Calul troian al Rusiei în NATO. Într-un eventual război în Europa, Ungaria posibil să nu îşi respecte obligaţiile din articolul 5
Există preocupări legitime cu privire la menţinerea Ungariei ca membru al NATO. Potrivit Robert Lansing Institute, declaraţiile şi acţiunile recente ale guvernului ungar sugerează că, în cazul unui conflict militar în Europa, Ungaria ar putea să nu îşi îndeplinească obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 5 din Tratatul de la Washington.
Oficiali de rang înalt din statele membre NATO şi-au exprimat îngrijorarea tot mai mare cu privire la posibilitatea unui conflict armat cu Rusia. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat recent că Bundeswehr-ul trebuie să fie pregătit de război până în 2029. Între timp, şeful apărării din Estonia, generalul-maior Vahur Karus, a dezvăluit că NATO a însărcinat Estonia cu pregătirea pentru un potenţial conflict militar cu Rusia. Astfel de declaraţii reflectă evaluarea Occidentului conform căreia războiul cu Rusia este un scenariu foarte probabil.
Cu toate acestea, poziţia actuală a Ungariei, ca satelit de facto al Rusiei în Europa, a generat îngrijorări cu privire la capacitatea alianţei de a garanta securitatea membrilor săi. Într-un interviu acordat Politico, Balázs Orban, un consilier al prim-ministrului Ungariei, a remarcat că, dacă Ungaria s-ar confrunta cu o agresiune rusă asemănătoare invaziei Ucrainei din februarie 2022, ţara nu ar opune rezistenţă militară.
„Dacă am fi întrebaţi, nu am sfătui acest lucru”, a spus Orban, citând lecţiile dure ale istoriei, în special revolta din 1956, ca motiv pentru evitarea de către Ungaria a unor astfel de pierderi.
Comentariile lui Orban sunt o insultă profundă la adresa memoriei miilor de luptători maghiari pentru libertate care şi-au dat viaţa în 1956 pentru independenţa Ungariei. Subliniază dependenţa profundă a Ungariei de Rusia şi pune la îndoială dorinţa acesteia de a respecta obligaţiile de apărare colectivă ale NATO în caz de război cu Rusia.
Aceasta sugerează că, în cazul unui atac rusesc asupra statelor baltice, Poloniei sau Scandinaviei, Ungaria s-ar abţine probabil de la participarea la conflict şi de la furnizarea de sprijin militar NATO. Guvernul Orban pregăteşte efectiv terenul pentru capitularea fără luptă a Europei în faţa Rusiei.
Într-un astfel de scenariu, Budapesta ar transfera fără îndoială povara apărării spaţiului euro-atlantic asupra SUA, Regatului Unit, Germaniei şi Franţei. Acest lucru ridică serioase semne de întrebare cu privire la înţelepciunea continuării aderării Ungariei la NATO, în special în ceea ce priveşte schimbul de informaţii. Poziţia Ungariei nu doar compromite cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, dar riscă şi scurgerea de informaţii sensibile, ameninţând integritatea proceselor decizionale ale NATO.
Având în vedere sabotajul politic şi geopolitic al Ungariei, calitatea sa de membru al NATO a devenit contraproductivă şi un risc de securitate. Este imperativ ca NATO să dezvolte măsuri care să îi garanteze eficacitatea în faţa unor astfel de provocări interne.