Care e riscul ca Moldova să urmeze un scenariu georgian? "Regimul Putin recurge la cele mai murdare şi mai ticăloase mijloace cu putinţă"
Maia Sandu a câştigat - cu ajutorul salvator al Diasporei - alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, iar referendumul pro-UE a trecut la limită. Acum, marea miză o reprezintă alegerile parlamentare de anul viitor, pentru că dacă PAS nu va face o majoritate, forţele pro-ruse vor arunca în aer toate planurile de reformă. Cum se vede situaţia prin ochii fostului ministru Theodor Paleologu, prezent la emisiunea "În faţa ta", de la Digi24?
Jurnalist: Alegerile parlamentare de anul viitor din Moldova? Care este riscul ca Moldova să urmeze un scenariu georgian? Spunea chiar zilele astea Volodimir Zelenski că Rusia va câştiga în Moldova ca în Georgia dacă Vestul nu va fi ferm.
Theodor Paleologu: Are dreptate. Pericolul ăsta există. Vestul nu e suficient de ferm.
Jurnalist: Dar ce ar putea să facă pentru Republica Moldova? Iar noi ne includem în Vest.
Theodor Paleologu: Problema este că occidentalii nu vor să lupte cu aceleaşi mijloace. Mijloacele folosite de Moscova sunt extrem de murdare. Recurg la orice: minciuni, dezinformări, violenţă, corupţie, cumpărare de voturi la scara mare şi fără nicio jenă. Asta este diferenţa. Corupţie electorală există şi în România, s-au cumpărat voturi de atâtea ori, dar există o anumită jenă. În Republica Moldova nu există niciun fel de jenă în raport cu acest lucru, e pe faţă.
Occidentalii au un dezavantaj care provine din inhibiţiile morale pe care le avem, să nu recurgem la aceleaşi mijloace. Asta este marea problemă şi nu este ceva nou. Este o problemă veche de când lumea.
Cum poţi lupta cu un regim care nu are absolut nicio limită, care recurge la orice mijloace, la cele mai murdare şi mai ticăloase cu putinţă? Pentru că regimul Putin asta este. Este KGB-ul şi mafia ajunse la putere în serviciul Imperialismului Rus, pe care de fapt l-au anexat pentru interesele lor de castă, de mafie. N-au absolut nicio limită. Şi îi vedem în acţiune şi în Republica Moldova.
Jurnalist: De asta este foarte important votul Diasporei pentru că, teoretic, Rusiei îi va fi mult mai greu să cumpere votul în afara Republicii Moldova decât...
Theodor Paleologu: Eu nici nu înţeleg de ce Republica Moldova are secţii de vot în Rusia. Indiferent de faptul că sunt cetăţeni. E vorba de o ţară care este în război. Federaţia Rusă este în război cu Ucraina şi Federaţia Rusă face declaraţii extraordinar de agresive împotriva Republicii Moldova.
Jurnalist: În momentul ăsta, Statele Unite, farul călăuzitor al lumii libere, este şi garantul dreptului internaţional, lăsând gluma la o parte. Un astfel de deal făcut în dispreţul legilor internaţionale care, practic, confirmă faptul că există o putere imperialistă care cu forţa ia o bucată de pământ din teritoriul unui stat suveran şi independent. Ce ar însemna pentru ordinea globală un astfel de deal făcut pe sub masă între Donald Trump şi Vladimir Putin? Ar însemna foarte multe lucruri rele.
Theodor Paleologu: Ar însemna foarte multe lucruri rele. Să nu uităm de pildă că integritatea teritorială a Ucrainei a fost garantată în schimbul arsenalului nuclear. Concluzia simplă este că nu mai poţi avea încredere în asemenea înţelegere, ci este o mare lovitură pentru non-proliferare. De fapt, pericolul nuclear devine mult mai mare dacă un asemenea acord este abandonat şi călcat în picioare.
Apoi, Putin nu s-ar opri. Este o iluzie să ne spunem că dacă i se dă căpcăunului ce vrea, se va opri. Nu, nu se va opri, va continua. Pentru că urmează Republica Moldova, urmează ţările baltice, poate că urmăm noi. Noi suntem protejaţi de apartenenţa la NATO. Evident că suntem protejaţi. Dar în mintea lui Putin lucrurile sunt ca înainte de 1989. În viziunea lor, noi facem parte din ograda lor.
Jurnalist: Şi noi, şi România? Înţeleg Republica Moldova pentru că a fost parte din Uniunea Sovietică.
Theodor Paleologu: Păi să nu uităm că Putin vrea ca NATO să se retragă la situaţia de dinainte de 2002. Deci ei vor să se întoarcă în timp la situaţia din anii 90, vor că NATO să se retragă din toată Europa de Est. Or, trebuie spus şi reamintit că extinderea NATO a fost voită de noi, ca să fim apăraţi de Rusia. Asta a fost ideea de la început.
Cine a vorbit prima dată de extinderea NATO? Václav Havel şi apoi Lech Walesa. De ce am vrut în NATO? Ca să fim apăraţi de Rusia. Or, Putin vrea ca NATO să se retragă cu totul din Europa de Est. Dar e vorba de siguranţă noastră. Noi ştim ce înseamnă să nu fim protejaţi de Rusia. Rusia va fi mereu agresivă, mereu în expansiune.