Un nou studiu relevă că „planeta de diamant” ar putea fi mai puţin „preţioasă”

Planeta 55 Cancri e este făcută din diamant. (NASA.gov)
P. P.
02.05.2014

Analiza raportului dintre oxigen şi carbon al stelei pe orbita căreia se află celebra planetă din diamant, „55 Cancri”, aflată la 40 de ani lumină de Terra, în constelaţia Racului, ridică semne de întrebare cu privire la compoziţia din diamant şi grafit a acestei planete, conform unui studiu publicat recent în revista Astronomy.

Planeta a fost descoperită în urmă cu trei ani şi are o dimensiune aproape de două ori mai mare decât cea a Pământului şi o masă de opt ori mai mare.

„Noua planetă este mult mai densă decât orice altă planetă cunoscută până acum şi este compusă în mare parte din carbon. Deoarece este atât de densă, oamenii de ştiinţă au estimat că acest carbon ar trebui să fie cristalin, astfel încât o mare parte din această lume ciudată ar fi pur şi simplu din diamant”, scria Reuters în 2011.

„Istoria evolutivă şi densitatea incredibilă a planetei sugerează că este compusă din carbon, adică este un diamant masiv care orbitează o stea neutronică o dată la două ore, pe o orbită atât de redusă încât ar încăpea în propriul nostru soare”, explica la acea dată Matthey Bailes de la Universitatea de Tehnologie Swinburne din Melbourne.

Dar noul studiu coordonat de astronomul Johanna Teske de la Universitatea din Arizona indică faptul că această planetă ar avea, de fapt, o natură mai puţin preţioasă.

Echipa coordonată de Teske a revizuit datele obţinute din observaţiile legate de existenţa acestei exoplanete şi a ajuns la concluzia că elementul carbon — elementul chimic din care se formează diamantele în condiţii uriaşe de presiune — pare să fie mai puţin abundent în relaţie cu oxigenul în alcătuirea stelei în jurul căreia orbitează această planetă. Planetele şi sistemele solare se formează din materia rămasă după naşterea unei noi stele, iar dacă carbonul este mai puţin abundent în relaţie cu oxigenul pe steaua mamă, teoretic, acelaşi raport ar trebui să se regăsească şi în alcătuirea planetei „55 Cancri e”.

„Studiul iniţial indica faptul că steaua 55 Cancri, o stea din centrul unui sistem solar format din 5 planete, ar avea un raport de carbon:oxigen mai mare de 1 (...) însă analiza noastră indică faptul că această stea ar fi mai săracă în carbon decât s-a crezut iniţial”, explică Teske. „Teoretic, (planeta) 55 Cancri ar putea prezenta totuşi un raport ridicat carbon:oxigen şi ar putea fi o planetă din diamant, dar steaua în jurul căreia gravitează nu prezintă un raport similar între cele două elemente”, a mai adăugat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor