Banii delapidaţi de la SIF-uri româneşti spălaţi prin "SIF-uri" cipriote
alte articole
Şeful SIF Banat, Dragoş Bîlteanu, cercetat de DIICOT într-un dosar privind manipularea pieţei de capital şi delapidarea societăţilor de investiţii financiare, a creat un circuit financiar prin care banii delapidaţi de la SIF-urile româneşti erau spălaţi prin SIF-uri cipriote şi reinvestiţi în proiecte imobiliare din România, relatează evz.
Potrivit sursei citate, DIICOT a confirmat că la capătul acestei scheme de tip mafiot se află afaceristul grec Ioannis Papalekas, considerat unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România şi partener de afaceri cu Bîlteanu din anul 2008.
Anchetatorii ar fi început investigarea ilegalităţilor comise de grupul condus de Bîlteanu la scurt timp după ce SIF1 a anunţat înfiinţarea, în iunie 2013, a unei subsidiare în Cipru, numită SIF Imobiliare (SIFI). Prin SIFI s-au înfiinţat alte trei filiale după care SIF Banat a anunţat un transfer masiv de acţiuni în Cipru, de circa 22,5 milioane euro, deţinute la 18 societăţi româneşti. „Schema” a fost aprobată de Consiliul de Administraţie din care făcea parte şi libanezul Najib El Lakis-reţinut de procurori, relatează evz.
Companiile controlate de „SIF-ul cipriot” au fost listate numai pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti, astfel înalt nu erau obligate să raporteze toate datele financiare iar în circuitul spălării banilor a fost cooptat şi brokerul Dragoş Gardan, reţinut de procurori.
Concluzia care reiese este că SIF1 a finanţat una dintre companiile propriului manager care apoi a investit, masiv, în proiecte imobiliare din România. În referatul DIICOT se precizează că, omul de afaceri grec Ioannis Papalekas era partener de afaceri cu Bîlteanu din anul 2008, iar în 2012 cei doi au preluat Tower Center din Piaţa Victoriei în schimbul unei sume de 47,5 milioane de euro.
În această afacere au fost reţinuţi şi doi avocaţi, Victor Prodan şi Nicolae Mergeani, membri în CA a SIF 4.
Ioannis Papalekas este considerat cel mai discret investitor imobiliar din România şi artizanul celei mai mari tranzacţii înregistrate de piaţa locală. Conform capital.ro, Papalekas a coordonat vânzări şi cumpărări de imobile în valoare de peste 650 mil. euro.
Prejudiciul în dosarul SIF-urilor se ridică la aproape 16 milioane de euro, relatează b1.ro.