Erdogan ameninţă din nou UE: Fără suspendarea vizelor, acordul privind refugiaţii cade

Preşedintele turc Erdogan a declarat liderilor UE că fără o suspendare a vizelor pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească pe teritoriul blocului nu va exista niciun acord privind migranţii. Negocierile au loc în prezent în compania unui nou ministru turc pentru probleme legate de UE.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.05.2016

Parlamentul Turciei va respinge acordul privind migranţii dacă cetăţenilor turci nu li se va acorda accesul fără vize în Europa, a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdogan marţi în Istanbul.

“Dacă discuţiile sunt productive, bine. Dacă nu, atunci va trebui să fie luată o măsură în Parlamentul turc şi legea privind implementarea acordului de reprimire [a migranţilor] nu va fi ratificată”, a susţinut liderul turc.

Conform unui acord încheiat recent între Turcia şi UE, cetăţenii turci vor avea dreptul, începând cu 30 iunie, să călătorească în spaţiul Schengen pentru o perioadă de până la 90 de zile cu paşapoarte biometrice.

În schimb, Ankara va primi înapoi refugiaţii care au pătruns ilegal în Europa dinspre Turcia.

În plus, UE va plăti Turciei câteva miliarde de euro pentru întreţinerea refugiaţilor găzduiţi pe teritoriul său.

Termen ratat

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că termenul limită de 30 iunie pentru suspendarea vizelor nu mai poate fi atins, invocând ezitarea Turciei în privinţa modificării legilor antitero. Aceasta a fost una dintre cerinţele cheie pentru ridicarea vizelor.

Merkel a adăugat că Uniunea Europeană consideră, de asemenea, că Ankara nu va reuşi să implementeze reformele privind libertatea presei şi a sectorului judiciar până la 30 iunie.

UE a creat o listă cu 72 de cerinţe pe care Ankara ar trebui să le îndeplinească pentru a obţine ridicarea vizelor, reforma legislaţiei antitero şi protejarea datelor personale numărându-se printre ultimele cerinţe cheie care trebuie rezolvate.

În plus, Merkel a susţinut luni că s-a exprimat foarte clar că decizia Turciei de a anula imunitatea a 25% dintre membrii Parlamentului ţării – mulţi dintre ei aparţinând minorităţii kurde – este un motiv de mare îngrijorare.

La rândul său, Erdogan a declarat, totodată, că banii promişi de UE ca parte a controversatului acord nu au fost încă viraţi.

Merkel a mai anunţat că vor avea loc discuţii suplimentare cu Turcia.

UE şi Sudanul

În acelaşi timp, conform unui raport al ziarului german Der Spiegel, ambasadorii blocului european au avut o întâlnire în 23 martie, în cursul căreia au căzut de acord să conlucreze cu preşedintele sudanez Omar al-Bashir, pentru a opri fluxul de refugiaţi spre Europa.

Conform presupusului acord, blocul ar urma să ofere peste 50 milioane de euro, în decursul a trei ani, unui număr de 8 ţări africane pentru a le ajuta să îşi securizeze graniţele, a descoperit revista germană. Documentele secrete obţinute de Spiegel indică faptul că Europa va furniza, de asemenea, camere de filmat, scannere şi servere pentru că guvernul sudanez să înregistreze refugiaţii.

Acordul UE cu preşedintele sudanez a ridicat temeri în rândul grupurilor pentru drepturile omului, întrucât Bashir este acuzat de Tribunal Penal Internaţional (TPI) de genocid şi crime de război pentru conflictul din 2003 în regiunea vestică Darfur.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor