Parlamentul European cere Comisiei UE să ajute România să îşi recupereze tezaurul confiscat de Rusia
Parlamentul European a solicitat Comisiei Europene să ia măsuri pentru a sprijini autorităţile române în demersul lor de a recupera tezaurul naţional al României, care a fost însuşit ilegal de Rusia. Solicitarea a fost făcută prin intermediul unei rezoluţii publicate marţi, în Jurnalul Oficial al UE.
Până în prezent, nicio parte dintre cele 91,5 tone de aur fin, care fac parte din rezervele Băncii Naţionale a României, nu a fost returnată de către Rusia, relatează Economica.net.
Potrivit rezoluţiei, Parlamentul European invită Comisia să analizeze posibilitatea de a acţiona în calitate de partener al reprezentanţilor români care fac parte din Comisia mixtă româno-rusă mandatată să discute despre restituirea tezaurului naţional al României şi să creeze sinergii concrete cu statul român şi cu Banca Naţională a României şi alte instituţii relevante pentru a mobiliza eforturi coordonate şi pentru a urmări toate mijloacele diplomatice de mediere, de promovare a comunicării, atunci când este cazul, cu omologii ruşi şi de căutare de soluţii pentru a se asigura că tezaurul naţional dispărut este returnat fără întârziere acolo unde îi este locul.
În plus, mai precizează rezoluţia, Comisia şi Serviciul European de Acţiune Externă ar trebui să includă restituirea patrimoniului naţional român pe agenda bilaterală diplomatică ce reglementează relaţiile UE-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părţi.
Conform rezoluţiei, România are de recuperat de la Rusia “tezaurul naţional al României” constând în 91,5 tone de aur fin aparţinând rezervelor de aur ale Băncii Naţionale a României.
Tezaurul constă în colecţii regale de bijuterii şi monede rare cu o valoare numismatică şi culturală pe lângă valoarea aurului în sine, precum şi în obiecte culturale, religioase şi de arhivă care fac parte din patrimoniul naţional al ţării şi care au fost luate de Rusia în 1916 şi 1917, cu garanţia că va fi restituit integral.
Totodată, rezoluţia mai precizează că însuşirea ilicită a tezaurului naţional al României de către Rusia reprezintă o încălcare a dreptului şi a cutumelor internaţionale, deoarece transferul rezervelor de aur împreună cu colecţii substanţiale de obiecte culturale, artistice şi de arhivă pentru a fi păstrate în siguranţă în circumstanţe excepţionale a făcut obiectul unui acord oficial documentat corespunzător şi valabil din punct de vedere juridic, care a inclus garanţii legale de returnare, ale cărui obligaţii stipulate au fost încălcate.