SUA şi Seul reiau exerciţiile militare comune. Kim aparent “înţelege” necesitatea acestora

Soldaţi sud-coreeni în patrulă
Soldaţi sud-coreeni în patrulă (Getty Images)

Washingtonul a declarat că exerciţiile comune cu Seul nu au rolul de a provoca Phenianul. Liderul nord-coreean Kim Jong-un ar fi declarat unui delegat sud-coreean, la începutul lunii martie, că înţelege necesitatea desfăşurării exerciţiilor militare între Sttele Unite şi Coreea de Sud.

Exerciţiile militare comune, la care participă SUA şi Coreea de Sud, vor fi reluate în 1 aprilie la o scară “similară” cu cea din anii precedenţi, a afirmat luni Departamentul Apărării al SUA.

Exerciţiile din acest an – cunoscute sub numele de Foal Eagle şi Key Resolve – au fost amânate pentru a evita orice tip de confruntare în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din Pyeongchang, ce au avut loc în februarie în Coreea de Sud.

“Exerciţiile noastre combinate sunt orientate spre apărare şi nu există niciun motiv pentru care [regimul din] Coreea de Nord să le considere drept o provocare”, a afirmat Pentagonul, adăugând că Phenianul a fost informat în legătură cu programul şi natura exerciţiilor.

Oficiali sud-coreeni au declarat că exerciţiile din acest an, spre deosebire de cele din anii precedenţi, nu implică bombardiere sau portavioane americane cu propulsie nucleară.

Exerciţiile comune, pe care Phenianul le-a condamnat în anii precedenţi ca fiind repetiţii pentru o invazie a Coreei de Nord, urmează să aibă loc pe fondul unor tensiuni uşor reduse în Peninsula Coreeană.

Discuţii neoficiale între cele două Corei au avut loc înaintea Jocurilor Olimpice, iar la începutul acestei luni o delegaţie sud-coreeană de nivel înalt a vizitat Phenianul şi ambele părţi plănuiesc să se întâlnească în cadrul unui summit comun în luna aprilie.

La rândul său, preşedintele american Donald Trump a fost de acord să se întâlnească cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un înainte de sfârşitul lunii mai, pentru a discuta despre anularea programului de arme nucleare al Coreei de Nord. Phenianul încă nu a confirmat intenţia lui Kim de a se întâlni cu preşedintele american.

În ciuda criticilor faţă de exerciţiile precedente, aparent Kim i-a declarat unui delegat sud-coreean în această lună că “înţelege” necesitatea ca Seul şi Washington să desfăşoare exerciţiile.

SUA şi Coreea de Sud lansează de regulă exerciţiile Foal Eagle şi Key Resolve în luna martie şi, în anii precedenţi, acestea au implicat aproximativ 17.000 de soldaţi americani şi peste 300.000 de soldaţi sud-coreeni.

Aproximativ 30.000 de soldaţi americani sunt staţionaţi în permanenţă în Coreea de Sud pentru a o proteja în cazul unui atac nord-coreean. Ambele Corei se află practic în război, deoarece acordul care a pus capăt Războiului Coreean din 1950-1953 a fost mai degrabă un armistiţiu, nu un tratat de pace cuprinzător.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe