UE suspendă planurile de anulare a vizelor de călătorie pentru Turcia

Planul UE de anulare a vizelor de călătorie pentru Turcia începând cu 1 iulie va fi amânat din cauza temerilor că Ankara nu va respecta la timp cerinţele blocului. Cancelarul german Merkel nu pare să renunţe la poziţia sa.
Copii sirieni în tabăra pentru refugiaţi Nizip din Turcia.
Copii sirieni în tabăra pentru refugiaţi Nizip din Turcia. (Captură Foto)

Ankara a acceptat deja să primească înapoi refugiaţii care au folosit Turcia ca ţară de tranzit pentru a ajunge în Europa şi, în schimb, ar fi beneficiat, printre altele, de suspendarea regimului de vize pentru cetăţenii turci care călătoresc în UE. Totuşi, Bruxelles-ul consideră că Ankara nu va fi capabilă să implementeze reformele în ceea ce priveşte libertatea presei şi sectorul judiciar până la 30 iunie.

Planul prevede că, de la sfârşitul lunii iunie, cei 75 de milioane de cetăţeni ai Turciei ar putea să pătrundă în spaţiul Schengen pentru o perioadă de până la 90 de zile cu paşapoarte biometrice.

UE a creat o listă cu 72 de cerinţe pe care Ankara ar trebui să le îndeplinească pentru a obţine ridicarea vizelor, reforma legislaţiei antitero şi protejarea datelor personale numărându-se printre ultimele cerinţe cheie care trebuie rezolvate.

“Întrebările pe care le-am avut în legătură cu această situaţie nu au fost clarificate”, a precizat cancelarul german Angela Merkel.

Liderii europeni au avertizat săptămâna trecută că ar fi posibil ca teroriştii să atace ţările UE dacă li se vor permite cetăţenilor turci să călătorească fără vize în ţările UE.

“Se estimează că teroriştii străini şi criminalii organizaţi ar putea obţine paşapoarte turceşti pentru a ajunge în Europa de îndată ce va intra în vigoare programul de suspendare a vizelor”, conform unui raport al Comisiei Europene.

Liderii mondiali şi grupurile umanitare s-au întâlnit la un summit umanitar fără precedent în Istanbul, condus de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. La eveniment, Erdogan a subliniat contribuţia Turciei la găzduirea a aproape 3 milioane de refugiaţi din Siria şi Irak.

În plus, în cadrul unei întâlniri cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Merkel a declarat luni că s-a exprimat foarte clar că decizia Turciei de a anula imunitatea a 25% dintre membrii Parlamentului ţării – mulţi dintre ei aparţinând minorităţii kurde – este un motiv de mare îngrijorare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe