Strategiile ascunse din politică: Care este rolul boţilor şi trolilor în manipularea alegerilor
Cum influenţează conturile false şi tehnologiile automatizate campaniile electorale, într-un context în care legislaţia şi transparenţa rămân în urmă? Consultantul politic George Rîpă a venit cu o serie de explicaţii, într-o emisiunea B1 TV realizată de Tudor Muşat, despre una dintre cele mai evidente probleme din spaţiul online.
Jurnalist: Ce se întâmplă, de pildă, cu fermele de boţi şi troli, că au existat acuzaţii aici legate de implicarea mai multor candidaţi.
Unul dintre ei a fost nominalizat şi de Elena Lasconi şi de Marcel Ciolacu, şi anume Mircea Geoană. După ce s-au făcut acuzaţiile, acestea n-au fost probate în niciun fel.
De la SRI aflăm, la cererea unei comisii de control parlamentar asupra SRI-ului, că, da, există nişte conturi false, prin care diverşi candidaţii încearcă să obţină capital electoral sau să lanseze atacuri la adresa altor candidaţi, dar că nu e vorba de actori statali implicaţi în chestiunea asta.
Ne-am dus bou şi ne-am întors vacă după chestia asta, nu, George? Pentru că, de fapt, ni s-a spus: da, pe Facebook unii mai fac 100 de conturi false, dar staţi liniştiţi, că ele nu sunt totuşi...
George Rîpă: Dar sunt chestiuni separate. Pe de-o parte sunt fermele de troli, pe de altă parte sunt boţii. Fermele de troli sunt nişte oameni în carne şi oase, care au mai multe conturi şi de pe care comentează în mod agresiv şi continuu pe paginile politicienilor pentru care lucrează, pe care îi simpatizează, dar şi pe paginile celorlalţi.
Jurnalist: Nu aveam nevoie de SRI să ne zică chestia asta. Aveam nevoie ca SRI să ne spună cine ne manipulează.
George Rîpă: Nu aveam nevoie de SRI să ne zică chestia asta. Noi nu avem legislaţie. Dacă tu eşti mâine candidat la alegerile prezidenţiale în România, şi cred că oamenii te-ar vota, mai ales dacă ne uităm la ce ofertă avem în mare parte! Ar fi foarte legal şi foarte moral ca tu, Tudor Muşat, să-ţi angajezi o fermă de troli. Şi aici intervine cinismul. Majoritatea partidelor, nu vreau să spun toate, dar majoritatea partidelor lucrează cu astfel de ferme de troli.
Jurnalist: Dacă sunt conturi false, persoanele nu există şi induci sentimentul că ai o armată de susţinători pe care nu o ai!
George Rîpă: Bineînţeles că da! Majoritatea partidelor fac asta! După aceea, mergem mai departe, la boţi, la cei care comentează automat şi la cei care o fac într-un ritm mult mai rapid!
Jurnalist: Acolo, ca să înţelegem, sunt nişte softuri!
George Rîpă: Senzaţia mea e că singurii care au lucrat cu aşa ceva au fost cei de la AUR, în urmă cu 4 ani. Dacă vă amintiţi, creşterea lor a fost extraordinar de bună pentru ca şi-au făcut targetarea foarte bine pe reţelele sociale, în special pe Facebook, acolo unde se află publicul lor. Că publicul lor nu e pe Twitter, pe Instagram sau pe alte platforme.
Deci să ştiţi că nu e o noutate. Toate chestiunile acestea le privim ca şi cum ar fi o noutate. Amintiţi-vă în 2008, când Barack Obama a făcut o micro-targetare extraordinară pe reţelele sociale, pe Facebook atunci, toată presa occidentală a zis: "Doamne, Barack Obama e genial, iată cu ce oameni deştepţi lucrează." Opt ani mai târziu face exact acelaşi lucru Donald Trump, doar că la un nivel mult mai mare. Lucrează atunci, dacă vă amintiţi, cu Cambridge Analytica. Şi lumea zice: "Doamne, dar nu e în regulă că ajungi la oameni..." Cambridge Analytica, exact. Aşa se fac campaniile astăzi. Îmi pare rău, suntem în 2024, aşa se fac campaniile.
Singura problemă, şi aici ne-a răspuns Serviciul Român de Informaţii, ar fi dacă un actor statal sau non-statal care are, să spunem, interese de a deturna drumul României, sau parcursul euroatlantic al României este implicat în aceste campanii electorale. Şi răspunsul a fost că nu.