California decide să eticheteze erbicidul Roundup ca fiind cancerigen. Monsanto protestează

Glifosatul, un element din ierbicidul Roundup, a fost acuzat de cauzarea autismului la copii, şi, mai nou, de provocarea cancerului
Glifosatul, un element din ierbicidul Roundup, a fost acuzat de cauzarea autismului la copii, şi, mai nou, de provocarea cancerului (Captură Foto)

Statul american California a dat o lovitură puternică companiei Monsanto în condiţiile în care EPA (Environmental Protection Agency) va înregistra acum glifosatul – principalul ingredient toxic din cel mai folosit erbicid din SUA, Roundup – ca fiind o sursă deja cunoscută pentru cauzarea cancerului, conform website-ului Zero Hedge.

Pe baza legii Safe Drinking Water and Toxic Enforcement Act din 1986 – de obicei folosită sub numele său original “Proposition 65” – elementele chimice care cauzează cancer, malformaţii congenitale sau alte afecţiuni ale aparatului reproducător, trebuie să fie etichetate şi trecute pe listele publice de stat. Chimicalele ajung pe această listă şi dacă sunt descoperite ca fiind cancerigene de către International Agency for Research on Cancer (IARC), o ramură a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În luna martie, IARC a publicat un raport care a descoperit că glifosatul este un element probabil cancerigen.

Pe lângă “dovezile convingătoare” că erbicidul poate cauza cancer la animalele din laborator, raportul mai susţine că “studiile de caz de control asupra expunerii la locul de muncă realizate în SUA, Canada şi Suedia au raportat un risc crescut pentru limfomul non-Hodgkin, care s-a menţinut după ajustările făcute altor pesticide.”

Decizia Californiei de a plasa glifosatul pe lista chimicalelor toxice este prima de acest gen. Dr. Nathan Donley de la Center for Biological Diversity a susţinut într-un email adresat Ecowatch: “Din câte ştiu eu, este prima agenţie de reglementare din SUA care a anunţat că glifosatul este cancerigen. Aşadar, este un lucru foarte important.”

După ce Office of Environmental Health Hazard Assessment (OEHHA), din cadrul EPA, şi-a anunţat intenţia de a înregistra glifosatul ca un agent cunoscut de provocare a cancerului, publicul va avea timp până la 5 octombrie să dezbată această decizie. Nu există niciun fel de restricţii asupra vânzării sau utilizării produsului care să fie asociate cu listarea.

Compania Monsanto a fost aparent nedumerită de această decizie de a plasa glifosatul pe o listă de stat ce conţine aproape 800 de chimicale toxice capabile să provoace cancer. Monsanto a respins acuzaţiile şi a declarat că Roundup este un produs util multor fermieri, inclusiv în California, adăugând că în perioada următoare va oferi OEHHA informaţii ştiinţifice detaliate legate de siguranţa glifosatului.

Roundup este pulverizat pe recoltele din întreaga lume, în special în cazul soiurilor Roundup-Ready de la Monsanto – modificate genetic pentru a tolera cantităţi mari de erbicid fără a afecta culturile. Controversa a învăluit această practică de ani de zile, în special după ce s-a descoperit că fermierii au folosit erbicidul Roundup în cantităţi tot mai mari în loc să îl reducă, aşa cum susţinuse Monsanto.

La mai puţin de o săptămână după ce OMS a publicat raportul său în care a numit glifosatul ca fiind cancerigen, Monsanto a cerut retragerea acelor afirmaţii şi a susţinut că Roundup este sigur atunci când este folosit conform specificaţiilor.

Săptămâna trecută, o instanţă de apel din Lyon, Franţa, a susţinut o decizie din 2012 acordată în favoarea fermierului Paul Francois, care a declarat că a fost otrăvit chimic şi a suferit daune neurologice după ce a inhalat erbicidul Lasso de la Monsanto. În mod nesurprinzator, gigantul în sectorul agrochimic plănuieşte să ajungă cu apelul său la cea mai înaltă curte din Franţa.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură