Bolojan: Adunăm toţi specialiştii. Cum putem reduce cheltuielile? Ce e de făcut? Ideea e să avem un program de reforme, planuri clare
Care ar fi calendarul ideal pentru Ilie Bolojan? Într-o săptămână, în două să avem coaliţia, guvernul să depună jurământul până la sfârşitul anului, bugetul să vină în primele săptămâni din 2025? Preşedintele interimar al PNL a venit, la Digi24, cu o serie de explicaţii pe acesta temă.
"Nu vă pot spune un calendar ideal. Ştiţi, e ca la proiectare, când faci un proiect. Decât să faci un proiect tehnic repede şi incomplet, mai bine lucrezi o lună la el, iar atunci când faci licitaţia, ai un proiect care nu poate fi vulnerabil şi răspunde la toate soluţiile tehnice. Deci, nu neapărat timpul contează. Ideea este să adunăm toţi specialiştii. Dacă discutăm de reformă în Parlament, e clar că trebuie să avem nişte parlamentari experimentaţi, care ştiu mecanismele. Cum putem reduce cheltuielile? Ce e de făcut acolo? Dacă discutăm de agenţii, trebuie să fie oameni competenţi. Trebuie lucrat. Asta este important: să lucrăm serios în perioada următoare", a declarat Ilie Bolojan.
Şeful PNL a subliniat că este mai puţin important dacă totul se întâmplă peste o săptămână, peste două sau peste trei.
"Ideea este să avem un program de reforme, planuri clare, responsabilităţi, cei mai buni oameni pe poziţii, oameni care au o anumită autoritate şi dorinţa de a transfera credibilitate. Este important să arătăm că vrem cu adevărat să realizăm ceva. În ceea ce priveşte bugetul, cu cât îl avem mai repede, cu atât este mai bine. Totuşi, bugetul este un indicator al intenţiilor Guvernului din punctul de vedere al funcţionării sistemului general. Problema este că, pentru a face un buget, trebuie să ai un pachet de legi adoptate în prealabil, pe baza cărora să poţi prevedea în buget acele măsuri. De exemplu, nu poţi să pui venituri mai mari într-un domeniu dacă nu ai legea care îţi arată că, faţă de anul trecut, vei încasa acele venituri", a afirmat Ilie Bolojan.
Prin urmare, liderul liberal a subliniat că este cu atât mai bine cu cât avem un buget mai repede. Este o chestiune de semnal pentru pieţe, de funcţionare a administraţiei, de plată a constructorilor care lucrează în economie şi de responsabilitate guvernamentală.
"Pentru a avea bugetul mai repede, este evident că actualul guvern trebuie să-l pregătească în linii mari, pentru că, ştiţi, nu faci ce bugete vrei. Ai atât de multe constrângeri în guvernările din România, încât spaţiul de manevră este foarte mic. Doar reformele reprezintă singura direcţie în care poţi să acţionezi. În rest, nu ai ce să faci, pentru că eşti încorsetat. Suntem, practic, într-un corset din cauza acumulărilor negative, iar dacă nu ţinem cont de aceste chestiuni, n-am făcut nimic. Deci, actualul guvern poate să pregătească bugetul în aşa fel încât cel care vine din mers să preia lucrurile şi, astfel, să avem un buget cât mai repede posibil", a conchis Ilie Bolojan.