Braşov: Cetatea Râşnov rămâne închisă pentru turişti

Cetatea Rasnov (out4awalk.com)
Epoch Times România
17.02.2010

Cetatea din Râşnov, monument istoric de categoria A, rămâne închisă, în continuare, pentru turişti, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, primarului oraşului Râşnov, Adrian Veştea.

Alături de istorici şi reprezentantul firmei S.C Arhing SRL din Târgu-Mureş, care lucrează la expertizarea Cetăţii, primarul a spus că probabil, în luna aprilie, este posibil să se redeschidă cetatea, după ce se va stabili un traseu care să nu pună în pericol siguranţa turiştilor. Deocamdată, din luna decembrie şi până la mijlocul lunii februarie, au fost expertizate doar zonele cu cel mai ridicat grad de risc, care înseamnă o treime din cei 9850 de metri pătraţi pe care se întinde monumentul istoric.

Prăbuşirea unei părţi din zidul exterior al Incintei de Jos, în 13 martie 2009, şi a Turnului de platformă, în 22 septembrie 2009, evenimente care au dus la închiderea cetăţii, toate acestea fiind zone restaurate de S.C Drumuri Publicitare SRL, administratorul cetăţii, în perioada 2000-2008, fără niciun fel de aprobări de la specialişti, a determinat primăria Râşnov, împreună cu specialiştii în domeniu, să realizeze o documentaţie ştiinţifică pentru Grădina Cetăţii, Incinta de Jos, Latura Sudică a Curţii Interioare, Incinta principală, rezervoarele de apă şi terasa -bar din Incinta principală a cetăţii.

Firma din Târgu-Mureş care a câştigat licitaţia pentru expertizare a ajuns la concluzia că se impun lucrări de primă urgenţă, lucrări de restaurare şi lucrări de consolidare şi reparaţii ale monumentului naţional.

Lucrările executate de SC Drumuri Publicitare SRL nu aveau avize emise de Ministerul Culturii şi nu au avut autorizaţii de construcţie eliberate de specialiştii în restaurarea de monumente istorice, ceea ce impune realizarea unor lucrări ample de restaurare pentru situl istoric şi demolarea construcţiilor şi amenajările realizate ilegal de fostul administrator al cetăţii.

Având în vedere că Cetatea Râşnov este un obiectiv de maximă valoare arhitectural istorică, lucrările de restructurare vizează trei etape principale: lucrări de primă urgenţă, care cuprind consolidarea şi reabilitarea zidului de fortificaţie sudică; consolidarea şi reabilitarea zidului între Turnul Bathory şi Turnul de Nord; dezafectarea construcţiilor destinate rezervoarelor de apă; reconstrucţia Turnului de Platformă şi consolidarea zonelor de zid de fortificaţie afectate după prăbuşirea Turnului de platformă în toamna anului trecut.

În etapa a doua se va realiza restructurarea şi refuncţionalizarea Turnului Bathory, Turnul de Nord, Turnul Porţii, Barbacana Est,Turnul Triunghiular şi Barbacana Vest şi repararea şi restaurarea zidului de incintă latura sud.

În ultima etapă se vor avea în vedere lucrări de reparaţii şi reconstrucţia Porţii sud, Lucrări de sistematizare verticală şi amenajări de incintă alei, platforme, dezafectarea construcţiei terasă, sistematizarea verticală, amenajări peisagistice incinta interioară şi exterioară. Specialiştii consideră că rezistenţa, stabilitatea şi siguranţa în exploatare a construcţiilor din Cetatea Râşnov vor fi asigurate, în condiţiile realizării intervenţiilor propuse în expertiza realizată de firma S.C ARHING SRL din Târgu-Mureş.

Dintr-o primă estimare ar fi vorba de peste 1,5 milioane de euro. Fondurile ar putea fi accesate şi prin intermediul proiectelor europene, dar deocamdată, până la finalizarea procesului dintre Primăria Râşnov şi fostul proprietar, care se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, o parte dintre lucrări vor fi finanţate din bugetul primăriei.

Cetatea Râşnov era unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din judeţul Braşov, după Biserica Neagră şi Castelul Bran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor