Persecuţia îşi pierde din putere în China

O punere în scenă a recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong de către regimului comunist din China, la o adunare publică.
O punere în scenă a recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong de către regimului comunist din China, la o adunare publică. (Clearwisdom.net)

Persecuţia împotriva Falun Gong a reprezentat prima prioritate a conducerii Partidului Comunist Chinez, când această campanie a început în 1999 la ordinele lui Jiang Zemin, fostul şef al Partidului.

Acum, 14 ani mai târziu, campania pare că a intrat într-o nouă fază, pe măsură ce influenţa politică a lui Jiang, care a văzut această persecuţie ca pe o cruciadă personală, s-a diminuat în mod semnificativ, iar controlul său asupra poziţiilor cheie din aparatul de securitate a fost subminat de lupta politică.

Potrivit statisticilor de pe site-ul Minghui.org, un important site Falun Gong care urmăreşte persecuţia, numărul de practicanţi Falun Gong încarceraţi în lagăre de muncă şi închisori a scăzut constant în ultimele 18 luni.

Minghui a documentat de asemenea, că o serie de lagăre de muncă din diferite regiuni din China par să se închidă. În unele cazuri, practicanţii Falun Gong deţinuţi în aceste locuri sunt eliberaţi.

Această tendinţă este o ruptură faţă de trecut, când "eradicarea" disciplinei spirituale paşnice a fost prioritatea politică numărul unu pentru Partidul Comunist Chinez, mormane mari de cărţi erau arse în plină stradă, iar posturile televiziunii de stat pompau 24 de ore din 24 propagandă anti Falun Gong.

Chiar şi aşa, schimbările din ultimul an nu înseamnă că persecuţia a încetat, potrivit experţilor. Dar ele indică faptul că acestei campanii nu i se mai acordă importanţa politică intensivă care i-a fost acordată odată, şi că în unele zone din China ea nu mai poate fi susţinută.

Închiderea lagărelor de muncă

În acest an, noua conducere a Partidului Comunist Chinez, de sub Xi Jinping, a anunţat că va pune capăt sau va reforma sistemul lagărelor de muncă. Afirmaţia a fost iniţial întâmpinată cu un oarecare scepticism, dar grupurile pentru drepturile omului susţin că au loc unele schimbări, în special prin aceea că unele lagăre de muncă sunt închise. În alte cazuri, acestea sunt pur si simplu redenumite ca centre de reabilitare pentru persoanele dependente de droguri, în timp ce în interiorul lor au loc aceleaşi abuzuri.

La mijlocul lunii iulie, două lagăre de muncă forţată din sudul Beijing-ului au eliberat un număr de practicanţi Falun Gong care erau deţinuţi acolo, potrivit Minghui, site-ul Falun Gong.

Lagărul de muncă forţată pentru femei din Beijing a început să elibereze practicanţi Falun Gong din luna mai, iar pe data de 5 iulie, lagărul de muncă forţată Xin'an a eliberat un număr mare de practicanţi Falun Gong, în conformitate cu site-ul Minghui care nu a precizat numărul celor despre care se crede că au fost puşi în libertate.

Tot potrivit Minghui, lagărul de muncă Xidayingzi din oraşul Chaoyang, provincia Liaoning, a eliberat în luna iulie peste 10 practicanţi.

Conform unor relatări, unii practicanţi Falun Gong au fost de asemenea eliberaţi din cel mai notoriu dintre lagărele de muncă, Masanjia, situat în nord-estul Chinei. Minghui a raportat la sfârşitul lunii august că toţi deţinuţii de sex masculin din Masanjia au fost eliberaţi şi că lagărul nu a mai preluat alţi deţinuţi din octombrie anul trecut. Se pare că la sfârşitul lui august, au mai rămas în lagăr doar opt practicante.

"Sora mea mai mică a fost eliberată din Masanjia la data de 30 august", a scris Ma Chunmei, o practicantă Falun Gong din Washington DC, într-un e-mail. "Lagărul de muncă forţată Masanjia este practic dezintegrat". Epoch Times a scris anterior despre surorile lui Ma şi despre încercarile acesteia de a o elibera pe sora sa mai mică din lagăr.

Într-un articol de opinie, site-ul Minghui a afirmat că în ciuda eliberărilor recente, şi în ciuda promisiunii regimului de a reforma sistemul de lagăre de muncă, "acest lucru nu înseamnă că Partidul Comunist Chinez (PCC), se va opri din a face rău".

Potrivit lui Levi Browde, directorul executiv al Centrului de Informare Falun Dafa, rezistenţa enormă pe care practicanţii Falun Gong au arătat-o faţă de persecuţie a avut de asemenea un impact.

Pur si simplu sute de mii de practicanţi au depus eforturi zi de zi, de ani de zile, spunându-le oamenilor ce se întâmplă. Le-au spus tuturor, de la gospodine la oficiali de nivel înalt", a relatat Browde.

În ultimul an, au existat cel puţin cinci petiţii lansate de sătenii din diferite părţi ale Chinei, printre care una semnată cu amprentele în ceară roşie a 15.000 de oameni în Heilongjiang, nord-estul Chinei, cerând ca practicanţii Falun Gong să fie eliberaţi.

De asemenea, în ultimii ani, unii avocaţi chinezi au apărat practicanţi Falun Gong în cadrul procedurilor judiciare, fapt care era de neconceput anterior în persecuţie, când aceştia nu erau lăsaţi să intre în sala de judecată.

Mai mult decât atât, Minghui publică în mod periodic declaraţii ale oficialilor comunişti chinezi care afirmă că nu se vor mai implica în persecuţie.

"Poporul chinez şi cadrele din Partidul Comunist se detaşează de această persecuţie", a arătat Browde.

Este totuşi încă imposibil să avem o imagine completă cu privire la starea actuală a persecuţiei din China, şi chiar ştirile cu privire la lagărele de muncă care se închid, ar trebui tratate cu circumspecţie, susţine Corrina-Barbara Francis, specialist pentru drepturile omului în China, la Amnesty Internaţional.

"Cred că trebuie să fim foarte prudenţi cu privire la ceea ce se întâmplă. Pun ei într-adevăr capăt reformării oamenilor prin intermediul lagărelor de muncă, sau doar le transformă în lagăre de droguri?", a afirmat ea într-un interviu telefonic, referindu-se la centrele de recuperare a persoanelor dependente de droguri, care pot în anumite cazuri, să fie folosite în continuare pentru deţinuţii politici.

Sentinţe mai puţine

Alături de cazurile de punere în libertate, numărul de practicanţi Falun Gong trimişi în lagăre de muncă forţată a scăzut în ultimele 18 luni, potrivit datelor furnizate de Minghui. Numărul de pedepse cu închisoarea şi numărul de cazuri de persecuţie în general, au scăzut de asemenea în ultimul an comparativ cu anii anteriori.

Minghui a înregistrat 785 şi respectiv 745 de pedepse cu închisoarea, în 2010 şi 2011, în timp ce în 2012, a înregistrat doar 509, iar în 2013, 218 până la începutul lunii septembrie.

În 2010 şi 2011, au fost pronunţate 1452 şi respectiv 1327 de condamnări în lagăre de muncă forţată, în timp ce în 2012 şi până în septembrie 2013, numărul condamnărilor se situează la 1065 şi respectiv 351.

Corrina-Barbara Francis: orice fel de răsturnare oficială a situaţiei cu privire la campanie este puţin probabilă, deoarece aceasta ar avea "implicaţii uriaşe pentru întregul sistem şi ar crea tot felul de probleme legate de răspunderea celor implicaţi. Există un număr mare de funcţionari şi directori de penitenciare, care ar putea fi urmăriţi penal pentru tortură şi rele tratamente dacă ar exista o recunoaştere formală a persecuţiei"

Cazurile de persecuţie per ansamblu par să se fi diminuat oarecum comparativ cu anii anteriori, cu un total de 1727 raportate la începutul lunii septembrie a acestui an, potrivit Minghui, care a arătat că media anuală în ultimii cinci ani a fost de aproape 6.000.

Datele de pe Minghui se crede că ilustrează doar o parte din cazurile de persecuţie din China, dar în timp, datele ne ajută să vedem tendinţele. Cu toate acestea, faptul că Minghui primeşte rapoarte despre cazuri de persecuţie după luni sau chiar ani de zile de când acestea au avut loc, complică imaginea.

Nici eliberările şi nici ultimele tendinţe, nu arată însă că politica în sine, cu privire la practcanţii Falun Gong, este reconsiderată, este de părere Francis. "Vom continua să vedem unele sentinţe la pedepse cu închisoarea foarte lungi. Nu există nicio schimbare semnificativă în politica generală".

Rezistenţa internă

Unul dintre obstacolele majore cu care oficialii Partidului se confruntă în închiderea sistemului de lagăre de muncă a fost creat de rezistenţa din cadrul Comitetului pentru afaceri politice şi legislative, puternica agenţie secretă creată de Partid, care supraveghează aparatul de securitate, arată Yiyang Xia, de la Human Rights Law Foundation, o organizaţie juridică cu sediul în Washington DC, care a iniţiat procese împotriva oficialilor chinezi pentru abuzurile în materia drepturilor omului, săvârşite de aceştia.

Un articol lung în Caijing, o revistă de afaceri binecunoscută în China, a făcut aluzie la acest lucru: "Între cei din sistemul lagărelor de muncă de acum, o mare parte sunt 'elemente religioase eretice'. Modul în care ar trebui tratat acest grup de oameni a devenit o problemă dificilă pentru încercarea de reformă. Observatori ai sistemului judiciar chinez cred că existenţa acestui grup ar putea fi motivul pentru care nu există nicio modalitate de a scăpa complet de sistemul lagărelor de muncă".

Grupul menţionat este de fapt Falun Gong, a declarat Xia.

"Aparatul de securitate a folosit Falun Gong ca scuză pentru a nu face nicio reformă. Dar acum se pare că decizia a fost luată".

Din lagărul de muncă, în centrul de spălare a creierului

Modul în care are loc tranziţia de la lagărele de muncă forţată şi centrele de spălare a creierului, sau modul în care are loc închiderea lagărelor de muncă forţată, diferă de la regiune la regiune. În multe cazuri, violenţa este în continuare prezentă.

Într-un caz raportat pe Minghui.org, lagărul de muncă forţată pentru femei din Chongqing şi-a schimbat doar denumirea. Se numeşte acum "Centrul de reabilitare a persoanelor dependente de droguri prin izolare forţată", însă aceiaşi gardieni continuă să tortureze aceiaşi practicanţii Falun Gong.

De exemplu, practicanta Falun Gong Yue Chunhua a fost dezbrăcată, bătută şi a fost torturată prin introducerea în vagin a unei perii de dinţi cu peri duri, potrivit raportului furnizat de Minghui. http://en.minghui.org/html/articles/2013/7/19/141120.html

Liu Yongping, o practicantă din Beijing, a refuzat să semneze o declaraţie de renunţare la credinţa ei în timpul eliberărilor recente. Ea a fost transferată la un centru de spălare a creierului din Beijing de către personalul biroului 610 local şi al "zongzhi ban", un birou de management care face parte din aparatul de securitate al Partidului, potrivit Minghui.

Biroul 610 este o agenţie a Partidului care funcţionează în afara legii, înfiinţată în scopul persecutării Falun Gong, în timp ce "zongzhi ban" deţine birouri în zonele rezidenţiale pentru gestionarea problemelor locale ale Partidului. Jiang Zemin, fostul lider al Partidului, a supravegheat personal înfiinţarea Biroului 610 şi i-a dat putere.

Nicio schimbare în politică

"Jiang Zemin a fost cel care a condus persecuţia, promovându-şi oamenii în rang şi cerând îndeplinirea unor cote privind numărul celor spălaţi pe creier", a declarat Browde, de la Centrul de Informare Falun Dafa. "Persecuţia a devenit un test de turnesol pentru a demonstra supunerea faţă de Jiang şi faţă de Partid. Acum, aparatul de securitate este condus de alte persoane".

Browde, la fel ca şi Francis, s-a abţinut de la a specula asupra dinamicii elitei politice din China, dar în opinia sa: "Dacă există zone care persecută mai puţin, poate că asta arată o diminuare a influenţei lui Jiang şi a fracţiunii sale".

Cu toate acestea, rămăşiţele grupului lui Jiang, şi în special oficialii din serviciile de securitate care şi-au construit carierele prin persecutarea Falun Gong, vor continua campania în ciuda faptului că lipseşte energia care obişnuia să fie injectată de către conducerea centrală, potrivit cercetătorului Yiyang Xia.

"Politica nu s-a schimbat deloc", a declarat Xia într- un interviu telefonic. El a afirmat că persecuţia se va termina în mod oficial doar în cazul în care Comitetul Permanent al Partidului Comunist Chinez ar avea o întâlnire şi ar adopta o nouă politică.

Cu toate acestea, natura foarte politică a campaniei şi abuzurile care au fost săvârşite pentru a o duce la îndeplinire, sunt de aşa natură încât este puţin probabil ca vreun lider al Partidului să vrea să se ocupe de aşa ceva, a spus el. "Asta nu se va întâmpla înainte de rezolvarea problemei masacrului din Piaţa Tiananmen, această problemă fiind mult mai spinoasă".

Doamna Francis de la Amnesty Internaţional a declarat că "orice fel de răsturnare oficială a situaţiei cu privire la campanie este puţin probabilă, deoarece aceasta ar avea "implicaţii uriaşe pentru întregul sistem şi ar crea tot felul de probleme legate de răspunderea celor implicaţi. Există un număr mare de funcţionari şi directori de penitenciare, care ar putea fi urmăriţi penal pentru tortură şi rele tratamente dacă ar exista o recunoaştere formală a persecuţiei". Acest fapt este "un factor de descurajare enorm pentru orice fel de răsturnare oficială a politicii".

Yiyang Xia consideră că: "Atâta timp cât politica nu se schimbă, cei din aparatul de securitate care au sânge pe mâini şi care sunt implicaţi în campanie, vor continua persecuţia".

Cercetare de Annie Wu. Cu contribuţie din partea lui Lu Chen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe