Imigranţii romi ar putea provoca tensiuni în oraşele britanice (fost ministru de interne)

Oraşele britanice s-ar putea confrunta cu revolte rasiale în condiţiile în care un aflux de imigranţi romi creează 'fricţiuni' cu localnicii, a avertizat fostul ministru britanic de interne David Blunkett, preluat de The Daily Telegraph.
(ATTILA KISBENEDEK / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.11.2013

Oraşele britanice s-ar putea confrunta cu revolte rasiale în condiţiile în care un aflux de imigranţi romi creează 'fricţiuni' cu localnicii, a avertizat fostul ministru britanic de interne David Blunkett, preluat de The Daily Telegraph.

Potrivit acestuia, comportamentul anti-social al romilor din circumscripţia sa, Sheffield, a condus la 'tensiuni uşor de înţeles' în rândul comunităţii locale, tensiuni care trebuie abordate pentru a preveni viitoare tulburări.

Pentru a calma tensiunile, imigranţii romi din Slovacia trebuie să 'îşi schimbe cultura', să îşi trimită copiii la şcoală, să înceteze să mai arunce gunoiul şi să vagabondeze pe stradă, a precizat parlamentarul laburist cu referire la situaţia din Sheffield.

În caz contrar, avertizează el, comunitatea ar putea 'exploda' în acelaşi fel în care oraşele din nordul ţării au fost zguduite de tulburările dintre cartierele de asiatici şi cele de albi în vara anului 2001.

Potrivit unui studiu recent, amintit de The Daily Telegraph, în Marea Britanie trăiesc în prezent 200.000 de imigranţi romi - una dintre cele mai mari populaţii de romi din Europa de Vest. Cei mai mulţi au venit din Europa de Est începând cu 2004, iar numărul acestora este în creştere rapidă.

Mai multe sute de familii de romi locuiesc în districtul Page Hall din Sheffield, iar localnicii au înfiinţat 'patrule stradale', în replică la comportamentul anti-social al imigranţilor.

În 2001, oraşele Bradford, Oldham şi Burnley s-au confruntat cu revolte grave, ca urmare a tensiunilor dintre comunitatea asiatică (din ce în ce mai numeroasă) şi grupurile de extremă dreaptă, cum ar fi Frontul Naţional şi Partidul Naţional Britanic. Mai multe magazine au fost incendiate, sute de poliţişti au fost răniţi şi peste 200 de oameni închişi.

Prăpastia culturală dintre romi şi comunitatea localnică este cu 50% mai mare decât cea dintre britanicii albi şi imigranţii pakistanezi stabiliţi în Marea Britanie cu o generaţie în urmă, a declarat Blunkett pentru BBC Radio.

'Tinerii romi provin dintr-un mediu şi mai diferit cultural, deoarece trăiesc la marginea pădurii, nu merg la şcoală, nu sunt obişnuiţi cu normele vieţii de zi cu zi. Trebuie să schimbăm acest lucru', a subliniat el.

În acest context, este de părere fostul oficial, poliţia locală trebuie să convingă populaţia romă 'să nu să-şi petreacă tot timpul pe stradă', să o descurajeze să arunce gunoiului şi trăiască în case supraaglomerate.

Pe de altă parte, explică el, localnicii au dreptul 'să bombăne' cu privire la afluxul de imigranţi, fără 'a stârni ura'.

În 2001, estimările oficiale au sugerat 'relativ puţini cetăţeni romi' trăiau în Marea Britanie.

Pe de altă parte, guvernul a băgat 'capul în nisip' în privinţa cifrelor reale privind imigranţii şi nu reuşeşte să profite de finanţarea oferită de Uniunea Europeană pentru a face faţă imigraţiei, a adăugat Blunkett.

Întrebat despre propriile sale politici privind imigraţia în timp ce deţinea portofoliul internelor, Blunkett a recunoscut: 'Deşi nu au fost atât de strălucitoare pe cât mi-ar fi plăcut, ele au existat'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor