschel, prima femeie astronom profesionist şi soprană excelentă (video)
alte articole
Google a creat un doodle special, pentru a aduce un omagiu Carolinei Herschel, la aniversarea a 266 ani de la naşterea sa, la 16 martie 2016.
Caroline Herschel este considerată prima femeie astronom profesionist din istorie. După ce a scăpat de destinul de casnică, fără orice formă de educaţie, Caroline nu numai că a descoperit opt comete, dar chiar a devenit o soprană excelentă, activitate pe care a abandonat-o, plecând împreună cu fratele ei, William, pentru a se concentra pe studiul universului.
Născută în Hanovra, Prusia de atunci, la 16 martie 1750, a fost asistenta fratelui său, William Herschel, care a descoperit planeta Uranus în 1718 şi a lucrat pentru regele George al III-lea al Angliei.
Părinţii Carolinei Herschel aveau o altă viziune asupra lumii. Tatăl său, muzician, a vrut să le dea copiilor lui o educaţie în diverse discipline, de la muzică la astronomie sau limbi străine. În schimb, mama sa credea că pentru o femeie - care trebuie să aibă grijă de casă - era suficient să ştie să citească şi să scrie. Cu toate acestea, tatăl a învăţat-o în secret noţiunile de muzică şi de astronomie, dar a murit în 1962.
La vârsta de 22 de ani, Caroline călătoreşte în Bath (Anglia), împreună cu fraţii săi, William şi Alexander, pentru a studia canto. Era, foarte probabil, o tânără timidă, deoarece a cântat numai atunci când dirija fratele său, William, care era organist şi dirijor. De atunci, ambii fraţii nu s-au mai despărţit.
De la muzică, William a trecut la astronomie, primind, în 1781, titlul de Astronom Regal după ce a descoperit planeta Uranus. De aici a pornit, de asemenea, şi cariera ştiinţifică a Carolinei, care a început să studieze ca autodidactă şi chiar a avut propriul său mic observator. La vârsta de 37 de ani, regele George al III-lea i-a acordat un salariu ca asistent al fratelui său, obţinând astfel independenţa economică şi un loc în rândul comunităţii ştiinţifice. Treptat, treptat a devenit o celebritate.
Împreună cu fratele ei, William, au descoperit o mie de stele duble şi au demonstrat că multe dintre ele erau sisteme binare, ceea ce a condus la prima dovadă a existenţei gravitaţiei în afara sistemului solar. Cu toate că a descoperit opt comete, trei nebuloase şi a făcut cataloage, munca sa individuală a fost recunoscută într-o măsură mai mare după ce s-a stins din viaţă, la vârsta de 97 de ani.
În anul 1828 a primit Medalia de Aur a Royal Astronomical Society (Societatea Astronomică Regală), societate în care a fost prima femeie membru de onoare. A devenit, de asemenea, membru al Academiei Regale Irlandeze şi, în 1846, a primit Medalia de Aur pentru Ştiinţă de la regele Frederic Wilhelm al IV-lea al Prusiei. În onoarea sa, unul dintre craterele de pe Lună îi poartă numele.