Când Reuters o dă în bară: şeful Securităţii chineze intră la apă
alte articole
Un articol recent, agenţia Reuters a anunţat pe prima pagină faptul că fostul şef al securităţii regimului din China nu este vizat de către Partidul Comunist Chinez (PCC) pentru anchetare. Dacă e adevărat, aceasta ar fi o ştire senzaţională care contrazice reportajele altor agenţii occidentale de ştiri, precum şi ale celor de limbă chineză din afara Chinei, potrivit cărora Zhou Yongkang a fost pus sub anchetă.
În loc să fie subiectul (investigaţiei - n.trad.), Zhou Yongkang „ajută” la cercetarea foştilor săi asociaţi, afirmă Reuters. De fapt, în politica chineză, a "ajuta cu cercetările" este double-speak-ul pentru "anchetat" mai ales în cazuri de profil înalt ca acesta.
În cadrul investigaţiei, se spune că Zhou l-ar "ajuta" pe şeful Partidului, Xi Jinping, să treacă în revistă principalii consilieri implicaţi în procesul ascensiunii sale la putere: începând (de la organizaţia de Partid, n.trad.) din Provincia Sichuan, continuând cu (postul deţinut în, n.trad.) industria petrolieră şi ajungând apoi la postul de ofiţer suprem al securităţii.
Mai mult de zece demnitari de la nivel de provincie şi de minister au fost anchetaţi, sancţionaţi disciplinar sau condamnaţi. În majoritate, ei provin din Sichuan, unde Zhou Yongkang a deţinut mandatul de şef al filialei Partidului, şi de la PetroChina, compania din industria petrolieră de unde Zhou şi-a început ascensiunea.
Poziţia cea mai înaltă obţinută de Zhou în cadrul industriei petroliere a fost cea de director executiv al companiei PetroChina. Chiar şi după mulţi ani, Zhou conduce încă PetroChina prin intermediul oamenilor promovaţi de el, care i-au rămas loiali.
La începutul lunii curente, când Jiang Jiemin, fostul director general al companiei PetroChina, a fost supus anchetei sub acuzaţii de corupţie şi abuz de putere, alături de alţi patru directori executivi din sectorul petrolier, mulţi oameni şi-au dat seama că Zhou Yongkang are probleme.
Cu două luni mai devreme, Guo Yongxiang fusese retinut de către Comitetul Central pentru Disciplină din cadrul PCC. Cariera lui Guo urmărea ascensiunea lui Zhou Yongkang, de la PetroChina la (nivelul organizaţiei de Partid din, n.trad.) Provincia Sichuan. Timp de peste un deceniu, de la începutul anilor 1990 până la începutul anilor 2000, Guo a lucrat ca secretar al lui Zhou. Dacă cineva urmăreşte să afle secretele întunecate ale lui Zhou, atunci omul cel mai potrivit de interogat este Guo Yongxiang.
Săptămâna trecută, Mirror News, agenţie mass-media cu sediul la Hong Kong, a publicat în exclusivitate un reportaj potrivit căruia Cao Jianming, procurorul general din cadrul Procuraturii Supreme a Poporului din RPC, alături de Li Dongsheng, ministrul adjunct al Securităţii Publice, au fost puşi sub anchetă.
De la „stilou” la „pistol”
Aceste investigaţii arată că cei din nucleul Partidului analizează sursa cea mai importantă a puterii politice a lui Zhou Yongkang: rolul jucat de acesta până la preluarea conducerii forţelor de securitate. Atât Cao cât şi Li sunt membri ai Comitetului pentru Probleme Politice şi Legislative (PLAC), din cadrul Comitetului Central al PCC, la conducerea căruia Zhou s-a aflat până la schimbarea conducerii din timpul celui de-al 18-lea Congres al Partidului, din noiembrie 2012.
