Epurarea politică din China continuă: un oficial acuzat de corupţie „s-a înecat” în timpul interogatoriului

Campania de epurări lansată de Beijing face prima sa victimă. Yu Qiyi, inginer-şef într-o fabrică de stat, ar fi fost ucis de către agenţii de poliţie care îl ţineau în stare de arest, înecat în timpul unui interogatoriu, probabil, după ce a suferit alte torturi.
China: Preşedintele Xi Jinping (D) (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
06.09.2013

Campania de epurări lansată de Beijing face prima victimă. Yu Qiyi, inginer-şef într-o fabrică de stat, ar fi fost ucis de către agenţii de poliţie care îl ţineau în stare de arest,find înecat în timpul unui interogatoriu, probabil, după ce a suferit alte torturi. Între timp, Partidul Comunist expulzează alţi membri din partid pentru „încălcări grave ale disciplinei".

Chiar dacă în 1988, China a adoptat Convenţia ONU împotriva torturii, în prezent tortura este încă utilizată pe scară largă în centrele de detenţie, penitenciare, precum şi alte locuri de încarcerare chineze, iar un număr mare de cetăţeni mor sau devin infirmi din această cauză.

Inginer-şef la o fabrică de stat în Wenzhou, Yu Qiyi a fost arestat la începutul lunii martie şi a murit în zorii zilei de 9 aprilie. Cazul a fost arhivat iniţial ca fiind un accident, dar după cinci luni, ziarul de stat Beijing Times a publicat fotografii ale corpului torturat.

Conform raportului de urmărire penală, în scopul de a-i smulge o confesiune, agenţii l-au forţat în mod repetat să ţină capul sub apă într-o cadă cu apă îngheţată. Până l-au înecat. "Yu Qiyi era un om puternic înainte de shuanggui (procedura disciplinară prin care se încearcă să se obţină o mărturisire), dar era foarte slab atunci când a murit”, acuză soţia sa, Wu Qian. „Avea multe răni interne şi externe, după 38 de zile de detenţie. În afară de înecul raportat de către procuror, trebuie să fi fost torturat în alte moduri".

Tortura sistematică în China nu este o scăpare minoră care poate fi corectată sau reparată, ci o politică de stat a Partidului. Dacă tortura este confirmată ca fiind o politică a PCC şi nu vreun obicei personal al vreunui ofiţer, imaginea şi legitimitatea Partidului se vor confrunta cu o provocare fără precedent.

Cel mai recent scandal legat de torturi a fost prezentat de un fotograf pentru New York Times, Du Bin, care a ajuns în vizorul mass mediei chineze după ce a realizat documentarul "Deasupra Capetelor Fantomelor: Femeile din lagărul de muncă Masanjia". Este un film care a şocat abordând un subiect tabu în China modernă: iadul lagărelor de reeducare, fondate pe vremea lui Mao Tsedun, unde un număr estimat la 4 milioane de chinezi lucrează ca sclavi ai Partidului Comunist. Despre Du Bin, de fapt, nu se mai ştie nimic din 31 mai. Grupul francez "Reporteri fără frontiere" a publicat o declaraţie prin care cere eliberarea imediată a lui Du Bin şi denunţă amplificarea măsurilor represive de la preluarea mandatului noului preşedinte al Chinei, Xi Jinping.

Printre metodele de tortură folosite în Lagărul Masanjia se numără: banca tigrului, izolatorul, atârnarea în stil “avion” şi patul morţii. În cazul celor ucişi în bătaie, cauza “oficială” a decesului era "sinuciderea" sau "îmbolnăvirea".

În acelaşi timp, Xi Jinping, continuă campania de epurare a funcţionarilor consideraţi corupţi. În urmă cu două luni, Liu Zhijun, un fost ministru puternic al Căilor Ferate, a fost condamnat la moarte sub acuzaţia de luare de mită (aproximativ 8 milioane de euro) şi corupţie.

Bo Xilai, o stea în cădere a politicii chineze, este încă în proces. Infracţiunile de care este acuzat Bo – „mită, corupţie şi abuz de putere” – constituie numai o parte dintre crimele comise de acesta, potrivit unor declaraţii oficiale şi analiştilor politici. Recoltarea de organe, traficul cu cadavre şi o încercare eşuată de lovitură de stat se află printre celelalte fapte comise de Bo, însă acestea nu vor figura în cadrul procesului său, pus în scenă cu grijă. De pildă, Bo Xilai a fost secretarul de Partid la nivelul provinciei nord-estice chineze Liaoning. Anterior, el fusese primarul oraşului Dalian, al doilea oraş ca mărime din provincia Liaoning. În perioada în care era primar in Dalian, în regiune a avut loc, pe scară largă, recoltarea forţată a organelor prizonierilor de conştiinţă, victimele fiind practicanţii Falun Gong. De asemenea, se afirmă că datorită lui Bo, a fost posibilă obţinerea cu mare uşurinţă a cadavrelor de la Biroul Securităţii Publice din Dalian, care au ajuns mai apoi la mai multe fabrici de plastinare. Acestea inundă cadavrele cu plastic până la saturare, pentru ca, după aceea, să le expună în expoziţii publice.

Luni, a fost exclus din Partid Jiang Jiemin, şef al SASAC (Comisia de Administrare şi supervizare a Activelor de Stat), care controla gestionarea activelor de stat.

Cele mai recente victime ale epurării de la Beijing au fost anchetate pentru „încălcări grave ale disciplinei", aceasta fiind formula utilizată pentru corupţie. Primul care a căzut, aşa cum raporta proaspătul site al Comisiei Centrale a partidului pentru inspecţie şi disciplină, a fost Suyi Wang, un fost oficial de rang înalt al provinciei autonome Mongolia Interioară. Potrivit anchetei preliminare, Wang ar fi acceptat mită şi cadouri pentru el şi familia sa.

În reţeaua de epurări a căzut apoi Daqiu Li, fostul vicepreşedinte al Comitetului Politic Consultativ din Guangxi şi fostul şef al uniunii provinciale.

Joi, 5 septembrie, Curtea din Sian, din provincia chineză Shanxi, l-a condamnat la 14 ani de închisoare pe fostul director al Securităţii Muncii, Yang Dacai, în baza acuzaţiilor de corupţie. Yang a fost fotografiat în mod repetat purtând în public ceasuri de lux, considerate de mulţi de provenienţă dubioasă. Acest obicei i-a adus porecla de "fratele ceas" şi o anchetă pentru corupţie. Luna trecută, Dacai a fost găsit vinovat că a luat mită suma de 40 de mii de dolari şi că avea aproximativ 820.000 de dolari într-un cont bancar, bani adunaţi din surse neclare.

O mare indignare a creat, de asemenea, o imagine care a circulat pe Internet, în care Yang a fost surprins râzând la locul unui accident de maşină care a costat viaţa a zeci de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor