România şi Bulgaria ar putea boicota tratatul UE-Canada

România şi Bulgaria ar putea pune umărul la îndeplinirea visului opozanţilor controversatului tratat UE-Canada. Nu din raţiuni ce ţin de protecţia mediului sau de dorinţa de a-şi proteja economia de eventuale abuzuri ale corporaţiilor, ci pentru a sancţiona refuzul Canadei de a elimina vizele pentru români şi bulgari.
(BEN BORG CARDONA / AFP / Getty Images)

România şi Bulgaria ar putea vota împotriva acordului comercial UE-Canada (CETA) în semn de protest faţă de refuzul Guvernului de la Ottawa de a elimina vizele pentru români şi bulgari, informează publicaţia Euobserver, preluată de Mediafax, citând o scrisoare trimisă de ambasadorii celor două ţări.

"Ar fi foarte dificil ca, în actualul context, guvernele din Bulgaria şi România să găsească argumente în favoarea adoptării Acordului economic şi comercial complet Canada-UE (CETA), dat fiind că Guvernul canadian continuă să aplice un tratament discriminatoriu cetăţenilor noştri", se arată într-o scrisoare a ambasadorilor român şi bulgar la Uniunea Europeană.

Potrivit sursei citate, textul documentului a fost prezentat la Bruxelles cu ocazia reuniunii Consiliului miniştrilor europeni ai Comerţului, desfăşurată vineri. Prin "tratament discriminatoriu" se înţelege menţinerea de către Canada a vizelor de călătorie pentru cetăţenii români şi bulgari.

Mai amintim în context, dincolo de problema vizelor, că milioane de cetăţeni ai Europei au cerut forurilor UE să nu adopte CETA şi să stopeze negocierile pentru tratatul similar UE - SUA (TTIP), acestea fiind considerate o ameninţare pentru democraţii în beneficiul marilor corporaţii.

La Comisia Europeană au fost depuse peste 3.200.000 de semnături prin care se cere renunţarea la celor două trate care permit corporaţiilor, prin aşa numitele clauze ISDS, să aducă în faţa unor curţi de arbitraj private orice stat ce introduce o legislaţie care are ca efect secundar diminuarea profiturilor investitorului.