Bogdan Diaconu: Toate retrocedările pe filieră maghiară din ultimii 25 de ani trebuie verificate la sânge
alte articole
Ungaria este interesată în mod nepermis de proprietăţile din Transilvania şi susţine retrocedările ilegale, ca dovadă fiind reacţia vicepremierului Ungariei Zsolt Semjen la condamnarea deputatului UDMR Marko Attila în cazul "Miko" de la Sfântu Gheorghe, a acuzat joi preşedinţele Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu, dovadă că nu "a gustat" deloc reacţia liderului ungar.
Zsolt Semjen declara miercuri că Guvernul ţării sale a fost "şocat" să afle că Marko Attila, un etnic maghiar deputat în România, a fost condamnat definitiv cu suspendare într-un caz de restituire a proprietăţii Bisericii Reformate. "Eforturile Guvernului român de renaţionalizare a unor proprietăţi, restituite unor organizaţii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfântu Gheorghe, în cazul lui Marko, sunt inacceptabile", a adăugat vicepremierul ungar.
"Este nemaivăzut în uzanţele diplomatice ca un oficial străin să ia partea unui infractor condamnat de justiţia din România, acuzând statul român, aflat într-un proces dificil de stopare a corupţiei şi a retrocedărilor ilegale, de "renaţionalizare". Guvernul ungar se teme că multe din "retrocedările" din ultimii ani către diferiţii interpuşi ai intereselor maghiare se vor dovedi ca fiind ilegale şi vor fi recuperate, aşa se explică de ce Budapesta a simţit nevoia să intervină la cel mai înalt nivel pentru a atrage atenţia părţii române asupra interesului său strategic de a-şi conserva proprietăţile dobândite ilegal în România", este de părere Bogdan Diaconu.
În opinia deputatului, efortul instituţiilor statului român de a opri înstrăinarea ilegală de proprietăţi este binevenită şi corectă, şi ar trebuie să continue cu o forţă sporită, în timp ce "toate retrocedările către etnicii şi instituţiile maghiare din ultimii 25 de ani trebuie verificate la sânge", pentru că este posibil ca o mare parte dintre acestea să fie obţinute în mod ilegal cu sprijin de la Budapesta.
"Guvernul lui Viktor Orban face dovada că nu se dă în lături de la nimic atunci când vine vorba despre controlul Transilvaniei şi că a devenit apologetul infracţiunilor şi al infractorilor în procesul de acaparare de proprietăţi româneşti", a concluzionat acesta.
De altfel, şi Ministerul Afacerilor Externe, condus de noul ministru Bogdan Aurescu, a sancţionat reacţia vicepremierului ungar: "Apreciem ca fiind cel puţin nepotrivit şi neadecvat gestul unui înalt oficial politic ungar de a se pronunţa asupra unei decizii definitive judecătoreşti a unei instanţe române''.