China inundă reţele sociale cu postări false

Regimul de la Beijing şi armata sa de "postaci" au inundat reţelele sociale cu circa 488 de milioane de postări false.
Chinezi la un internet cafe in Beijing
Chinezi la un internet cafe in Beijing (Gou Yige / Getty Images)

China comunistă a inundat reţelele de social media cu comentarii puse de "postaci" plătiţi, în încercarea de a influenţa percepţia opiniei publice asupra sa, arată un studiu citat de BBC.

Potrivit sursei citate, studiul, realizat de cercetători de la Harvard, arată că guvernul chinez şi armata sa de ajutoare plătite scriu circa 488 milioane de postări false pe an.

Marea majoritate a postărilor false ce au inundat internetul sunt concepute astfel încât să pară că au fost făcute de oameni obişnuiţi, arată studiul condus de Gary King, din cadrul departamentului de Studiu guvernamental din cadrul Harvard.

Studiul este făcut pe baza unor documente şi liste "scurse" în 2014 care includ numele şi pseudonimele chinezilor angajaţi de autorităţi pentru a face postări în beneficiul statului.

Conform studiului, în genere, "postacii" regimului nu încearcă să infirme sau să contrazică comentariile critice, nu apără în mod explicit guvernul, liderii săi sau politicile de stat, indiferent cât de virulente ar fi acestea; postacii par să evite cu totul subiectele controversate, reiese din documentul cercetătorilor de la Harvard.

Lăsând o controversă să moară de la sine sau schimbând subiectul funcţionează mai eficient decât să dai un argument la care interlocutorul va veni cu un nou contra-argument. Aşadar, postacii Partidului Comunist lansează mai degrabă comentarii despre realizările statului sau istoria sa, se arată în studiu. Postările sunt puse la ore de vârf sau când se dezbat teme de mare interes, pentru a se maximiza "randamentul."

Beijingul este cunoscut pentru faptul că angajează zeci de mii de cenzori pentru a ţine evidenţa postărilor de pe Internet şi a le îndepărta pe cele considerate ofensatoare la adresa statului. Mii de alţi chinezi sunt plătiţi pentru a posta comentarii pozitive despre guvern pe site-urile de socializare. Postacii sunt cunoscuţi sub numele de "soldaţi în armata de 50 de cenţi", după sumele pe care le primesc pentru a posta mesaje pro-guvernamentale.

Pe lângă inundarea reţelelor sociale cu comentarii favorabile regimului de la Beijing, China face eforturi considerabile pentru a şterge postările al căror conţinut este considerat "prea sensibil" pentru a ajunge la cetăţenii chinezi, mai arată BBC.

Reamintim în context că autorităţile de la Beijing sunt renumite pentru tenacitatea cu care încearcă să blocheze accesul cetăţenilor la informaţii despre corupţia înalţilor demnitari chinezi şi despre crimele comise de regim. Statul chinez a investit sume uriaşe pentru a construi aşa-numitul "Mare Firewall", un sistem complex de cenzură a internetului astfel încât tastarea unor căutări după subiecte precum masacrul din Tiananmen - când statul a scos tancurile contra studenţilor - sau Falun Gong, mişcare spirituală persecutată de regimul comunist, nu întorc niciun rezultat sau, mai rău, le aduce cetăţenilor riscul de a fi arestaţi.

Mai mult, site-urile online ale unor publicaţii care au postat articole considerate periculoase pentru regim au fost blocate de-a lungul anilor. Rând pe rând, Guardian, New York Times, Bloomberg News etc. au fost blocate în China, după ce au publicat o serie de dezvăluiri despre averile uriaşe acumulate de membrii familiilor liderilor chinezi. De asemenea, site-urile în limba chineză ale Thomson Reuters şi Wall Street Journal au fost blocate pentru o scurtă perioadă în luna noiembrie.

În fruntea publicaţiilor interzise de regim în China se află Epoch Times, publicaţie care a scris pentru prima oară despre recoltarea de organe pe viu de la aderenţii Falun Gong, despre răspândirea epidemiei SARS, despre laptele cu melamină care a trimis zeci de mii de bebeluşi în spital etc. Mulţi corespondenţi Epoch Times au fost arestaţi în anul 2000 în China iar paginile web ale publicaţiei sunt blocate de firewall-ul chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe