Turcia avertizează Germania înaintea unui vot privind genocidul armean

Preşedintele turc Erdogan a avertizat Germania în privinţa consecinţelor în cazul în care va adopta o rezoluţie privind genocidul armean. Legăturile culturale, economice, politice şi militare dintre Ankara şi Berlin s-ar putea deteriora într-un moment critic.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.06.2016

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat marţi Germania să nu eticheteze uciderea în masă a armenilor în timpul Primului Război Mondial drept un “genocid”, mişcare sensibilă care ar putea afecta relaţiile dintre cele state într-un moment critic.

Legiuitorii germani se aşteaptă ca rezoluţia să fie adoptată, joi, de conservatorii cancelarului Angela Merkel, iar partenerii social democraţilor în coaliţia de guvernare, precum şi Verzii, să susţine măsura.

Rezoluţia care va fi votată joi foloseşte cuvântul “genocid” atât în titlul cât şi în textul acesteia.

“Soarta armenilor este un exemplu în istoria exterminărilor în masă, a epurărilor etnice, a deportărilor şi a genocidului, care au marcat secolul XX într-o manieră atât de îngrozitoare”, conform textului rezoluţiei.

În plus, rezoluţia susţine că Germania, în calitate de aliat al Imperiului Otoman în timpul Primului Război Mondial, “poartă răspunderea parţială pentru acele evenimente”.

Înainte să se îmbarce într-o călătorie spre Africa, Erdogan a declarat marţi reporterilor că adoptarea rezoluţiei germane “va afecta în mod natural relaţiile diplomatice, economice, de afaceri, politice şi militare viitoare dintre cele două ţări; şi, de asemenea, ambele suntem ţări NATO”.

Erdogan a făcut, de asemenea, un apel către Merkel, tot marţi, a raportat agenţia turcă de ştiri de stat Anadolu.

În calitate de stat succesor al Imperiului Otoman, Turcia neagă faptul că evenimentele care au început în 1915 reprezintă un genocid şi a criticat ţările care au recunoscut în mod oficial termenul.

În 2011, Franţa a numit în mod oficial strămutările şi crimele drept genocid, iar Turcia şi-a rechemat temporar ambasadorul; tot astfel a procedat în cazul Austriei în 2015. În plus, Ankara a ameninţat SUA cu închiderea bazelor critice ale NATO dacă Congresul SUA adoptă o rezoluţie.

Rezoluţia germană are loc într-un moment în care Merkel se bazează pe Turcia pentru implementarea unui acord cu Uniunea Europeană privind migranţii. Controversatul acord a întâmpinat deja probleme serioase datorită insistenţei Turciei în privinţa suspendării de către blocul european a regimului de vize pentru cetăţenii turci care doresc să călătorească în spaţiul Schengen. Erdogan a ameninţat în mai multe rânduri că ţara sa se va retrage din acord dacă chestiunea vizelor nu va fi rezolvată. De altfel, preşedintele turc a ameninţat că va da drumul unui val de refugiaţi spre Europa dacă cerinţele ţării sale nu sunt respectate în totalitate.

În plus, votul privind rezoluţia germană are loc în mijlocul amplificării temerilor privind situaţia drepturilor omului din Turcia, a consolidării regimului autoritar al lui Erdogan şi privind amplificarea războiului sirian. Pe plan intern, rezoluţia germană ar putea stârni sentimentele minorităţii turce din Germania, care se ridică la 3 milioane de persoane.

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier, a declarat marţi că el nu consideră că adoptarea rezoluţiei va cauza probleme cu comunitatea turcă din Germania. Totuşi, el a manifestat unele temeri că adoptarea rezoluţiei va declanşa un răspuns neproductiv din partea Turciei şi va stânjeni eforturile de reconciliere cu Armenia.

Merkel a fost deja supusă unui val de critici puternici pentru că a permis o investigaţie asupra unui comediant german care l-a insultat pe Erdogan într-un poem. Iar dacă va întoarcă spatele acestei rezoluţii, cancelarul va atrage asupra sa un nou val de critici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor