Guo Shoujing, cel mai distins astronom şi inginer chinez al dinastiei Yuan

Guo Shoujing, cel mai distins astronom şi inginer chinez al dinastiei Yuan
Guo Shoujing, cel mai distins astronom şi inginer chinez al dinastiei Yuan (Ilustraţie de Yeuan Fang / Epoch Times)

Guo Shoujing (1231 d.Hr-1316 d.Hr), cunoscut, de asemenea, sub numele de Kuo Shǒu-ching, a fost un distins matematician, astronom şi inginer al dinastiei Yuan. El a inventat şi îmbunătăţit o serie de instrumente astronomice având, de asemenea, o contribuţie deosebită în domeniul ingineriei hidraulice chineze. A fost descris ca fiind "Tycho Brahe al Chinei" de către Johann Adam Schall von Bell, un iezuit german şi astronom care a vizitat China la 300 de ani după trecerea inginerului în nefiinţă. În secolul 20, asteroidul 2012 Guo Shǒu-Jing a fost denumit astfel pentru a-i onora contribuţia.

Se cunosc puţine informaţii despre părinţii lui, Kuo fiind crescut de bunicul său, persoană cu vaste cunoştinţe în matematică, astronomie şi hidraulică. Probabil datorită influenţei sale, Guo a dezvoltat o curiozitate puternică şi interesul pentru ştiinţă. La vârsta de 14 ani, el a construit un ceas cu apă numit "clepsidra lotus" şi, mai târziu, a studiat matematica şi astronomia. La vârsta de 20 ani a fost implicat într-un proiect hidraulic ca inginer dar şi ca oficial guvernamental.

Odată cu extinderea Imperiului Mongol în China, Kublai Khan a iniţiat câteva proiecte de gestionare a apei pentru agricultură şi uz militar. Aceste proiecte, ce variau de la irigaţii şi controlul inundaţiilor, până la transportul de cereale necesitau ingineri hidraulici iscusiţi. Guo a fost recomandat ca tânăr expert lui Kublai Khan, primul împărat al dinastiei Yuan. Cunoştinţele şi propunerile lui Guo l-au impresionat pe Kublai Khan care l-a numit oficialul responsabil de râuri şi de gestionarea rezervorului de apă.

În special, o regiune nord-vestică suferea, după lungi ani de războaie, din cauza scăderii debitului râului şi productivitaţii agricole scăzute. Guo a mers acolo şi a contribuit la proiectarea, extinderea şi dragarea sistemului de irigare original. În mai puţin de un an, întreg sistemul de alimentare cu apă a fost îmbunătăţit în mod semnificativ şi Guo a fost curând promovat ca oficialul responsabil de conservarea naţională a apei.

A călătorit apoi în sud şi a făcut un studiu amplu al reţelei naţionale a canalelor de irigaţii. El a reuşit să convingă oficialii de la Curte să sprijine construcţia unui nou canal ce traversa imperiul de la nord la sud. Noul canal permitea ca alimentele să fie expediate din regiunea sudică până în nord, în capitala Beijing, transportul nord-sud fiind astfel mult îmbunătăţit.

În plus, Guo Shoujing a făcut studii topografice detaliate în anumite zone şi şi-a înregistrat observaţiile pe hărţi. Cu toate aceste informaţii el a creat un nou sistem de marcare a terenurilor pe hărţi, folosit şi astăzi.

În 1276 d.Hr armata lui Kublai Khan a capturat capitala dinastiei Song de Sud. Odată cu extinderea imperiului Mongol peste Eurasia, împreună cu teritoriul şi populaţia proaspăt capturate din sudul Chinei, Kublai Khan a devenit pe deplin conştient de problemele cauzate de utilizarea calendarelor diferite. Nici calendarul Mongol/Jurchen nici cel utilizat în sudul Chinei nu erau suficient de precise pentru a furniza informaţii corecte pentru activităţile agricole. În plus, existenţa simultană a două calendare provoca multă confuzie în întreaga ţară, iar lansarea unui calendar nou şi precis ar fi putut aduce, de asemenea, avantaje politice noului conducător mongol al dinastiei Yuan în noua Chină unificată.

Avand în vedere această situaţie, împăratul i-a ordonat lui Guo să creeze un nou calendar. Acesta a avut 26 (unii spun 27) de puncte de măsurare fixate de-a lungul întregului Imperiul Mongol. Cel mai nordic punct se afla în actualul bazin Enisei din Siberia, iar cel mai sudic în Marea Chinei de Sud (aflat, pe atunci, în actualele Insule Paracel). Paisprezece oficiali au fost trimişi în toate zonele pentru măsurători şi observaţii. Guo a pus mare accent pe măsurătorile precise de teren şi, pentru aceasta, 13 tipuri de instrumente astronomice au fost fie modificate, fie inventate de el cu scopul de a servi la măsurători.

Imperiului Mongol a asistat, astfel, la propagarea unor idei ştiinţifice din Orientul Mijlociu în China, deşi puţine înregistrări ale acestora au putut fi găsite în limba chineză. Se cunoaşte că, în anul 1279, un observator astronomic a fost construit în Beijing cu ajutorul unui inginer nepalez iar multe dintre instrumentele astronomice ale lui Guo au fost amplasate şi folosite în cadrul Observatorului.

După patru ani de muncă istovitoare, în cele din urmă Guo a finalizat noul calendar în 1280 d.Hr şi acesta a fost lansat oficial în anul 1281d.Hr. Noul calendar era cu mult mai precis decât cel vechi şi arăta că există 365,2425 de zile într-un an, la o diferenţa de doar 26 de secunde faţă de timpul efectiv de care Pământul are nevoie pentru a descrie un cerc complet în jurul Soarelui. Noul calendar (Shoushili) s-a aflat oficial în uz în următorii 363 de ani, şi oferă o bază consistentă şi continuă pentru înregistrarea istoriei Chinei.

Din anul 1283 Guo a devenit director al Observatorului Astronomic şi, apoi, şef al biroului de gospodărire a apelor în anul 1292. El a fost singurul oficial guvernamental căruia i-a fost ordonat de către succesorul lui Kublai Khan să rămână în funcţie până la 70 de ani, în ciuda cererii lui de pensionare. S-a stins din viaţă la vârsta de 86 de ani.

A fost renumit pentru abilitatea de a învăţa din experienţele altora şi pentru perfecţionarea continuă a muncii sale. În plus, el nu s-a limitat la metodele cunoscute şi era dornic de a explora noi idei. Datorită cercetărilor sale, el a avut realizări remarcabile în astronomie, inginerie hidraulică şi matematică şi a fost considerat de mulţi ca cel mai distins astronom, inginer şi matematician chinez.

În 1981, conferinţa anuală de Astronomie Internaţională a avut loc la Beijing şi, deoarece marca 750 de ani de la naşterea lui Guo, un munte lunar nou-găsit a fost numit după el, "Guo Shoujing", pentru a-i comemora contribuţiile uriaşe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.