Câteva motive pentru care ar trebui evitate OMG

(photos.com)

Produsele fabricate din organisme modificate genetic (OMG) constituie în prezent subiectul unor discuţii aprinse şi contradictorii. Producătorii susţin că un eventual pericol al acestor produse nu a fost încă demonstrat. Oponenţii susţin că acestea sunt indubitabil dăunătoare şi le numesc „alimentele lui Frankenstein”. Totuşi, „câinii latră, caravana trece”, iar produsele modificate genetic sunt deja pe masa noastră. Ce ne putem aştepta de la aceşti mutanţi gastronomici?

Ce sunt de fapt OMG-urile: o maltratare a naturii şi oamenilor, sau, dimpotrivă, o soluţie inteligentă pentru problemele omenirii? Să aducem puţină lumină cu privire la aceste lucruri.

Mai întâi de toate, OMG – este un organism, al cărui genotip a fost modificat cu ajutorul metodelor ingineriei genetice. Spre exemplu, în depozitul de gene din ADN-ului uman, există aproximativ 10.000 de gene care sunt responsabile pentru anumite caracteristici individuale (de exemplu, culoarea ochilor). Însă există mai multe trăsături decât gene, astfel încât o genă poate fi responsabilă pentru mai multe caracteristici.

Ramplasând genele, poţi schimba trăsăturile exterioare, atribuind organismelor unele proprietăţi noi. Pentru a face acest lucru, oamenii de ştiinţă extrag o genă de la un organism şi o implantează în ADN-ul altuia. Cu ajutorul enzimelor restrictaze şi ligaze poate fi obţinută gena dorită, care se injectează ulterior în ADN-ul unui organism viu şi astfel se obţine un nou organism.

Această perspectivă îi atrage pe oamenii de ştiinţă în mod special în ceea ce priveşte plantele, cărora le pot oferi anumite proprietăţi utile: dezvoltarea rezistenţei la depozitare şi transportare, sporirea rezistenţe la erbicide şi pesticide, asigurarea protecţiei împotriva dăunătorilor, obţinerea unui randament sporit al recoltei.

Primele plante modificate genetic au fost create în laboratoarele companiei „Monsanto” (SUA), care şi în ziua de azi ţine întâietatea în ceea ce priveşte producţia plantelor transgenice. Prima plantă-MG, care a intrat pe piaţă, a apărut în 1994. Era roşia FlavrSavr, care nu îşi pierdea calităţile şi proprietăţile, chiar dacă era depozitată pentru o perioadă lungă de timp. Ulterior a fost creată roşia cu genomul cambulei arctice, care are o rezistenţă sporită la îngheţ. Următorul pas - chiar şi mai original - oamenii de ştiinţă planifică să creeze roşii în formă de cub. Ghiciţi pentru ce? Pur si simplu, este comod să le ambalezi în cutii.

În prezent, există circa 900 de linii de plante modificate genetic! Peste 100 dintre acestea se produc deja.

Soiurile modificate genetic de porumb, cartofi, soia, sfeclă de zahăr şi de orez se folosesc în aproape toate produsele. Spre exemplu, în formulele pentru sugari, cerealele pentru sugari, în produsele de panificaţie, patiserie, carne, conserve şi fast-food.

Desigur, în ochii oamenilor de ştiinţă care percep ADN-ul ca şi când ar fi designeri, totul pare un joc distractiv. Tomate cu gene de cambulă arctică, cereale cu gene de scorpion... Totuşi, lumea noastră este dialectică. Orice pas are consecinţe atât pozitive, cât şi negative. Dezavantajul cel mai important al transformărilor genetice îl constituie ameninţarea la adresa securităţii omului şi naturii.

Companiile, cum ar fi „Monsanto” şi mulţi oameni de ştiinţă susţin că OMG nu prezintă vreun pericol. Ei susţin că pe parcursul a 25 de ani au fost derulate 130 de proiecte de cercetare, cu participarea a aproximativ 500 de grupuri de cercetare, care nu au identificat un eventual pericol al acestor produse. Potrivit opiniei lor, OMG nu pot fi mai periculoase decât o simplă selecţie a plantelor. Deşi producătorii vorbesc despre inofensivitatea OMG, mulţi oameni găsesc suficiente motive pentru a nu îi crede.

Profiturile de milioane şi-ar putea spune cuvântul în ceea ce priveşte independenţa şi imparţialitatea cercetătorilor, promovarea intereselor, etc. În plus, investigaţiile efectuate timp 25 de ani – sunt doar o clipă în oceanul timpului. Contaminarea transgenică se va resimţi profund în cazul generaţiilor viitoare. Deşi, unele efecte pot să apară chiar şi în viitorul apropiat.

OMG pun sub semnul întrebării problema protecţiei naturii împotriva distrugerii. În zonele de cultivare a OMG, au fost documentate cazuri de distrugere a multor specii de insecte, de contaminare biologică a solului de către agenţii chimici. Cel mai important efect negativ - pierderea diversităţii formelor de viaţă şi degenerarea lor.

OMG sunt toxice şi alergene. Aproape jumătate din proteinele ​​transgenice, responsabile pentru calităţile „bune” ale plantelor modificate genetic, sunt toxice şi alergene. Plantele modificate, care sunt rezistente la pesticide şi erbicide, le pot conţine în cantităţi mari. Aceste substanţe pot bloca enzimele digestive şi afecta funcţia pancreasului.

Erbicidul cunoscut - glifosat, care se utilizează la cultivarea sfeclei de zahăr şi a bumbacului transgenic, este, de asemenea, un puternic cancerigen. Acesta poate provoca limfom. Alte erbicide pot afecta supravieţuirea şi sănătatea embrionilor umani. Unele plante transgenice produc lignină. Lignina se descompune în organism în componente toxice şi cancerigene - fenol şi metanol.

Cazuri de intoxicaţii sunt deja cunoscute în istoria OMG. Compania japoneză „Showa Denko K.K.” furniza pe piaţă aminoacidul alimentar modificat genetic - triptofan. S-a dovedit că acest aditiv este cu mult mai periculos decât omologul său natural. Triptofanul modificat a dus la moartea a 37 de persoane şi aproximativ 1.500 de oameni au devenit invalizi.

Deosebit de alergene sunt OMG în cazul copiilor, a căror imunitate se formează definitiv la vârsta de 12-14 ani. Copiii sunt sensibili la proteinele „străine”, ceea ce sporeşte sensibilitatea la alergeni. Cazuri de reacţii alergice la soia MG au fost raportate în mod repetat. Unde este garanţia că perturbarea imunităţii şi programul de carcinogeneză nu se va face resimţit în organismele copiilor noştri.

OMG conţin adesea gene rezistente la antibiotice. Spre exemplu, antibioticele ampicilina şi canamicina sunt utilizate în producţia alimentelor. Există o probabilitate mare ca microorganismele să dezvolte rezistenţă la aceste antibiotice. În Spania, Ţările de Jos şi Regatul Unit rezistenţa la preparatele antimicrobiene pentru tratamentul de infecţii ale tractului urinar a atins deja 82%.

Susţinătorii revoluţiei OMG consideră astfel de argumente nefondate, calificându-le „poveşti de groază”. Ei spun că OMG sunt sigure, mai puţin costisitoare şi pot soluţiona problema foametei ce ameninţă omenirea... Din nou, lumea este dialectică - fiecare poate să tragă concluziile sale.

OMG atinge şi o altă parte a problemei: pe cea de moralitate. Din perspectiva unei escrocherii fără precedent din toate timpurile – teoria provenienţei omului din maimuţe - omul este doar un produs al evoluţiei maimuţelor. Această teorie domină toate domeniile ştiinţifice ale societăţii umane, nemaivorbind de faptul că nu a fost demonstrată nici din punct de vedere arheologic, genetic sau prin orice altă cale. În plus, în toate aceste privinţe această teorie conţine multiple contradicţii. Iar dacă este aşa, atunci există loc şi pentru alternative.

Ştiinţa actuală creează o mulţime de limitări, evitând şi respingând cercetările teoriilor alternative non-materialiste.

Multe din învăţăturile antice şi scripturile diverselor culturi indică faptul că omul a fost creat de Înţelepciunea Universală, Dumnezeu, Fiinţe Iluminate, după „propriul chip şi asemănare”. Iar tot ceea ce îl înconjoară pe om: plante şi animale - toată natura a fost creată pentru om, potrivit unor planuri divine. Dacă o astfel de versiune ar putea fi considerată adevărată, atunci încercările de a introduce schimbări în natură şi în însuşi omul reprezintă o greseală enormă, pentru care cu siguranţă va trebui să plătim. Poate că suntem deja răsplătiţi cu alergii şi cancer pentru „progresul ştiinţei”?

Este posibil că acest punct de vedere să arate ridicol în ochii geneticienilor, cărora le este cu adevărat greu să creadă că există altceva în afară de gene, ce poate determina destinul omului. Pentru ştiinţa actuală un astfel de lucru este de-a dreptul neverosimil. Totuşi, timpul trece şi ceea ce era considerat imposibil anterior, devine în cele din urmă acceptat universal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură