Realitatea bate filmul. Partidul Comunist Chinez interzice accesul în avioane şi trenuri pentru indezirabili

Staţie de tren în China
Staţie de tren în China (Getty Images)

China a declarat că va începe să aplice aşa-zisul sistem de credite sociale pentru a bloca accesul "indisciplinaţilor" la cursele aeriene şi trenuri şi că-i va opri pe cei care au comis infracţiuni de la folosirea mijloacelor de transport timp de până la un an.

Oficial, persoanele care vor fi plasate pe listele cu restricţii includ persoane găsite vinovate de comiterea unor acte precum răspândirea de informaţii false privind terorismul sau provocarea de probleme în timpul zborului, precum şi persoane care au folosit bilete expirate sau au fumat în trenuri, susţin două declaraţii ce au fost publicate vineri pe website-ul Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă.

Persoanele găsite vinovate de comiterea unor infracţiuni financiare, precum angajaţi care au eşuat să achite taxele pentru asigurările sociale sau cei care nu au plătit amenzi vor fi, de asemenea, supuşi restricţiilor, au precizat declaraţiile care poartă data de 2 martie.

Regulile vor intra în vigoare la 1 mai.

După decenii sub controlul Partidului Comunist, societatea se confruntă cu o uriaşă criză morală, lucru semnalat chiar de Hu Jintao, predecesorul actualului preşedinte, care a cerut în mod repetat "armonizarea" socială, încercând să introducă un program naţional de rectificare morală.

Aparent, problema este insurmontabilă chiar pentru imensul aparat de spionaj al populaţiei de care beneficiază Partidul Comunist, astfel că Xi Jinping se foloseşte de campania sa de epurare politică pornită în 2013 pentru a ţine în frâu populaţia chineză.

Confruntat cu o răspândire sufocantă a corupţiei, preşedintele chinez a propus construirea unui sistem de credite sociale, bazat pe cazier, dar mai bizar, pe "comportamentul social" - la locul de muncă, acasă etc.

Planul pare să oficializeze implementarea tehnicilor de control tradiţionale ale comunismului, care s-a bazat pe reţele vaste de informatori care infiltrau orice aspect al vieţii sociale.

China este cunoscută pentru eforturile sale în domeniul controlului social. La începutul anilor 2000, Beijingul a implementat cu ajutorul companiei Cisco aşa-numitul Mare Zid Informatic, filtrând datele care se vehiculau în şi din exteriorul Chinei, pentru a asigura cenzurarea informaţiilor dinspre exterior la care aveau acces chinezii - şi pentru a se asigura că Occidentul nu este suficient informat despre crimele comise în interior.

Iniţiativa a fost complementată cu implementarea sistemului Police.Net care permitea accesul în timp real, la nivel de ofiţer de poliţie de cartier, la o imensă bază de date despre cetăţenii chinezi.

Cele două proiecte au fost implementate în anii 2000, când, în urma campaniei de suprimare fizică a practicanţilor mişcării spirituale Falun Gong pornită de regimul comunist, Beijingul a trebuit să facă faţă unui val de nesupunere civilă paşnică.

Deşi anunţul este recent, există semne că utilizarea "scorului social" pentru transportul domestic ar fi început cu ani în urmă. La începutul anului trecut, Tribunalul Suprem al Poporului a precizat în timpul unei conferinţe de presă că 6,15 milioane de cetăţeni chinezi au fost restricţionaţi să folosească zboruri aeriene din cauza unor infracţiuni sociale.

Sistemul propus de autorităţile de la Beijing este controversat. China are milioane de detinuţi politic şi zdrobeşte cu tărie dizidenţa, libertatea de gândire, de exprimare sau religioasă - astfel că există temeri că noul sistem de control social va genera o infrastructură prin care controlul Partidului asupra oponenţilor devine complet.