România scuteşte de impozite proprietăţi ale Rusiei. Finlanda le confiscă [PressHub]
În 2016, mai multe corporaţii ucrainene au dat în judecată Federaţia Rusă după ce aceasta a naţionalizat infrastructura de producţie şi transport gaze din peninsula Crimeea, pe care o ocupase în 2014. Ucrainenii au câştigat la Haga despăgubiri de 4,2 miliarde de dolari şi au încercat să execute silit Rusia de această sumă în mai multe state, relatează PressHub.
În aceeaşi cauză, Finlanda, ţara care a aderat la NATO anul trecut, anunţă confiscarea a 40 de proprietăţi.
În ceea ce priveşte România, corporaţiile respective au apelat la societatea de avocaţi Filip, iar avocaţii au mers la executorul Bogdan Dumitrache, considerat drept unul dintre cei mai buni din branşă.
Executorul a deschis un proces de recunoaştere a hotărârii arbitrale, însă dosarul a fost plimbat de la o instanţă la alta timp de un an. În cele din urmă, executorul judecătoresc a renunţat la proces fără vreo explicaţie.
Potrivit sursei citate, în urmă cu 10 ani, acelaşi executor lucrase pentru Federaţia Rusă. El fusese angajat să evacueze chiriaşii din clădirea aflată piaţa Charles de Gaulle (Sectorul 1) – deţinută de Administraţia Prezidenţială a lui Vladimir Putin şi administrată de o întreprindere de stat din Moscova (FGUP). În procesul de evacuare a chiriaşilor, ruşii îl angajaseră pe fostul ministru al Justiţiei, liberalul Valeriu Stoica.
În ceea ce priveşte despăgubirile cerute de ucraineni, iniţial, aceştia au solicitat despăgubiri de 5,2 miliarde de dolari, cea mai mare parte a lor (4,8 miliarde de dolari) pentru investiţiile pe care le-ar fi făcut în infrastructura de transport a gazelor. La acestea, se adăugau datorii de 25 de milioane de dolari către Naftogaz anulate de Rusia şi alte investiţii conexe, în valoare de 6,4 milioane de dolari. În fine, ucrainenii mai cereau despăgubiri pentru gazele înmagazinate în Crimeea, estimate la 331 milioane de dolari.
De asemenea, la suma principală, se adăuga o dobândă compusă lunară de 9%, socotită de la data de 18 martie 2014 şi până la efectuarea plăţii. Dobânda “compusă” înseamnă că ea se aplică la suma iniţială, majorată în fiecare lună cu dobânda din luna precedentă, adică “dobândă la dobândă”.
Totuşi, Curtea de arbitraj de la Haga a acordat despăgubiri principale de 4,22 miliarde de dolari, cu Euribor (rată medie a dobânzilor la împrumuturi interbancare, în euro) de 2% la 6 luni.
Proprietăţile Rusiei în România
Conform PressHub, în prezent există puţine informaţii oficiale legate de proprietăţile directe ale Federaţiei Ruse în România. Multe dintre ele s-ar afla într-un raport din 1998, însă documentul ar fi clasificat.
De altfel, o investigaţie Rise Project arată că Rusia deţine oficial în ţara noastră mai multe clădiri şi terenuri, însă majoritatea au statut diplomatic şi nu pot fi executate silit. Deşi succesiunea după defuncta URSS nu a fost tranşată între Rusia şi Ucraina, ruşii le-au intabulat în cartea funciară prin intervenţia unor funcţionari din Ministerul de Externe, pe vremea când portofoliul era deţinut de Mircea Geoană.