Cameron presat să încalce reglementările UE, pentru a opri accesul românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din MB

David Cameron (CARL COURT / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
19.11.2013

Frica de o potenţială invazie de muncitori ieftini, români şi bulgari pe piaţa muncii britanică, tulbură apele în parlamentul Marii Britanii. Parlamentarii conservatori fac presiuni asupra premierului David Cameron pentru a nu deschide frontierele migranţilor din România şi Bulgaria, în 2014, aşa cum prevăd reglementările UE.

Potrivit publicaţiei Daily Mail, zeci de parlamentari conservatori pun o uriaşă presiune asupra premierului pentru ca acesta să sfideze Uniunea Europeană (UE) pe tema "preţioaselor" sale reglementări cu privire la libertatea de mişcare". Conservatorii cer ca restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Marea Britanie, care ar urma sa fie anulate la 1 ianurie 2014, să fie prelungite pentru încă 5 ani.

Propunerea va fi prezentată marţi, unei comisii de parlamentari, şi ar putea fi supusă la vot în Camera Comunelor, în termen de câteva săptămâni.

Campania conservatorilor este condusă de Nigel Mills, reprezentant al localităţii Amber Valley în Camera Comunelor. În cazul în care propunerile sale de modificare a legii migrării vor primi un vot pozitiv în Camera Comunelor, restricţiile pe piaţa muncii impuse românilor şi bulgarilor vor fi prelungite până la sfârşitul lui decembrie 2018, informează Daily Mail.

Prelungirea restricţiilor, opinează publicaţia britanică, va fi de natură să provoace "furia" Bruxelles-ului şi s-ar putea solda chiar cu sancţiuni legale contra statului britanic.

Conservatorii par însă a fi dispuşi să îşi asume riscul, considerând că "protejarea" pieţei muncii britanice merită acest risc. Britanicii se tem nu doar că lucrătorii est europeni, mai ieftini decât englezii vor fi preferaţi de angajatori ci şi că aceştia vor pune o "uriaşă" presiune asupra serviciilor publice, inclusiv pe Sistemul Naţional britanic de Sănătate (NHS). Marea Britanie, deja afectată de criză şi de problema susţinerii propriilor şomeri nu va putea face faţă unui nou aflux masiv de şomeri, avertizează Mills.

Britanicii, mai atenţionează Mills, se întreabă ce se va întâmpla din 2014, dacă se liberalizează piaţa muncii. Conform unor estimări neoficiale, Marea Britanie se aşteaptă ca 50.000 de români şi bulgari să migreze în fiecare an pe teritoriul ei, crescând numărul străinilor în căutare de muncă la 250.000 în următorii 5 ani.

Lui Cameron, care pierde teren public în favorea UKIP, formaţiune naţionalistă xenofobă, i se cere "să aleagă" între a satisface doleanţele Bruxelles-ului sau a "îşi proteja" proprii cetăţeni.

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne a declarat în noaptea de luni spre marţi că Guvernul Britanic a prelungit controalele tranzitorii pe perioadă maximă, până la finele lui decembrie 2013, atât cât permite Tratatul de aderare negociat de Guvernul anterior. În scurtul răgaz de timp ce rămâne până la finele acestui an, guvernul va face toate eforturile pentru a se asigura că accesul imigranţilor la servicii şi beneficii sociale este cât mai bine controlat, pentru a feri Marea Britanie de abuzuri.

Deşi oficialii români au încercat în repetate rânduri să îi convingă pe britanici că riscul de a se confrunta cu valuri de imigiranti români din 2014 este minor, căci majoritatea românilor care şi-au dorit să lucreze în străinătate sunt deja stabiliţi în UE, fiind bine integraţi social, multe urechi europene, afectate de xenofobie şi, finalmente, de populism, au fost surde la acest apel.

La nivel oficial, Ministrul de externe român, Titus Corlăţean, a făcut numeroase demersuri pentru a demonta "teama" politicienilor britanici de români. La nivel de stopare a campaniilor de inflamare a opiniei publice britanice la adresa "pericolului" reprezentat de români, printre cele mai recente (şi popularizate) iniţiative se numără cea a eurodeputatul român, Cătălin Ivan, care a trimis o scrisoare deschisă publicaţiei Daily Express, cerându-i stoparea campaniei împotriva liberalizării pieţei muncii din Marea Britanie pentru români şi bulgari pe care publicaţia o desfăşura.

Eurodeputatul Ivan le-a atras atenţia britanicilor asupra faptului că, în conformitate cu tratatele europene în vigoare "nu pot exista restricţii asupra pieţei muncii" începând de anul viitor, astfel încât orice iniţiativă în direcţia menţinerii restricţiilor pentru români şi bulgari este o încălcare a legislaţiei europene. De asemenea, în scrisoarea politicianului român, se mai sublinia faptul că "toate studiile şi estimările demonstrează că Marea Britanie sau alte state membre ale Uniunii Europene nu vor fi «invadate» de români sau bulgari odată cu liberalizarea pieţei muncii. Cei dispuşi să lucreze în străinătate s-au stabilit deja în diferite ţări ale Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că ridicarea restricţiilor nu-i va afecta pe britanicii care sunt în căutarea locurilor de muncă."

Studiile britanice sunt diferite însă de cele româneşti. Potrivit Daily Mail, care citează un studiu, opt din zece medici bulgari plănuiesc să muncească în străinătate. Sunt şanse bune ca acelaşi lucru să se întâmple şi cu medicii din România, dacă salariile lor vor continua să rămână mult sub pragul european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor