Diaspora mai are de aşteptat. Votul prin corespondenţă, respins de Camera Deputaţilor

Proiectul de lege privind introducerea votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, iniţiat de patru deputaţi PMP, a fost respins marţi, în mod definitiv, de Camera Deputaţilor, cu 203 voturi "împotrivă", 8 voturi "pentru" şi 84 de abţineri, potrivit Mediafax.
Andrei Pricopie
09.12.2014

alte articole

Coadă la secţia de votare din Brent, Londra, 16 noiembrie 2014. (Robert Willy Toperter)
Andrei Pricopie
09.12.2014

Proiectul de lege privind introducerea votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, iniţiat de patru deputaţi PMP, a fost respins marţi, în mod definitiv, de Camera Deputaţilor, cu 203 voturi "împotrivă", 8 voturi "pentru" şi 84 de abţineri, potrivit Mediafax.

Eugen Tomac, Mihaela Stoica, Valerian Vreme şi Clement Negruţ au propus, în cadrul unui proiect legislativ, introducerea votului prin corespondenţă în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale şi europarlamentare.

Comisiile de administraţie şi juridică au fost însă de părere că un astfel de sistem de vot prezintă o serie de vulnerabilităţi semnificative din punctul de vedere al siguranţei procesului de votare. Camera Deputaţilor este for decizional cu acest proiect, Senatul respingându-l anterior.

"Clasa politică a dat astăzi încă o palmă milioanelor de români de peste hotare. Proiectul meu privind votul prin corespondenţă a fost respins cu o majoritate largă. De la stânga la dreapta, politicienii le-au transmis acelaşi mesaj: nu vă vrem implicaţi în deciziile României. Parlamentul de la Bucureşti seamănă din ce în ce mai mult cu o clădire bântuită de comunişti, preocupaţi să-şi pedepsească cetăţenii plecaţi, privindu-i cu ură şi considerându-i nişte trădători", a declarat Eugen Tomac.

În noiembrie, preşedintele Camerei Deputaţilor, pesedistul Valeriu Zgonea, declara că votul prin corespondenţă pentru prezidenţiale va fi discutat peste cinci ani, când va fi viitorul scrutin, în acest moment prioritară fiind elaborarea unei legi pentru alegerile parlamentare care să includă acest tip de vot.

Chiar premierul Victor Ponta, acuzat de colegul său recent exclus Marian Vanghelie că este direct responsabil pentru blocarea votului din Diaspora la prezidenţiale, flutura recent posibilitatea introducerii votului electronic sau a celui prin corespondenţă.

Votul prin corespondenţă - un vis frumos

Fostul consilier prezidenţial, Sebastian Lăzăroiu, a avertizat opinia publică să nu se lase păcălită de declaraţiile privind introducerea votului prin corespondenţă pentru că o astfel de prevedere legislativă nu este un deziderat al partidelor vechi, care nu vor să piardă definitiv controlul puterii - în sensul că cei aproximativ trei milioane de români din Diaspora vor fi conectaţi la viaţa politică din ţară ceea ce va da startul unei modernizări rapide a României, iar partidele îşi vor lua adio de la metoda pomenilor electorale şi manipulării în masă.

"Hai că a început circul în Parlament. Ponta însuşi propune votul prin corespondenţă. Nu uitaţi ce v-am spus. Nu va lăsaţi păcăliţi. Niciun partid parlamentar nu vrea votul prin corespondenţă. O să vedeţi multe dezbateri, cereri de demisie, acuze reciproce, dar legea votului prin corespondenţă n-o veţi vedea prea repede. E nevoie de presiunea tuturor cetăţenilor, inclusiv în stradă, pentru a avea vot prin corespondenţă", a precizat Lăzăroiu.

"Votul prin corespondenţă înseamnă activarea unui potenţial electoral de aproximativ 3 milioane de alegători, pe care nu-i poţi prosti cu zahăr şi ulei, nu-i poţi urca în autocare spre secţia de votare, nu-i poţi păcăli cu 5 lei la pensie sau la ajutorul social. Cu ei nu merge să suspenzi preşedintele ţării din raţiuni politicianiste. Şi nici nu pot fi intoxicaţi cu propaganda pseudo-televiziunilor de ştiri. Nu mai spun că afişajul indecent atârnat pe toate străzile din România nu îi poate atinge", a mai explicat Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor