Aproape un miliard de fluturi dispăruţi în SUA. Bănuiala cade pe produsele Monsanto

La începutul acestui an, Agenţia americană Fish and Wildlife Service (FWS) a anunţat o campanie de 3.2 milioane de dolari pentru a salva "asediaţii" fluturi Monarch. Nu cu mult timp în urmă, în 1996, existau aproape 1 miliard de fluturi monarhi în SUA. Astăzi, numărul lor s-a diminuat cu 90 la sută.
Fluture din specia Monarh (EEI_Tony/iStock)
Joseph Mercola
08.06.2015

La începutul acestui an, Agenţia americană Fish and Wildlife Service (FWS) a anunţat o campanie de 3.2 milioane de dolari pentru a salva "asediaţii" fluturi Monarch. Nu cu mult timp în urmă, în 1996, existau aproape 1 miliard de fluturi monarh în SUA. Astăzi, numărul lor s-a diminuat de zece ori.

Cheia campaniei este restabilirea şi consolidarea habitatului fluturilor Monarh, întrucât pierderea habitatului din cauza practicilor agricole a jucat un rol important în dispariţia lor.

Începutul este bun, dar ceva lipseşte flagrant din anunţul FWS - rolul companiei Monsanto în toate astea.

Glifosatul din Roundup-ul produs de Monsanto omoară plantele preferate ale fluturilor Monarch

Aliorul este o ţintă uşoară pentru glifosat - produsul chimic din erbicidul Roundup care este folosit în Monsanto Roundup Ready™ în culturile modificate genetic.

Această plantă perenă obişnuia să fie comună pe teritoriul preerii americane, şi joacă un rol esenţial în supravieţuirea fluturilor. Este singura plantă pe care monarhul adult va pune ouăle.

Odată ce larvele eclozează, omida va mânca planta. De fapt, aliorul este singurul aliment pe care omizile monarh îl mănâncă. Dacă în calea migrării sale, fluturele nu găseşte plante alior, nu se poate reproduce - ceea ce înseamnă că nu poate, în cele din urmă, să supravieţuiască.

Acesta este un motiv suficient pentru a lua măsuri urgente, dar pierderea fluturilor monarh este mult mai gravă. Potrivit FWS:

"Protejarea fluturilor monarh nu este doar despre salvarea unei specii, chiar aşa spectaculară cum este. Monarhul serveşte ca un indiciu al stării de sănătate a polenizatorilor şi a peisajului american.".

"Agricultura în sine nu este problema"

FWS recunoaşte că practicile agricole au jucat un rol în devastarea habitatului monarhilor. Însă nu doar agricultura este problema - ci plantarea culturilor modificate genetic, în special a porumbului şi soia, precum şi aplicarea ulterioară a ierbicidului Roundup care ucide implicit fluturii.

Potrivit unui raport, "Monarhi în pericol," al Centrului pentru Siguranţa Alimentelor (CFS), "agricultura în sine nu este problema", deoarece monarhii au coexistat cu agricultura de la 1800.

Am fost cu toţii responsabili. Suntem consumatori ai produselor agricole.

Chiar şi preeriile şi pădurile din regiunea de vest a SUA au fost convertite în teren agricol, iar o specie deosebit de rezistentă de alior, aliorul comun, a supravieţuit. Sistemul de rădăcini profunde, extinse, i-a permis să supravieţuiască aratului, cositului, iernilor aspre şi chiar aplicării majorităţii erbicidelor, care de obicei nu le-au afectat rădăcinile. CFS a remarcat:

"Astfel, de-a lungul secolului 20, aliorul comun, în, şi din jurul, câmpurilor de porumb şi de soia a susţinut o populaţie mare de fluturi monarh.

De fapt, la sfârşitul anilor 1990 aproximativ jumătate din monarhii din adăposturile de iarnă mexicane s-au dezvoltat pe plante de alior comun din Centura de Porumb, ceea ce îl face cel mai important habitat pentru menţinerea populaţiei de monarhi ca un întreg."

Din 2013, cu toate acestea, circa 90 la sută din soia şi mai mult de 80 la sută din porumbul cultivate în SUA sunt din soiul GM Roundup Ready. Între 1995 - cu un an înainte ca primele culturi de Roundup Ready să fi fost introduse - şi 2013, utilizarea totală a glifosatului în culturile de porumb şi soia a crescut de 20 de ori, potrivit raportului CFS.

În timp ce utilizarea glifosatului a crescut foarte mult, aliorul a scăzut. În 1999, CFS a menţionat că aliorul se află în jumătate din câmpurile de porumb şi soia, dar a scăzut la 8% cu 10 ani mai târziu. În 2013, s-a estimat că doar 1% din aliorul comun prezent în 1999 a mai rămas. Tragic, în timp ce aliorul nu este afectat de mai multe erbicide ... este uşor de eradicat de glifosat. CFS a raportat:

"Recent, ... o schimbare dramatică în practicile agricole - cultivarea pe scară largă a culturilor modificate genetic, culturile de porumb şi soia rezistente la glifosat, Roundup Ready - a declanşat un declin abrupt al aliorului comun, şi, astfel, a monarhilor.

Glifosatul, vândut de Monsanto sub numele de Roundup, este unul dintre puţinele erbicide, care este efectiv în eradicarea aliorului. Spre deosebire de multe alte erbicide, acesta, odată absorbit este translocat (intern) la rădăcina plantei, unde distruge planta la rădăcină şi astfel previne regenerarea.

Glifosatul este deosebit de letal pentru alior atunci când este utilizat în combinaţie cu culturile Roundup Ready. Se aplică mai des, în concentraţii mai mari, şi mai târziu în sezon - în timpul stadiului cel mai vulnerabil de înflorire a aliorului - decât atunci când este utilizat pe culturile tradiţionale.

Tot mai frecventele practici de creştere ale culturilor Roundup Ready continuu pe aceleaşi câmpuri înseamnă că aliorul este expus la glifosat în fiecare an, fără nici o ocazie de a scapa".

Apelul ca Monarhii să fie adăugaţi pe lista speciilor pe cale de dispariţie

Cu 90 la sută din monarhi dispărând începând cu anii 1990, grupuri, inclusiv Centrul pentru Diversitate Biologică, cer ca aceşti fluturi să fie introduşi pe lista speciilor pe cale de dispariţie.

Între timp, în loc să ceară companiei Monsanto să plătească cheltuielile de restaurare a habitatului monarhilor ... şi să ceară terminarea cauzelor pentru care planta alior este eliminată din terenurile agricole, Dan Ashe, directorul Agentei americane Fish and Wildlife Service, a declarat că toată lumea este responsabilă pentru uciderea fluturilor monarhi:

"Am fost cu toţii responsabili. Suntem consumatori al produselor agricole. Mănânc porumb. Fermierii americani nu sunt inamicul. Pot fi parte a soluţiei? Da. "

Monsanto a răsuflat uşurat că nu a găsit nici o menţiune a erbicidului în raportul FWS şi, nu în mod surprinzător, a aplaudat raportul declarând că "agricultura şi habitatul pentru Monarhi pot coexista." Criticii cred, însă, că FWS nu va merge suficient de departe pentru a proteja această specie valoroasă.

Preluat după josephmercola.com. Opiniile prezentate în articol aparţin exclusiv autorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor