Cambridge Analytica: Mark Zuckerberg convocat în Parlamentul britanic în cazul utilizării eronate a datelor Facebook
alte articole
Parlamentele Marii Britanii şi din alte state UE i-au cerut fondatorului Facebook să explice utilizarea datelor sale de către Cambridge Analytica. Reţeaua socială a afirmat că se confruntă cu întrebări şi din partea Agenţiei naţionale pentru protecţia consumatorilor a Statelor Unite.
Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost convocat marţi de o comisie parlamentară britanică pentru a explica cum a reuşit compania Cambridge Analytica din Marea Britanie să recolteze datele personale a zeci de milioane de utilizatori Facebook.
Facebook este sub presiune după publicarea unor rapoarte care susţin că firma Cambridge Analytica a folosit în mod eronat informaţiile obţinute din peste 50 milioane de conturi Facebook cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să câştige alegerile prezidenţiale din 2016. Reţeaua socială a pierdut miliarde de dolari din valoarea de piaţă începând de luni.
Într-o scrisoare adresată lui Zuckerberg, Damian Collins, preşedintele Comisiei pentru mass media din Parlamentul britanic, a afirmat că a întrebat în repetate rânduri gigantul american Facebook cum foloseşte datele. El a acuzat reţeaua socială că a “înşelat” comisia prin “subestimarea constantă” a riscurilor legate de protejarea datelor.
“Este momentul ca un director de rang înalt al Facebook, care are autoritate specială, să ofere o explicaţie corectă privind acest eşec catastrofal al procesului”, a declarat Collins în scrisoare. “Ţinând cont de angajamentul pe care l-aţi făcut la începutul Anului Nou de a ‘repara’ Facebook, sper că aceste reprezentant veţi fi dumneavoastră”, a adăugat el, făcând referire la Zuckerberg.
Cererea de a apărea în Parlamentul din Londra a fost făcută în condiţiile în care autorităţile britanice însărcinate cu protecţia datelor caută să obţină un mandat de percheziţie pentru birourile firmei Cambridge Analytica din Londra.
Parlamentul UE îl invită pe Zuckerberg
Fondatorul Facebook a fost de asemenea invitat de către Parlamentul European pentru a discuta despre cazul folosirii eronate a datelor utilizatorului reţelei de socializare.
“L-am invitat pe Mark Zuckerberg în Parlamentul European”, a anunţat pe Twitter preşedintele Parlamentului, Antonio Tajani.
“Facebook trebuie să clarifice lucrurile reprezentanţilor a 500 milioane de cetăţeni europeni că datele lor personale nu sunt folosite pentru a manipula democraţia”, a precizat Tajani.
Facebook vs. FTC
Facebook este anchetat de asemenea de Comisia Federală pentru Comerţ din SUA (FTC), agenţia naţională însărcinată cu protejarea consumatorilor, în acelaşi caz al utilizării datelor personale, a afirmat marţi Bloomberg News.
Gigantul american a declarat marţi că a fost informat de FTC că va primi în această săptămână o scrisoare cu întrebări legate de datele achiziţionate de Cambridge Analytica, însă a precizat că nu a primit niciun indiciu privind lansarea unei investigaţii oficiale.
Senatorul democrat Dianne Feinstein din Comisia judiciară a Senatului SUA a afirmat marţi că Zuckerberg ar trebui să depună mărturie în Congres în legătură cu folosirea de către Facebook a datelor utilizatorilor săi.
Feinstein a cerut preşedintelui Comisiei, senatorul republican Chuck Grassley, să desfăşoare audieri în acest an. De asemenea, ea i-a cerut lui Grassley să depună mărturie şi directorul general al Cambridge Analytica, Alexander Nix, care a fost suspendat marţi pe durata anchetelor.
Gigantul Facebook va discuta miercuri cu anumiţi membri ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor SUA, a declarat Reuters, citând membri ai Congresului.