Directorul adjunct al FBI concediat. Acuzat de atitudine anti-Trump în ancheta legată de Rusia
alte articole
Procurorul General al SUA, Jeff Sessions, l-a concediat vineri seara pe directorul adjunct al FBI, Andrew McCabe, care a fost criticat de preşedintele american Donald Trump că a manifestat o atitudine părtinitoare în investigarea posibilelor legături între campania sa prezidenţială şi Rusia.
Sessions a afirmat că îl concediază pe McCabe cu două zile înainte de pensionarea sa dinainte stabilită la recomandarea inspectorului general şi a biroului pentru responsabilitate profesională, ambii din cadrul FBI.
De asemenea, Sessions a declarat că investigatorii FBI „au concluzionat că McCabe a făcut o dezvăluire neautorizată către mass media şi nu a fost sincer – inclusiv când era sub jurământ – în mai multe ocazii”.
Concedierea lui McCabe are loc la nouă luni după ce Trump l-a concediat pe directorul FBI James Comey pentru modul în care acesta a gestionat investigaţia privind Rusia – o mişcare ce a alarmat Congresul şi a dus la numirea procurorului special Robert Mueller să conducă investigaţia.
Sessions l-a concediat pe McCabe cu două zile înainte ca acesta să împlinească vârsta de 50 de ani, când ar fi fost eligibil pentru pensionarea din FBI cu o pensie întreagă.
Concedierea va ridica întrebări în legătură cu faptul dacă McCabe a fost tratat prea dur din cauza vreunei presiuni politice venite din partea lui Trump, care l-a criticat pe fostul director adjunct pe Twitter şi a cerut înlăturarea sa.
„Sunt tratat în acest mod din cauza rolului pe care l-am jucat, a măsurilor pe care le-am luat şi a evenimentelor la care am fost martor după concedierea lui James Comey”, a afirmat McCabe într-o declaraţie.
„Acest atac asupra credibilităţii mele face parte dintr-un efort mai amplu... de a păta imaginea FBI, a organelor legii şi, în general, a profesioniştilor din sectorul informaţiilor”, a adăugat el.
Pe lângă supravegherea investigaţiei împotriva Rusiei pentru o perioadă, după concedierea lui Comey, McCabe a supravegheat de asemenea ancheta FBI asupra utilizării unui server privat de e-mail de către Hillary Clinton în timp ce ocupa funcţia de secretar de stat.
Trump l-a criticat pe McCabe ca având o „atitudine părtinitoare” împotriva sa şi în favoarea lui Clinton în ambele investigaţii.
În declaraţia sa, McCabe a mai susţinut că el consideră că este atacat politic din cauză că i-ar fi oferit lui Mueller dovezi care confirmă afirmaţiile făcute de Comey că Trump ar fi încercat să îl preseze să pună capăt anchetei privind Rusia.
În timp ce McCabe este republican, Trump a afirmat că acesta a avut o atitudine părtinitoare împotriva sa din cauza faptului că soţia acestuia, Jill, a candidat – deşi fără succes – pentru un loc în Senatul statului Virginia, din partea Partidului Democrat.
FBI a determinat că, de fapt, campania soţiei lui McCabe nu a prezentat un conflict de interese, din cauză că acesta nu conducea la acea vreme investigaţia privind Rusia sau cea privind serverul privat al lui Clinton.
Concedierea lui McCabe are loc după o mişcare extremă făcută de administraţia Trump prin concedierea secretarului de stat Rex Tillerson şi înlocuirea sa cu directorul CIA Mike Pompeo. Decizia a fost luată după luni de tensiuni interne între Departamentul de Stat şi Casa Albă cu privire la eforturile lui Tillerson de a salva acordul nuclear cu Iranul şi de a ignora cererile preşedintelui Donald Trump ca acordul să fie remediat sau respins în întregime de către SUA, au susţinut pentru Washington Free Beacon mai multe surse la curent cu situaţia.