Pentru numeroşi occidentali, numele Li Dongsheng nu este binecunoscut. În realitate, nici mulţi chinezi nu ştiu cine este, deşi ar trebui să îl cunoască. Aceasta pentru că Li Dongsheng a jucat un rol principal în cel mai important eveniment din ultimii 14 ani din China: persecuţia desfăşurată împotriva Falun Gong. Li a fost în perioada 1993 - 2000, directorul adjunct al notoriului CCTV, portavocea Partidului. În tot acest interval de timp, Li a creat şi a coordonat una dintre cele mai importante emisiuni difuzate de CCTV: talk-show-ul Focus. Ulterior, Li a fost promovat la nivelul de director adjunct al Administraţiei de Stat a Radiodifuziunii, Filmului şi Televiziunii, care coordonează CCTV.
Doi ani mai târziu, Li a fost iarăşi avansat. De data aceasta el a fost numit director adjunct al Departamentului pentru Propagandă din cadrul Comitetului Central al PCC-ului. Până atunci, cariera sa fusese limitată numai la sectorul de propagandă al PCC.
Cu toate acestea, în octombrie 2009, Li Dongsheng a fost numit membru al Comitetului de Partid al Ministerului Securităţii Publice (MPS), iar apoi, ministru adjunct al Securităţii Publice şi membru în Comitetul Central al PCC.
Această schimbare de carieră are loc foarte rar în PCC. Partidul posedă două arme: „stiloul” şi „pistolul”. „Stiloul” reprezintă propaganda, în timp ce „pistolul” reprezintă maşinăria represiunii de stat, aceasta incluzând forţele poliţiei şi ale armatei.
Deşi cele două servesc aceluiaşi obiectiv, menţinerea dictaturii Partidului, funcţiile lor sunt complet diferite, iar transferul personalului de la una către cealaltă este un lucru dificil.
Corectitudine politică şi corupţie
Potrivit Mirror News, Li Dongsheng a fost promovat la funcţia de ministru adjunct al Securităţii Publice deoarece s-a folosit de moderatoare şi reportere pentru a-i mitui prin sex pe liderii aflaţi la nucleul Partidului, incluşi aici fiind Zhou Yongkang şi Cao Jianming. Această mituire sexuală a ajutat negreşit la bătătorirea drumului lui Li către postul de ministru adjunct, însă experienţa sa în desfăşurarea persecuţiei împotriva Falun Gong a fost elementul-cheie.
În iunie 1999, pe când Jiang Zemin, pe atunci lider suprem (al Partidului, n.trad.) a început să pună bazele campaniei împotriva Falun Gong, acesta avea nevoie să întemeieze o linie de comandă menită să ocolească legea. Jiang a creat o echipă de coordonare a campaniei şi un birou care să se ocupe de operaţiuni zilnice. Biroul a fost numit "610”, după data la care a fost întemeiat - 10 iunie.
În acel birou au existat doi directori adjuncţi. Liu Jing, pe atunci ministru adjunct al Securităţii Publice, a fost „pistolul”, în timp ce Li Dongsheng, director adjunct al CCTV la vremea aceea, era „stiloul”. Pe parcursul etapelor iniţiale ale persecuţiei împotriva Falun Gong, Li Dongsheng era responsabil pentru intensitatea ieşită din comun a propagandei de demonizare a practicii (Falun Gong, n.trad.), incluse aici fiind cele peste 100 de episoade ale emisiunii Focus.
Chiar şi atunci când Liu Jing a preluat postul de director al Biroului 610, Li Dongsheng a continuat să îşi păstreze postul, în principal prin acţiuni derulate în culise, prin coordonarea mass-mediei în demersul propagandistic îndreptat împotriva Falun Gong.
După ce Liu Jing a făcut cancer, Li Dongsheng a devenit unicul candidat ce îl putea urma. Li Dongsheng ştia cum funcţionează Biroul 610, şi îşi manifestase loialitatea faţă de Jiang Zemin şi de Zhou Yongkang, precum şi faţă de politica lor de represiune.
O recomandare suplimentară: Li Dongsheng era complet corupt, fiind notoriu prin gusturile sale pentru moderatoarele şi reporterele TV. Li transformase talk-show-ul Focus în cel mai profitabil program TV, prin anularea difuzării emisiunilor despre anchetarea oficialilor corupţi şi despre afacerile lor necinstite.
"Corectitudinea" politică împreună cu corupţia au fost combinaţia perfectă pentru noul director al Biroului 610.
Destrămarea susţinerii lui Zhou
Totuşi, pe parcursul ascensiunii lui Li Dongsheng a apărut o mică problemă. Din anul 2005, principalele portavoci ale Partidului încetaseră, în general, campania propagandistică împotriva Falun Gong. PCC a vrut ca poporul chinez să nu afle că există un grup de oameni care au supravieţuit persecuţiei, iar presiunile internaţionale au făcut preferabilă desfăşurarea persecuţiei sub tăcere.
Astfel, principala sarcină a Biroului 610 a devenit utilizarea „pistolului”- folosirea violenţei asupra practicanţilor Falun Gong de către poliţie, în închisori şi în lagăre de muncă silnică. Ar putea Li Dongsheng, a cărui experienţă fusese exclusiv în domeniul propagandei, să desfăşoare acele forţe pentru persecuţie?
Acum legătura dintre Zhou Yongkang şi Li Dongsheng devine tot mai clară. Zhou a fost avansat de la rangul de şef al PCC în Provincia Sichuan, la cel de ministru al Securităţii Publice în anul 2002, tot în lipsa oricărei experienţe anterioare în sectorul forţelor securităţii.
Jiang Zemin nu era mulţumit de activitatea ministrului anterior al Securităţii Publice în privinţa represiunii Falun Gong. Avea nevoie de propriul său om, de cineva de încredere în chestiunea respectivă. Între timp, Zhou a devenit vice-secretarul PLAC şi liderul adjunct al echipei ce coordonează chestiunile legate de Falun Gong.
Cu alte cuvinte, Zhou Yongkang a fost şeful direct al lui Li Dongsheng din anul 2002. Zhou l-a înlocuit în 2007 pe Luo Gan în calitate de dublu lider: al PLAC şi al echipei coordonatoare (a persecuţiei, n.trad.). Atunci, Zhou a avut nevoie de un om al său, în care putea avea încredere, la conducerea Biroului 610. L-a ales astfel pe Li Dongsheng.
Corupţia lui Zhou Yongkang şi a lui Li Dongsheng deopotrivă erau protejate de forţa lor politică. Puterea acestora provenea din desfăşurarea persecuţiei împotriva Falun Gong şi, ulterior, din sistemul de menţinere a stabilităţii, care reprezintă o extindere a acestei persecuţii.
Totuşi, puterea politică a PLAC şi a lui Zhou Yongkang a devenit atât de mare încât liderii Partidului au decis să o trateze corespunzător. De aceea, acum suntem martori la campania anticorupţie care îi vizează pe demnitarii de nivel înalt ce au păşit pe urmele carierei lui Zhou Yonkgang, de la industria petrolieră, (la activităţile organizaţiei de Partid, n.trad.) în Provincia Sichuan, până la PLAC.
Reuters a relatat în reportajele sale că Zhou Yongkang nu este vizat pentru anchetare deoarece Xi Jinping are, probabil, nevoie de mai mult sprijin din partea Biroului Politic şi din partea liderilor mai vechi din Partid. Prin anchetarea sistematică a demnitarilor de nivel înalt fideli lui Zhou, Xi Jinping îi destramă acestuia susţinerea şi puterea, apropiind astfel ziua în care îi va veni şi lui Zhou rândul să fie judecat pentru corupţie.
Deşi este improbabil ca (toate, n.trad.) crimele comise de Zhou împotriva poporului chinez, pe când era şef al securităţii, să fie menţionate oficial, ele cu siguranţă nu vor putea fi date uitării.