Gaz, nervi şi hiperventilaţie în cazul Skripal - Rusia pregătită să expulzeze diplomaţi britanici

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Getty Images)
Andrei Popescu
16.03.2018

Rusia este pregătită să expulzeze diplomaţi britanici ca răspuns la decizia premierului britanic Theresa May de a expulza 23 de diplomaţi ruşi, în condiţiile în care relaţiile dintre Moscova şi Londra au ajuns la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece din cauza unui atac cu un agent chimic pe teritoriul britanic.

După prima utilizare ofensivă cunoscută a unei astfel de arme în Europa de la cel de-al doilea război mondial până în prezent, premierul May a învinuit Moscova şi a declarat că 23 de cetăţeni ruşi, despre care a precizat că sunt spioni care lucrează sub acoperire diplomatică la ambasada Rusiei din Londra, au la dispoziţie o săptămână pentru a părăsi ţara.

Rusia a negat orice implicare în otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei acestuia şi, în plus, a descris Marea Britanie ca o putere post-colonială tulburată de Brexit. Moscova chiar a sugerat că Londra a orchestrat atacul în încercarea de a alimenta isteria anti-rusească.

Întrebat de un reporter Reuters în capitala kazahă dacă Rusia plănuieşte să expulzeze diplomaţi britanici din Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a zâmbit şi a afirmat: “O vom face, bineînţeles”.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia şi-ar putea anunţa răspunsul în orice clipă.

Marea Britanie, SUA, Germania şi Franţa au cerut Rusiei, într-o declaraţie comună publicată joi, să dea explicaţii despre atac. Preşedintele american Donald Trump a precizat că se pare că ruşii ar fi fost în spatele incidentului.

Rusia a refuzat până acum să răspundă cererilor britanicilor de a explica cum Noviciok, un agent chimic dezvoltat de armata sovietică, a fost folosit pentru a-l otrăvi pe Skripal, în vârstă de 66 ani de ani, şi pe fiica sa Iulia, de 33 de ani, în oraşul britanic Salisbury.

Skripal, un fost colonel în serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU) care a divulgat serviciilor de spionaj britanice numele a zeci de agenţi ruşi, şi fiica sa se află în stare critică în spital începând cu 4 martie, când au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor