Caroline Herschel, prima femeie astronom profesionist şi soprană excelentă (video)

Caroline Herschel, primul astronom profesionist din istorie
Caroline Herschel, primul astronom profesionist din istorie (alte surse)

Google a creat un doodle special, pentru a aduce un omagiu Carolinei Herschel, la aniversarea a 266 ani de la naşterea sa, la 16 martie 2016.

Caroline Herschel este considerată prima femeie astronom profesionist din istorie. După ce a scăpat de destinul de casnică, fără orice formă de educaţie, Caroline nu numai că a descoperit opt comete, dar chiar a devenit o soprană excelentă, activitate pe care a abandonat-o, plecând împreună cu fratele ei, William, pentru a se concentra pe studiul universului.

Născută în Hanovra, Prusia de atunci, la 16 martie 1750, a fost asistenta fratelui său, William Herschel, care a descoperit planeta Uranus în 1718 şi a lucrat pentru regele George al III-lea al Angliei.

Părinţii Carolinei Herschel aveau o altă viziune asupra lumii. Tatăl său, muzician, a vrut să le dea copiilor lui o educaţie în diverse discipline, de la muzică la astronomie sau limbi străine. În schimb, mama sa credea că pentru o femeie - care trebuie să aibă grijă de casă - era suficient să ştie să citească şi să scrie. Cu toate acestea, tatăl a învăţat-o în secret noţiunile de muzică şi de astronomie, dar a murit în 1962.

La vârsta de 22 de ani, Caroline călătoreşte în Bath (Anglia), împreună cu fraţii săi, William şi Alexander, pentru a studia canto. Era, foarte probabil, o tânără timidă, deoarece a cântat numai atunci când dirija fratele său, William, care era organist şi dirijor. De atunci, ambii fraţii nu s-au mai despărţit.

De la muzică, William a trecut la astronomie, primind, în 1781, titlul de Astronom Regal după ce a descoperit planeta Uranus. De aici a pornit, de asemenea, şi cariera ştiinţifică a Carolinei, care a început să studieze ca autodidactă şi chiar a avut propriul său mic observator. La vârsta de 37 de ani, regele George al III-lea i-a acordat un salariu ca asistent al fratelui său, obţinând astfel independenţa economică şi un loc în rândul comunităţii ştiinţifice. Treptat, treptat a devenit o celebritate.

Împreună cu fratele ei, William, au descoperit o mie de stele duble şi au demonstrat că multe dintre ele erau sisteme binare, ceea ce a condus la prima dovadă a existenţei gravitaţiei în afara sistemului solar. Cu toate că a descoperit opt comete, trei nebuloase şi a făcut cataloage, munca sa individuală a fost recunoscută într-o măsură mai mare după ce s-a stins din viaţă, la vârsta de 97 de ani.

În anul 1828 a primit Medalia de Aur a Royal Astronomical Society (Societatea Astronomică Regală), societate în care a fost prima femeie membru de onoare. A devenit, de asemenea, membru al Academiei Regale Irlandeze şi, în 1846, a primit Medalia de Aur pentru Ştiinţă de la regele Frederic Wilhelm al IV-lea al Prusiei. În onoarea sa, unul dintre craterele de pe Lună îi poartă numele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură