Cancelarul german încheie un acord de coaliţie

Friedrich Merz (Tobias Schwarz/AFP via Getty Images)
Redacţia
09.04.2025

Conservatorii lui Friedrich Merz şi liderii Partidului Social Democrat (SPD) de centru-stânga din Germania au ajuns miercuri la un acord rapid de coaliţie, transmite Politico.

Acordul vine pe fondul presiunilor intense asupra politicienilor germani de a forma rapid un nou guvern care să poată face faţă provocărilor istorice generate de războiul comercial al preşedintelui american Donald Trump şi de ameninţarea reprezentată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Acordul, obţinut la 45 de zile după ce conservatorii lui Merz au câştigat alegerile anticipate, a fost încheiat rapid în raport cu standardele tipice din Germania, unde negocierile post-electorale privind coaliţia între partidele care urmează să guverneze pot dura câteva luni.

Acordul deschide calea pentru ca Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate de centru-dreapta, să fie învestit în funcţia de viitor cancelar al Germaniei în câteva săptămâni.

Acordul de coaliţie survine într-un moment de profundă incertitudine pentru Germania şi Europa, după ce Trump a impus săptămâna trecută tarife vamale de 20% Uniunii Europene, o măsură care ar putea afecta în mod deosebit economia germană orientată spre export. De asemenea, Merz promite să consolideze armata ţării sale ca răspuns la ameninţarea pe care Putin o reprezintă pentru Europa şi la slăbirea alianţei transatlantice de care Germania a depins mult timp pentru apărarea sa.

Aceste două şocuri - pentru economie şi securitatea europeană - au intensificat presiunea asupra lui Merz şi a omologilor săi din SPD pentru a forma rapid un guvern stabil, capabil să răspundă. Germania a fost condusă de un guvern minoritar slab sub conducerea cancelarului demisionar Olaf Scholz, de când coaliţia sa fracţionată formată din trei partide s-a prăbuşit în noiembrie din cauza dezacordurilor privind cheltuielile.

În ciuda promisiunilor lui Merz de a asigura o conducere puternică a Germaniei în Europa, el iese din negocierile de coaliţie ca un lider de partid afectat. Acordul său istoric cu SPD şi Verzii pentru a debloca sute de miliarde de euro în cheltuieli alimentate de datorii pentru apărare şi infrastructură a fost în mare parte sărbătorit în străinătate, dar a provocat nemulţumire în rândul unor părţi ale bazei sale conservatoare în ţară, deschizându-l atacurilor din partea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care urmează să devină cel mai mare partid de opoziţie din parlamentul ţării. Cota de popularitate a lui Merz a scăzut vertiginos de la victoria conservatorilor săi în alegeri.

Faza finală a negocierilor dintre conservatori şi SPD a scos la suprafaţă mai multe puncte de divergenţă cheie, SPD insistând pentru creşterea impozitelor pentru persoanele cu venituri mari, iar conservatorii opunându-se unor noi creşteri ale impozitelor.

Migraţia a apărut, de asemenea, ca una dintre cele mai tensionate probleme politice la sfârşitul negocierilor. Confruntaţi cu presiuni din partea flancului drept din cauza rezultatului electoral puternic al AfD, conservatorii lui Merz au insistat pentru respingerea solicitanţilor de azil la frontierele Germaniei. SPD a ripostat, argumentând că o astfel de măsură ar îndepărta vecinii Germaniei într-un moment în care ţara are nevoie de solidaritatea UE pentru a lupta împotriva tarifelor lui Trump.

Acordul de coaliţie mai trebuie să fie votat de membrii SPD. Partidele din blocul conservator al lui Merz nu au nevoie de voturile tuturor membrilor pentru aprobare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor