China îl avertizează pe Trump în ceea ce priveşte legăturile militare cu Taiwanul

Guvernul comunist chinez a cerut Washingtonului “să îşi corecteze greşeala”, după ce preşedintele Donald Trump a promulgat Taiwan Travel Act, care permite ca oficialii din Statele Unite şi Taiwan să efectueze călătorii nerestricţionate în cele două ţări.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său chinez Xi Jinping.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său chinez Xi Jinping. (Captură Foto)

Noua lege aprobată de Trump continuă să atragă nemulţumirea regimului comunist chinez. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a declarat sâmbătă că proiectul de lege “încalcă în mod grav” principiul “unei singure Chine” şi trimite “semnale foarte puternice forţelor separatiste pro-independenţă din Taiwan”.

“China se opune cu tărie [proiectului de lege]”, a mai precizat Lu în declaraţia sa.

“Cerem părţii americane să îşi corecteze greşeala, să nu mai urmărească niciun fel de legături oficiale cu Taiwanul sau să îmbunătăţească într-o manieră substanţială relaţiile actuale cu Taiwanul”, a adăugat oficialul chinez.

Într-o declaraţie separată, Wu Qian, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a afirmat că legea “interferează cu problemele interne ale Chinei”.

Beijingul cere Washingtonului “să nu mai urmărească să aibă relaţii militare cu Taipei şi să suspende vânzările de arme către Taiwan pentru a evita înrăutăţirea relaţiilor bilaterale şi militare chinezo-americane, precum şi pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwanului”, potrivit declaraţie lui Wu.

Trump a semnat vineri noua lege privind intensificarea contactului dintre oficialii din Washington şi cei din Taiwan, în ciuda faptului că Beijingul consideră Taiwanul parte a teritoriului său.

Legea “Taiwan Travel Act” prevede ca oficiali din SUA şi Taiwan să efectueze călătorii nerestricţionate, restaurând astfel contactul oficial direct american cu insula autoguvernată – contact care a fost suspendat în 1979, când Washingtonul a renunţat la recunoaşterea diplomatică a Taipei-ului, precizând că Taiwanul face parte dintr-o “singură Chină”.

SUA încă nu are relaţii oficiale cu Taiwanul, dar este obligată prin lege să ajute insula să se apere.

Washingtonul numeşte Taiwanul un “far al democraţiei” în Asia şi susţine că “realizările sale democratice inspiră multe ţări şi mulţi oameni în regiune”.

Pe de altă parte, relaţia Chinei cu Taiwanul s-a înrăutăţit de la câştigarea alegerilor prezidenţiale din 2016 de către Tsai Ing-wen, care a refuzat să sprijine viziunea Partidului Comunist Chinez că insula aparţine Chinei continentale.