Cameron, pus în faţa unei dileme a imigraţiei: India sau Europa de Est? (The Guardian)
Ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii pentru imigranţii bulgari şi români, la începutul anului viitor, pune presiune pe premierul britanic David Cameron pentru ca acesta să-şi înăsprească retorica privind imigraţia, însă acest lucru riscă să afecteze relaţiile diplomatice ale Marii Britanii cu ţări mai îndepărtate, relatează vineri cotidianul The Guardian.
Premierul britanic a fost nevoit să răspundă la comentariile recente ale fostului ministru al afacerilor interne David Blunkett cu privire la faptul că o imigraţie sporită a comunităţilor rome ar putea duce la tulburări pe străzi.
Statisticile publicate miercuri arată că numărul de lucrători bulgari şi români în Marea Britanie a crescut cu 19% din 2012, ajungând la 121.438, notează jurnalul britanic.
În acelaşi timp, tentativele lui Cameron de a construi relaţii diplomatice cu India au fost subminate de critici cu privire la faptul că Marea Britanie devine din ce în ce mai ostilă faţă de imigranţii din această ţară.
În rubrica sa săptămânală din The Lancashire Telegraph, fostul ministru britanic de interne Jack Straw susţine că una din cele mai mari greşeli ale sale a fost să 'ridice restricţiile tranzitorii impuse statelor est-europene precum Polonia şi Ungaria, care au aderat la UE la mijlocul lui 2004'.
"Cercetări aprofundate ale Ministerului Afacerilor Interne au sugerat că impactul acestei bunăvoinţe urma să fie relativ mic, de 5.000 până la 13.000 de imigranţi pe an, până în 2010. Evenimentele au dovedit că aceste previziuni au fost inutile. Migraţia netă a ajuns aproape de un sfert de milion în 2010", scrie Straw.
Temerea este că, atunci când vor fi ridicate restricţiile impuse cetăţenilor bulgari şi români anul viitor, Marea Britanie se va confrunta cu un aflux similar de imigranţi, continuă The Guardian.
Însă, potrivit statisticilor, cetăţenii bulgari şi români constituie circa 8% din lucrătorii din UE în Marea Britanie şi 0,4% din piaţa muncii din această ţară, ceea ce nu este o cifră prea însemnată, comentează jurnalul. Cei 666.000 de lucrători din statele din Europa Centrală şi de Est menţionate de Jack Straw reprezintă aproximativ 2% din piaţa muncii.
Cotidianul britanic mai subliniază şi faptul că rata de angajare a bulgarilor şi românilor cu vârsta de peste 16 ani este de peste 75%, mai ridicată decât rata cetăţenilor britanici, de 72%. Acest lucru înseamnă că bulgarii şi românii sunt proporţional mai puţin susceptibili de a pretinde ajutoare de şomaj decât britanicii.
"Statisticile publicate săptămâna aceasta de University College London arată că imigranţii care au sosit după 1999 sunt cu 45% mai puţin susceptibili de a cere ajutoare de stat sau credite fiscale decât cetăţenii britanici în perioada 2000-2011", mai notează în aceeaşi rubrică fostul ministru Straw, adăugând că "imigranţii din UE plătesc considerabil mai mult în impozite şi contribuţii decât primesc sub formă de beneficii şi transferuri".
În Marea Britanie există o migraţie netă pe termen lung de două ori mai mare din afara Uniunii Europene decât din interiorul acesteia, motiv pentru care o înăsprire a retoricii asupra imigraţiei poate avea efecte mai extinse decât s-ar crede.
Săptămâna aceasta, David Cameron a trebuit să apere politica guvernului cu privire la imigraţie într-un interviu acordat publicaţiei The Times of India, în special un plan, acum abandonat, potrivit căruia imigranţii indieni ar fi trebuit să plătească un depozit în numerar de 3.000 de lire sterline pentru a primi viză.
Cetăţenii indieni primesc de departe cele mai multe vize emise de Marea Britanie. În 2012, indienii au primit 48.000 de vize, de trei ori mai mult decât cele emise australienilor, care se află pe locul doi. În acelaşi timp, numărul de indieni care au venit în această ţară pentru studii a scăzut de la 61.000 în 2009 la doar 16.000 anul trecut, scrie The Guardian.
Această scădere creează o problemă dublă pentru economia britanică. În primul rând, ţara pierde investiţiile pe care le-ar fi adus cei 45.000 de studenţi indieni pierduţi din 2009, iar în al doilea rând, riscă să ofenseze o ţară cu care încearcă să construiască legături comerciale.
Măsurile legate de imigraţia dinspre statele membre ale UE sunt complet separate de cele cu privire la imigranţii din afara spaţiului comunitar, însă reacţia Indiei la abordarea din ce în ce mai intransigentă a guvernului britanic a arătat că aceste politici nu sunt izolate una de alta. Miniştrii britanici vor trebui să decidă ce riscă dacă îşi înăspresc abordarea cu privire la imigraţie, încheie cotidianul.