Merkel nu este îngrijorată de viitorul acordului UE-Turcia privind migranţii

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că acordul cu migranţii încheiat între UE şi Turcia se va desfăşura conform planului. Comentariile sunt un răspuns la ameninţările Ankarei că ar putea renunţa la acord din cauza tensiunilor legate de ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci.
Cancelarul german Angela Merkel.
Cancelarul german Angela Merkel. (Captură Foto)

La scurt timp după o întâlnire a cabinetului acesteia, Merkel a declarat jurnaliştilor că acordul se va derula conform planului, deşi Turcia a ameninţat că acesta va cădea dacă UE nu va ridica vizele pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească în spaţiul Schengen.

Cancelarul german a declarat miercuri că nu este “îngrijorată” în privinţa controversatului acord privind migranţii ce a fost semnat de UE şi Turcia, în ciuda amplificării tensiunilor dintre Berlin şi Ankara din cauza anumitor cerinţe ale acordului.

Merkel a susţinut că va fi nevoie de mai mult timp pentru ca acordul să fie implementat în totalitate, adăugând că cele două tabere merg în aceeaşi direcţie în ceea ce priveşte aranjamentele lor.

Ameninţări din partea Ankarei

Controversatul acord s-a lovit de un nou obstacol după ce Parlamentul turc a aprobat o legislaţie care a dus la suspendarea imunităţii politice a mai multor parlamentari care au legături cu partidul kurd PKK. Mişcarea a atras un val de condamnări din partea membrilor comunităţii internaţionale, care consideră că acesta este un exemplu că Erdogan încearcă să îşi consolideze puterea şi să diminueze influenţa minorităţii kurde din ţară.

Omer Celik, noul ministru turc însărcinat cu relaţiile Turcia-UE, a susţinut miercuri că blocul european aplică standarde duble în ceea ce priveşte lupta ţării sale împotriva terorismului. El a adăugat că aderarea Turciei la Uniunea Europeană este importantă, dar că nu este singura opţiune a ţării sale.

Luni, UE a declarat că suspendă planurile privind anularea regimului de vize de călătorie pentru cetăţenii turci, precizând că Ankara nu a adoptat la timp reformele necesare privind libertatea presei şi sectorui judiciar. Conform acordului, cetăţenii turci ar putea călători în spaţiul Schengen o perioadă de 90 de zile fără vize cu paşapoarte biometrice.

La rândul său, Erdogan a declarat marţi că Ankara va pune capăt acordului privind migranţii din cauza chestiunii vizelor. Potrivit acordului, Turcia trebuie să primească înapoi toţi refugiaţii care îi folosesc teritoriul pentru a pătrunde ilegal în Grecia şi apoi în alte state europene mai bogate. O altă prevedere a acordului este aceea că Uniunea Europeană va oferi Ankarei ajutoare financiare de circa 6 miliarde de euro pentru găzduirea şi întreţinerea celor aproape 3 milioane de refugiaţi aflaţi în prezent pe teritoriul turcesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe